AI als co-pilot in je dagelijks werk

Leestijd 5 minuten

Zelden heeft nieuwe technologie zo’n snelle acceptatie gekend als generatieve AI. Marketeers benutten het nu al regelmatig in hun dagelijkse werkzaamheden, variërend van het samenvatten van webinars tot het genereren van ideeën voor e-mailkoppen, het onderzoeken van B2B persona’s in specifieke sectoren en het verbeteren van tekst met behulp van een schrijfcoach. De trend is duidelijk: AI wordt in steeds meer onderdelen van je werk jouw vaste assistent, je co-pilot.

AI integratie in bestaande platforms

De groeiende populariteit van generatieve AI gaat hand in hand met een explosie van nieuwe tools en de integratie van AI-technologie in bestaande platforms. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Adobe Firefly
 • Salesforce Einstein
 • Hubspot’s ChatSpot
 • SAP’s co-pilot
 • LinkedIn post suggestions
 • Azure Cloud platform

Voor het Digital Marketing Trendrapport 2024 sprak Bart Meerdink met Charida Dorder, AI in marketing expert en docente bij Beeckestijn. Over de integratie van AI in bestaande platforms zegt zij het volgende: “De trend is duidelijk richting integratie: vrijwel elke leverancier van marketingtechnologie heeft AI mogelijkheden in zijn producten ingebouwd of op de roadmap staan. Corporates geven ook duidelijk de voorkeur aan geïntegreerde oplossingen boven het beheren van meerdere losstaande tools met individuele abonnementen. Eind 2024 verwacht ik dat we een verschuiving gaan zien. Bestaande losse tools zullen worden overgekocht of samengevoegd naar meer all-in-one solution.”

Multimodel revolutie

AI als co-pilot versnelt door de integratie van verschillende modellen. In plaats van alleen te vertrouwen op een indrukwekkend large language model (LLM) worden nu alle modellen met elkaar verbonden. De input is niet langer beperkt tot text-to-text, maar omvat nu anything-to-anything, wat text, speech, image, video of code  kan betekenen.

Diverse toepassingen van gekoppelde LLM’s

De koppeling van LLM’s opent de deur naar een onvoorstelbaar aantal nieuwe toepassingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • CV-ketel foutcodes: Herkenning en suggesties voor oplossingen.
 • Kruidenrek houdbaarheid: Identificatie van kruidenhoudbaarheid.
 • Gezinsfoto reisvoorstel: Voorstel voor een ideale reis door Japan op basis van een gezinsfoto.
 • Koelkastinhoud naar gerecht: Creatie van een recept en bestellen van ontbrekende ingrediënten via de AH App op basis van een foto van de koelkastinhoud.
 • Tent opzetten tutorial: Instructies voor het opzetten van een tent op basis van een foto van de tentzak.

Het tempo van verandering is hoog, en generaties zullen wellicht met weemoed terugkijken op een tijdperk zonder AI. Het zoeken naar content wordt vervangen door snel en direct hulp krijgen, en vragen als “Maar huh pap, hoe wist jij vroeger hoe je een lekke band moest plannen?” zullen tot nostalgie leiden.

De AI Pin van Humane: jouw persoonlijke co-pilot?

De AI Pin van Humane komt begin 2024 op de markt en stelt je in staat om via je stem met Large Language Models te communiceren. De verwachting is dat er een hoop nieuwe toepassingen gaan ontstaan waarbij je AI kan gebruiken als persoonlijke hulp. Charida heeft grote verwachtingen van dit soort nieuwe persoonlijke assistenten. In haar interview schetst ze o.a. het volgende voorbeeld.

Stel je voor, je moet een verjaardagsfeestje regelen. Je zegt gewoon tegen je AI-agent: ‘Ik heb een verjaardag en er komen 30 mensen; 10 vega, 5 vegan, de rest is alleseter. De kinderen moeten een cadeautje mee krijgen. Zorg voor een boodschappenlijstje en laat alles vrijdag leveren.’ Waar die spullen vandaan komen – de Albert Heijn, Lidl of speelgoedwinkel – dat maakt dan niet meer uit.leiding van maximaal 5 regels. Vergeet geen link achter de knop te zetten of verwijder de knop.

Je gaat niet meer zelf op zoek, maar je agent. De AI Pin zou zomaar eens deze agent kunnen zijn. Wanneer we dat punt bereiken zullen er organisaties zijn die het winnen op prijs of op merk. Win je op geen van beide, val je als organisatie tussen wal en schip

Charida Dorder – AI in Marketing expert

De impact van generative AI op banen

Vormt generative AI een bedreiging voor ons als marketeers? Een veelgehoorde uitspraak in 2023 was: “AI vervangt jou niet, maar marketeers die AI slim inzetten vervangen wel marketeers die dat niet doen.” Dat is gedeeltelijk waar. Veel taken die aan freelancers werden uitbesteed, kunnen nu inderdaad efficiënter en goedkoper worden uitgevoerd door AI. Dat freelancers, bureaus en specialisten op het gebied van copywriting, design, vertalingen, fotografie en studioproducties zich zorgen maken, is absoluut terecht. De eerste onderzoeken laten al een aanzienlijk lagere vraag naar freelancers binnen de marketingsector zien.

Om je te onderscheiden heb je vakkennis nodig. Om AI slim in te zetten, heb je diepgaande kennis van jouw vak nodig. Niet alleen qua input (maken van goede prompts ) als qua output (beoordelen en aanscherpen van de kwaliteit). Een goede marketeer herkent direct een blog dat met behulp van een matige prompt is geschreven. De tekst is vaak te wollig, te algemeen en de zinsopbouw is herkenbaar als door AI gemaakt.

Wil je weten hoe je goede prompts schrijft? In het Digital Marketing Trendrapport 2024 vind je een AI-Prompting Cheat Sheet.

AI als jouw co-pilot lijkt dus de toekomst. Het kan je helpen in allerlei verschillende facetten van je dagelijkse werk. Het marketingambacht verdwijnt absoluut niet, maar het verandert wel sterk.

ONTDEK DE KRACHT AI & CHATGPT VOOR MEER CONVERSIE

Wil je weten hoe je AI & ChatGPT in kunt zetten voor meer conversie? Kijk dan online clinic die conversie & copywriting expert Martin van Kranenburg eerder gaf over dit onderwerp terug.

Digital Marketing Trendrapport 2024

AI als co-pilot in je dagelijks werk is één van de vijf trends uit het Digital Marketing Trendrapport 2024. Benieuwd naar de andere trends en het volledige interview met Charida Dorder?

Delen