CSRD werkt in de hele keten door

Leestijd 3 minuten

In 2024 zet de verduurzaming hopelijk door. De vrijblijvendheid gaat er echter wel vanaf door de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze EU-richtlijn verplicht bedrijven om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dit heeft gevolgen voor de hele keten. Zo worden kleinere leveranciers steeds meer op hun impact beoordeeld door grotere partijen die al rapportage-plichtig zijn.

Voor ons marketeers betekent dit veel. Hoe communiceer je duurzame initiatieven? Hoe breng je je uitingen en ambitie oprecht over? Hoe beheer je het logistiek- en retourbeleid? En hoe zet je klanten aan tot meer duurzame keuzes?

De rol van marketeers bij de circulaire economie

Marketeers spelen een cruciale rol in de overgang naar een circulaire economie, zoals benadrukt door de Rijksoverheid. Deze transitie, gericht op een economie die in 2050 volledig draait op herbruikbare grondstoffen, is een voortdurende inspanning waarbij de overheid samenwerkt met bedrijven en maatschappelijke organisaties. De Rijksoverheid benoemt expliciet het belang van het voorzien van de juiste kennis en vaardigheden voor duurzaamheid en circulariteit, niet alleen in het onderwijs, maar ook via leermodules voor inkopers en marketeers in bedrijven. Financiële ondersteuning en beleidsmaatregelen ter bevordering van gedragsverandering bij consumenten dragen bij aan deze overgang. (bron: Rijksoverheid)

Minderen retouren dankzij AI

AI speelt een steeds grotere rol in e-commerce, niet alleen bij data-analyse, voorspellingen en productomschrijvingen, maar ook bij het verminderen van retouren, een wijdverspreid probleem met een retourpercentage van gemiddeld ruim 12% in Nederland (bron: Thuiswinkel.org). Dankzij AI kunnen webshops schaalbaar en persoonlijk advies bieden over zaken als gewenste afmetingen of productinstellingen, wat bijdraagt aan het terugdringen van retourzendingen.

Denk aan je retouren; 10 artikelen bestellen en er 9 terugsturen mag geen normaal consumentengedrag zijn! Kijk naar een maattabel, informeer je goed en lees de reviews. Betaalde retouren zullen vaker de norm worden.

Ellen de Lange, Program Manager Sustainability bij Thuiswinkel.org

Bewuster consumeren

Duurzaamheid draait niet alleen om het kiezen van groene bezorgopties, maar vooral om bewuster consumeren. Als marketeer hebben we de verantwoordelijkheid om onze kennis over consumentengedrag te benutten voor het bevorderen van duurzaamheid. Black Friday is een interessant voorbeeld waarbij de weerstand tegen overconsumptie jaarlijks groeit.

Uiteindelijk wil je als organisatie meer teruggeven aan de aarde en maatschappij dan je neemt. Dit uitgangspunt noemen we Net Positive. IKEA is één van de vele bedrijven die Net Positive als bedrijfsstrategie heeft.

Digital Marketing Trendrapport 2024

‘CSRD werkt in de hele keten door’ is één van de vijf trends uit het Digital Marketing Trendrapport 2024. Benieuwd naar de andere trends en het volledige interview met Ellen de Lange?

Delen