Meer aandacht voor leren en ontwikkelen van marketeers

Leestijd 3 minuten

De krantenkoppen logen er niet om halverwege 2021. ‘Werkloosheid stijgt naar een hoogtepunt. Het ondernemersvertrouwen zit op een dieptepunt.’ Een faillisementsgolf was aanstaande. Hoe anders pakte het uit? Het ging zo goed met de economie dat organisaties kansen zagen om te groeien. Nu is er een krapte op de arbeidsmarkt en zijn organisaties massaal opzoek naar digitale marketeers. De vraag is groot, vooral naar specialisten.

Het vinden van juiste medewerkers

Organisaties zijn voornamelijk op zoek naar werknemers om mee te gaan in de digitale versnelling. Het Data Driven Marketing Onderzoek, geïnitieerd door DDMA, laat zien dat het vinden van de juiste medewerkers bij maar liefst 41% van de respondenten de grootste urgentie heeft. Groter zelfs dan, bijvoorbeeld, de behoefte aan zuivere data.

Nieuwe rol recruitment

De krapte in het digitale marketingdomein leidt enerzijds tot omgedraaide rollen in recruitment. De werkgever moet de potentiële werknemer overtuigen. Wat heb je te bieden qua doorgroeimogelijkheden, salaris, training en team? Anderzijds zie je veel meer aandacht voor de ontwikkeling van huidige medewerkers en talent.

Talent behouden

Het binden en behouden van talent is in 2022 de nr. 1 prioriteit voor HR en Learning & Development. Volgens een onderzoek van Studytube vreest 68% van de bedrijven voor verlies van talent zonder inzet op Learning & Development.

Daarnaast is het gat tussen de opleiding (hbo & wo) en de praktijk is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Het reguliere onderwijs zit opgescheept met een behoorlijke bureaucratie. Wat kunnen young professionals na hun opleiding? Zonder goede stageplaats missen belangrijke skills en kennis.

Talentships kunnen een verbindende rol hebben. Aan het begin van hun carrière stappen talenten een opleidingsprogramma in. Waarbij werken en leren hand in hand gaat. Met de juiste hard- en soft skills kun je jonge mensen snel naar het juiste niveau krijgen.

Groeiende rol van data

Maar wat zijn die skills en welke kennis moet er in jouw organisatie aanwezig zijn? Het belang van data en marketing wordt steeds groter. Digitale voorlopers als Samsung, ING, Achmea en DPG Media investeren in programma’s om de diepgaande digitale kennis van de medewerkers verder te verhogen. Waarbij vaak een brug tussen data en marketing wordt geslagen.

Marketeers moeten snappen hoe data wordt verzameld, wat ze er mee mogen en hoe ze de data slimmer kunnen inzetten in campagnes. De belangrijkste ontwikkeling is dat marketing verschuift van zachte naar harde skills. Customer journeys worden bijna volledig data driven. De professionals in jouw organisatie moeten handig zijn met tech & tools, maar wel in combinatie met het snappen wat merken sterk maakt en hoe je onderscheidende proposities neerzet.

De kennis en skills voor 2022

Ontwikkeling en leersnelheid bepalen het succes in digitale marketing. Deze 5 domeinen zijn qua kennis in 2022 het meest gevraagd:

  • Data analyse & dashboarding: vertalen van organisatiedoelen naar kpi’s
  • Paid media: alles van paid social tot programmatic en paid search is hot
  • Content creatie: met name video & audio
  • Martech operations: selectie, inrichting en executie juiste techstack
  • Consumentenpsychologie: CRO, UX research en persuasive copywriting

Op zoek naar nieuwe kennis voor jouw hele team?

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn helpt hiermee. Met onze unieke programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts is jouw team weer future-proof. Wanneer je met jouw team of afdeling impact wilt maken, is het slim en voordelig om sámen een opleiding te doen. En handig want bij Beeckestijn kun je alle opleidingen en trainingen namelijk ook ‘incompany’ volgen. Of pak met een maatwerkprogramma jullie specifieke vraagstuk aan. Waar en wanneer je maar wilt, met jouw collega’s.

Delen

Expert(s)