B2B Marketing toolkit

Leestijd 7 minuten

Het zijn spannende tijden om een B2B marketeer te zijn. De digitalisering blijft in hoog tempo doorgaan. Ecommerce is doorgebroken in B2B en de Covid pandemie heeft de buyer journey definitief op de kop gezet. Voorheen was je als B2B marketeer misschien vooral bezig met het organiseren van de beurs en het opmaken van brochures. Sales had de grootste invloed in de buyer journey. Zij informeerde de potentiele klant en begeleiden ze het hele aankoopproces. Marketing moest zorgen voor voldoende gekwalificeerde leads die sales kon nabellen. 

Maar potentiele klanten hebben tegenwoordig veel meer mogelijkheden om zelf op onderzoek te gaan. Pricing, ervaringen van anderen, beschikbare features, calculators, configurators, alles is online beschikbaar en openbaar! Het persoonlijke contact blijft waardevol, maar komt steeds later in de buyer journey . Het is aan jou als B2B marketeer om de potentiele klanten te ontzorgen, verleiden en een merkvoorkeur te creëren. Dat vraagt om creatieve skills, gevoel voor branding, analyse van de markt en het opstellen van een Ideal Customer Profile.  Om dat vervolgens te vertalen naar goede content via de juiste kanalen en het sturen op de juiste KPI’s.

Deze B2B marketing toolkit is opgesteld om jou te helpen in dit proces met handige templates, inspiratie en voorbeelden. Veel succes! 

B2B marketing maturity model

Elke B2B organisatie is op een andere manier bezig met (digital) marketing. Sommige hebben alleen een website met een over-ons en product pagina en bij andere is e-commerce een belangrijk onderdeel in de organisatie. In het whitepaper B2B marketing maturity model onderscheid Hans Molenaar vijf verschillende niveaus. Startend bij de basis (website) tot digital business.

In het whitepaper vind je per fase diverse voorbeelden en ontdek je hoe je met jouw organisatie de stap naar de volgende fase maakt.

B2B marketing leadgeneratie

B2B-marketing leadgeneratie is voor veel organisaties een belangrijk onderdeel van een marketingstrategie. Het genereren van leads is een goede manier om een relatie op te bouwen met potentiële klanten. De basis van B2B leadgeneratie ligt bij een goede content marketing strategie. Mirco conversies als het downloaden van een e-book of whitepaper zijn goede voorbeelden van manieren om leads te verzamelen. Maar er komt meer bij kijken, in de toolkit ontdek je de vijf stappen naar een succesvolle leadgeneratie machine.

See-Think-Do-Care model

Het See-Think-Do-Care model biedt een raamwerk voor de verschillende fasen van de klantreis. Het model is gebouwd op het idee dat klanten je eerst moeten kennen en vertrouwen voordat ze overgaan tot een aankoop. Zeker binnen B2B draait het om langdurige relaties die zorgvuldig worden opgebouwd. Het template in de toolkit helpt je om het See-Think-Do-Care model voor jouw organisatie in te vullen. Om je op weg te helpen is er ook een ingevuld voorbeeld voor een fictieve B2B organisatie. Wat je vervolgens kan met dit ingevulde template? De customer journey verder uitwerken en meer inzicht opbouwen in het proces dat hele DMU doorloopt.

Persona & Journey templates

Met het See-Think-Do-Care model als basis kun je vervolgens het journey & persona template gebruiken om de klantreis verder uit te werken. Je start bij het omschrijven van jouw ideale klantprofiel. De rollen die vervolgens betrokken zijn in het aankoopproces werk je uit in persona’s. Idealiter heb je voor elke rol in de DMU een aparte persona (en daarmee ook een aparte journey). Contentspecialist Antal de Waij adviseert echter om klein te beginnen met één of twee persona’s.  

Net zoals journey mapping draait het maken niet van een persona niet om het ingevulde papiertje wat je hebt als het af is, maar om de inzichten die je er uit haalt. Op basis van je persona werk je vervolgens ook de customer journey uit. Beide templates vind je in deze toolkit.

Digital Marketing roadmap

De B2B digitale marketing roadmap is de routekaart die je helpt om je activiteiten te plannen en je doelstellingen te bereiken. De templates bestaan uit vijf stappen die helpen om focus aan te brengen. In de toolkit vindt je ook voorbeelden speciaal voor B2B.

Kortom, deze toolkit helpt je op weg om jouw digitale marketing naar een hoger niveau te tillen.

B2B Marketing toolkit

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen