AI Playbook: in 5 stappen naar een echte AI cultuur

Leestijd 7 minuten

Ja, we zien de potentie van AI, maar waar starten we? Een veelgestelde en logische vraag. De tijd van pielen en testen met tooltjes gaat over in een tijd van serieuze businessimpact en het oplossen van relevante use cases. Dit AI Playbook helpt je om keuzes te maken en AI succesvol te implementeren in je bedrijf.

Stap 0; Are you ready?

Fijn dat je enthousiast bent, maar is je organisatie klaar om AI succesvol te gaan inzetten? Vul de Readiness scan in en ontdek of jullie klaar zijn.  Bij 8x ‘Ja’ heb je voldoende randvoorwaarden om je eerste AI projecten te gaan opzetten.

AI Readiness Scan | AI test | Hoe klaar is jouw organisatie voor AI?

AI Playbook – in 5 stappen van brainstorm tot een echte AI cultuur

Keuzes maken, prioriteren en structuur zijn belangrijk om AI succesvol in te zetten. Anders loop je het gevaar dat iedereen heel druk is met losse ideeën maar dat er regie ontbreekt. Deze 5 stappen helpen je.

 1. Identificeren use cases. Waar ligt de potentie binnen je organisatie? Waar kan AI tijd/kosten besparen, meer waarde toevoegen of helpen bij innovatie?

  Je kunt hierbij user stories ontwikkelen:

  “Als een … wil ik … zodat ik …”

  Inspiratie nodig? Deze site toont je meer dan 100 use cases binnen service, data, finance, HR, sales, marketing of operations >
 2. Prioriteren use cases. Welke cases hebben de grootste kans op succes? Hierbij kijken we naar strategische aansluiting, risicobeperking, haalbaarheid, wenselijkheid en levensvatbaarheid. Gebruik het template AI Project scorecard voor hulp bij deze stap.
 3. Omschrijven testcase. Tijd om echt aan de slag te gaan! Je omschrijft de gewenste flow, opzet, inzet data, training en tooling.

  Hulp nodig bij het selecteren van tooling? Deze site kan je helpen >
 4. Lanceren & valideren. Je gaat live en bouwt learnings op die je kan vergelijken met de non-AI variant. Op basis daarvan kies je voor stoppen, aanpassen of doorzetten.
 5. Implementeren, change & cultuur. De succesvolle cases schaal je op en deel je intern. Je verankert deze in de dagelijkse operatie, maakt werkprocessen en werkt verder aan een AI roadmap.
AI Playbook - AI scan - AI stappenplan

Per stap laten we twee korte voorbeelden zien:

AI Playbook - stappenplan - voorbeelden

AI Project scorecard

De keuzes maken in stap 2 is een lastig proces. Want hoe bepaal je wat echte waarde oplevert? Om je te begeleiden in dit proces hebben we een AI project scorecard ontwikkeld. Vul deze in met je team. Doe dat vanuit meerdere disciplines om tunnelvisie te voorkomen.

De use cases met de hoogste score zijn het meest geschikt om mee aan de slag te gaan.

AI-project scorecard
AI-project scorecard

Hopelijk helpen deze stappen jou bij de implementatie van AI in je organisatie. Dit playbook is tot stand gekomen in samenwerking met AI42 en AI for Marketing Academy.

Alle templates in high resolution in je mailbox ontvangen? Download ze hieronder & ontvang ook de updates en nieuwe voorbeelden van dit Playbook!

Download ai playbook (high resolution)

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever samen leren en werken?

Het implementeren van AI is een spannende reis. Ondanks een stappenplan gaan er zaken meevallen of tegenvallen. Momenteel zitten veel andere organisatie in hetzelfde schuitje. Steeds meer mensen kiezen ervoor om deze reis te volgen met andere vakgenoten en onder leiding van echte AI experts. Daarin ga je samen aan de slag met de templates en deel je waardevolle ervaringen. Ook bouw je zo een heel waardevol netwerk op.

Interessant? Bekijk de opleiding ‘AI in Business Professional’.  In 3 maanden ben je certified en loop jij voorop om de AI strategie voor organisaties vorm te geven.

Delen