De impact van CSRD in 2024
Leestijd 6 minuten
We staan op de drempel van ingrijpende nieuwe regelgevingen zoals de CSRD, die bedrijven zal verplichten om hun milieu- en maatschappelijke impact te rapporteren. Hoe klaar zijn we daarvoor? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen e-commerce? En wat is jouw rol als marketeer hierin? We vroegen het aan Ellen de Lange, program manager bij Thuiswinkel.org, als onderdeel van het Digital Marketing Trendrapport 2024.
Hoe klaar is de markt voor CSRD?
Eén van de grote ontwikkelingen is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze EU-richtlijn verplicht bedrijven om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. We vroegen Ellen hoe klaar de markt hiervoor is.
“Nog niet volledig klaar, het is een hele kluif om aan te beginnen. Nog niet alle bedrijven weten precies hoe dit moet. Je moet hele andere analyses doen over de impact die jij hebt op de wereld en de impact die de wereld heeft op jou als bedrijf. Het is een lange lijst met reporting vragen, overal wordt nu gerend om dit in kaart te brengen. Welke informatie heb ik allemaal nodig? Welke data heb ik wel? En welke heb ik niet?”
CSRD raakt niet alle grote bedrijven maar zal ook impact op de rest van de keten hebben. Welke impact verwacht Ellen, ook voor bedrijven die nog buiten de rapportageplicht vallen?
“Ook de middelgrote bedrijven moeten verantwoording gaan afleggen over hun keten. Dus waar zij hun inkoop gaan doen en waar producten gemaakt worden. Dat betekent dat zij ook vragen gaan stellen aan MKB-bedrijven die hierop ook een antwoord moeten vinden. Er gaat dus zeker een ‘trickle down effect’ zijn.”
Vragen die iedereen zichzelf moet stellen: – Bij wie koop ik in? – Wat weet ik eigenlijk van deze leverancier? – Waar wordt het product gemaakt? – Waarvan wordt het gemaakt? |
Waar moeten we op letten in 2024?
Naast de CSRD-wetgeving komt er ook steeds meer wetgeving rondom circulariteit. Waarop moeten we letten in 2024?
“Circulariteit behelst een heel pakket aan maatregelen vanuit de Europese Unie. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Right to Repair’, dus dat consumenten het recht krijgen om een product te laten repareren in plaats van een nieuwe te krijgen. We zien al bedrijven die hiermee gaan experimenteren, door bijvoorbeeld zelf te repareren, te laten repareren in ateliers of reparatiecontracten met hun leveranciers. Je ziet ook dat er nieuwe bedrijven opkomen die dit gaan doen voor retailers. Er is een hele interessante markt te ontdekken, dus is het slim om daar nu al actief naar te kijken.
Dit gaat ook impact hebben op het eco design van producten. Is het bijvoorbeeld weer uit elkaar te halen als iets stuk gaat? Zijn onderdelen dan ook te vervangen?
Tenslotte zijn de ‘Green Claims’ een heel belangrijk onderdeel van de nieuwe wetgeving. Dus wat mag je vertellen aan consumenten over de duurzaamheid van een product? Hoe laat je zien dat dat daadwerkelijk klopt? Daar moet je heel specifiek over zijn en bedrijven moeten echt aan de slag om dat op orde te krijgen.
Valse claims mogen niet meer en dat is heel terecht. Soms zie je bedrijven te koop lopen met ‘wij zijn onderweg naar duurzaam’. Je kunt niet van ‘niet duurzaam’ in 1 keer naar ‘helemaal duurzaam’, vaak zit je daar tussenin. Daar wil je graag iets over zeggen. Een consument wil dit ook weten, maar hoe kun je dat goed vertellen? Daar ligt een belangrijke rol voor marketingcommunicatie.”
Belangrijke ontwikkelingen binnen e-commerce
Welke andere belangrijke ontwikkelingen ziet Ellen binnen e-commerce? “Er is al veel gebeurd in ‘de last mile’, dus het laatste stukje van bezorging van de vervoerder naar de consument. De CO2 uitstoot is al heel sterk afgenomen tot maar 100 gram CO2 per pakket. Dit is vergelijkbaar met een 0,5 km rijden met een (fossiele brandstof) auto. Hier is dus al enorm geïnvesteerd in de efficiëntie van het netwerk.
We verwachten dat in de collectie van pakketten tussen warehouse en vervoerder nog steviger wordt ingezet. Hoe kan daar nog reductie plaatsvinden? Denk bijv. aan kleinere of herbruikbare verpakkingen.
Want met de groei van de sector groeit ook het aantal dozen. Dozen staan vaak naast kartoninleverpunten. Deze zijn een doorn in het oog van sommige gemeentes en die stellen ook vragen. Is dat nodig? Al die omverpakkingen die maar één keer worden gebruikt, dat is waar de sector heel actief naar kijkt om te verbeteren.”
Koploper in de markt Bever is al heel ver op het gebied van circulaire economie. Zij halen bijvoorbeeld heel actief skischoenen, kleding of tenten terug en kijken hoe ze op een goede manier die materialen weer terugbrengen in de keten. Van een tent maak je nog geen nieuwe tent, maar misschien wel een rugzak. En bepaalde kleding kan tot nieuwe vezels worden gerecycled. Hoe groter deze schaal wordt, hoe eerder dit ook mooie betaalbare oplossingen oplevert. |
Waar kun je als consument op letten?
“De impact die je maakt zit niet zozeer in hoe je gaat winkelen. Zolang je de auto maar laat staan. Kies in het geval van online shoppen voor een afhaalpunt en haal je pakket lopend of met de fiets op. Lukt dit niet en moet je toch met de auto? Kies dan liever voor thuisbezorging.
En denk aan je retouren; 10 artikelen bestellen en er 9 terugsturen mag geen normaal consumentengedrag zijn! Kijk naar een maattabel, informeer je goed en lees de reviews. Betaalde retouren zullen vaker de norm worden.”
De rol van marketeers voor minder consumptie
In hoeverre hebben wij als marketeer de verplichting om voor minder consumptie te zorgen? “Dat is wel de olifant in de kamer, al wordt het gelukkig steeds meer besproken. Welke rol hebben wij als retailsector nou eigenlijk in de overconsumptie? Als marketeer kan je een grote rol spelen in het aantrekkelijker maken van duurzamere varianten. Heb je bijvoorbeeld in iedere categorie een duurzamere variant?
Er ontstaan ook kansen en nieuwe touchpoints, denk aan reparatie. Zo promoot Decathlon actief dat je producten kunt laten repareren bij hen. Dit biedt vanuit marketing ook weer kansen met loyaliteit en herhaalbezoek.”
Digital Marketing Trendrapport 2024
Meer weten over ‘CSRD werkt de hele keten door’ en de andere digital marketing trends voor 2024?
Delen