Artificial Intelligence

Uitgelicht

Ontdek De kracht AI & ChatGPT voor meer conversie

Kijk deze clinic van Martin van Kranenburg gratis terug & ontdek hoe je jouw conversie verhoogt met behulp van AI en ChatGPT!

AI prompting: uitleg & cheat sheet

Hoe kun je AI succesvol inzetten als marketeer & hoe maak je goede prompts? Ontdek meer over AI-prompting en download de AI prompting cheat sheet.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) heeft het marketingvakgebied volledig op zijn kop gezet. De ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart. AI is nu al niet meer weg te denken binnen ons werk, zeker niet binnen de vakgebieden digital marketing, customer experience, data en communicatie. AI kan bijdragen aan procesoptimalisatie, data-analyse, personalisatie, content creatie & meer.

Het is aan jou als professional om de AI-ontwikkelingen succesvol te implementeren in je dagelijks werk. De AI-content op de Beeckestijn Knowledge Hub helpt je graag op weg naar nieuwe kennis & inspiratie!

Artificial Intelligence (AI) is een verzamelnaam van technologie die zich richt op het creëren van systemen die in staat zijn taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Hierbij kun je denken het begrijpen van natuurlijke taal, het herkennen van patronen en het nemen van beslissingen op basis van gegevens.

In marketing heeft AI verschillende toepassingen. Het stelt je in staat om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en inzichten te verkrijgen die kunnen worden gebruikt om strategieën te optimaliseren en gepersonaliseerde campagnes te ontwikkelen. Door middel van machine learning-algoritmen kun je bijvoorbeeld voorspellingen doen over het gedrag van klanten, segmenten identificeren en automatisch aanbevelingen doen. AI wordt steeds meer een co-pilot in je dagelijks werk.

Inmiddels zijn er talloze toepassingen van AI binnen marketing. Hier zijn de meest voorkomende kort toegelicht:

  • Predictive analytics: AI wordt gebruikt om toekomstig gedrag van consumenten te voorspellen op basis van historische gegevens. Dit stelt je in staat om gepersonaliseerde aanbiedingen te doen en marketingstrategieën te optimaliseren.
  • Chatbots en virtuele assistenten: AI-aangedreven chatbots en virtuele assistenten worden gebruikt om klantinteracties te automatiseren en te verbeteren. Ze kunnen vragen beantwoorden, problemen oplossen en zelfs transacties afhandelen zonder menselijke tussenkomst.
  • Content personalisatie: Door middel van AI kun je content personaliseren op basis van de voorkeuren en gedragingen van individuele gebruikers. Dit verhoogt de betrokkenheid en conversiepercentages.
  • Voorspellende segmentatie: AI kan worden gebruikt om klanten in verschillende segmenten te groeperen op basis van hun gedrag en kenmerken. Dit helpt je om gerichte campagnes te ontwikkelen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elk segment.
  • Content creatie: Er zijn veel opties voor content creatie binnen AI. Het wordt gebruikt voor copy, beeld, video, audio en meer. Het is een ideale manier om veel tijd te winnen, zodat je meer tijd overhoudt voor andere taken.

In het AI-prompting Cheat Sheet vind je meer inspiratie voor het inzetten van AI binnen marketing & vindt je verschillende prompts die je kunt gebruiken.

De voordelen van het gebruik van AI in marketing zijn onder meer verbeterde efficiëntie, betere targeting, hogere ROI, verhoogde personalisatie, verbeterde klantenservice en meer inzicht in klantgedrag. AI stelt marketeers in staat om gegevens te analyseren op schaal en geautomatiseerde beslissingen te nemen die leiden tot betere resultaten.

Enkele uitdagingen en beperkingen van AI zijn onder meer privacykwesties met betrekking tot het verzamelen en gebruiken van gegevens, mogelijke bias in algoritmen die tot onrechtvaardige resultaten kunnen leiden, technologische beperkingen zoals beperkte interpretatie van context en complexiteit van implementatie en onderhoud. Lees meer over de uitdagingen van AI in dit artikel.

Om te beginnen met het integreren van AI in je marketingstrategie, is het belangrijk om eerst te identificeren welke specifieke doelen je wilt bereiken met AI en welke problemen je wilt oplossen. Vervolgens kun je onderzoek doen naar beschikbare AI-tools en -platforms die aansluiten bij jouw behoeften. Het is ook nuttig om samen te werken met experts op het gebied van AI of externe consultants om het implementatieproces te begeleiden en ervoor te zorgen dat je de maximale waarde uit je investering haalt.

Inmiddels zijn er talloze AI-tools beschikbaar. Eén van bekendste tools zijn ChatGPT, Midjourney, BigML en Google Bard. Het is belangrijk dat je dit soort tools goed voedt met informatie voor de beste uitkomst. Garbage in, garbage out. Maar hoe schrijf je een goede prompt? Lees meer in dit artikel over AI-tools en prompting en download het AI-prompting Cheat Sheet.

Alles binnen AI

Artificial Intelligence opleidingen