Belangrijke digital marketing trends 2022

Leestijd 7 minuten

Inmiddels is het Digital Marketing Trendrapport 2024 verschenen. Benieuwd naar o.a. de inflatie van content, AI als co-pilot en CDSR? Download dan (ook) het Digital Marketing Trendrapport 2024.

2022, het jaar waarin onze fysieke wereld verder digitaliseert en waarin de krapte op de arbeidsmarkt voor vertraging in veel plannen zorgt. Wat zijn de belangrijkste trends die dit jaar het digitale marketing landschap gaan bepalen?

In het nieuwe Digital Marketing Trendrapport 2022 van Beeckestijn Business School neemt Digital strateeg Bart Meerdink je mee in de vijf belangrijkste trends voor komend jaar. Het trendrapport is tot stand gekomen door interviews met vakexperts en het analyseren van meer dan 100 digitale strategieën.

Wat kun je verwachten in het trendrapport?

1. De doorbraak van Marketing Operations (MarOps) als discipline

De hoeveelheid beschikbare data en tools groeit. Veel marketeers houden zich dagelijks bezig met het slimmer inrichten van de funnel die steeds complexer en technischer wordt. De rol van centrale datacollectie en de juiste tools wordt nog belangrijker. Daarmee groeit ook de behoefte om de hele marketingoperatie beter te stroomlijnen. Dit leidt tot een nieuwe discipline in het vakgebied; Marketing Ops.

In Amerika is de adoptie van MarOps als discipline in een verder stadium dan in Europa. Uit onderzoek van MarTechTribe blijkt dat 80% van de Amerikaanse organisaties een speciaal MarOps team heeft. In Europa ligt dat percentage op 30%.

2. Alles Automated?

Veel marketeers draaien dagelijks aan de knoppen van hun advertenties om deze te optimaliseren. Daarbij worden ze steeds vaker geholpen door de toenemende automatisering van Ads & Search. Big Tech partijen als Alphabet (Google) en Meta (Facebook) investeren zwaar in Artificial Intelligence (AI) en Machine learning (ML). Hierdoor komen er steeds meer mogelijkheden om de optimalisatie van je campagnes aan de algoritmes over te laten.

Daarmee lijkt de tijd van het nobele handwerk van dagelijks campagnes optimaliseren voorbij. De tijd die je hiermee overhoudt kun je inzetten om te bouwen aan je merk. Deze trend uit 2021 zet ook dit jaar door. Zonder een duidelijke merkstrategie, positionering en merkvertrouwen is een ad weinig waard.

3. To Metaverse or not

Onze fysieke wereld digitaliseert steeds verder. Grote organisaties zetten een volgende stap in de ontwikkeling en adoptie van Internet of Things (IoT) applicaties, Augmented- en Virtual reality toepassingen en AI. Met deze verdere digitalisering wordt de basis gelegd voor de Metaverse.

De metaverse (samenstelling van meta ‘beyond’ of ‘voorbij’ en universe) kan worden omschreven als een toekomstvisie met een gedeelde virtuele wereld waar je als avatar door heen beweegt. Zo ver gaat het in 2022 nog niet. Wel zal je steeds vaker kennis maken met nieuwe digitale toepassingen en mogelijkheden zoals een virtuele open dag of proefrit voor je nieuwe auto.

4. Krapte op de arbeidsmarkt

Begin 2021 was er veel economische onzekerheid. De miljarden van de NOW-regeling hielden veel bedrijven overeind. Er werd gevreesd voor een faillissementsgolf en een toename van de werkloosheid. Halverwege 2021 blijkt het beeld alweer anders als Bart in zijn zomer column terugblikt op het trendrapport 2021. “Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er zoveel vraag is naar digital marketeers.”

De grote vraag naar digital marketeers blijft. Een krapte op de arbeidsmarkt leidt in vele digital marketing roadmaps tot een vertraging. In 2022 wordt er dan ook meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van medewerkers (en talent) om ze te binden en behouden. De juiste mensen in je organisatie hebben om in te spelen op de trends en ontwikkelingen is dus essentieel.

5. Groen = doen

De tijd van mooie woorden en greenwashing is voorbij. Van organisaties wordt verwacht kritischer te kijken naar vervuilende producten en de uitstoot in de supply chain. In 2022 zal de groene revolutie o.a. terug te zien zijn in een groenere e-commerce keten.

Consumenten blijven heel vatbaar voor goedkopen en snel, maar zijn gelukkig steeds vaker te verleiden tot groenere keuzes. Keuzes die vaak ook in het belang van jouw organisatie zijn. 2021 heeft een definitieve doorbraak gebracht van de groene revolutie. Laten wij, marketeers, er voor zorgen dat dit in 2022 hard doorzet!

Download digital marketing trendrapport

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen

Expert(s)