Groenere last mile binnen E-commerce

Leestijd 4 minuten

De last mile is binnen e-commerce vaak erg vervuilend en ineffectief. Die ‘laatste mijl’ gaat over het afleveren van de pakketjes, de laatste stap in het bestelproces. Hoe kan je als e-commerce partij zorgen voor een groenere en duurzamere last mile? Post-doctoraal onderzoeker en auteur Heleen Buldeo Rai is expert op het gebied van duurzame e-commerce en deelde in een interview voor het Beeckestijn Digital Marketing Trendrapport 2022 haar visie.

Innovatie in E-commerce

‘E-commerce zit bomvol innovatie. De last mile zal niet meteen worden opgelost. Er zit wel veel innovatie in voertuigen. Cargo-fietsen in stedelijk gebied worden de norm. Daarnaast heeft Volta Trucks hun elektrische wagen aangepast aan de stad, door de manier waarop hij is vormgegeven.’

‘Elektrische bestelwagens en cargofietsen hebben een fijnmazige logistieke infrastructuur nodig, onder andere door micro of mobiele hubs. Veel steden in Europa en US transformeren tot logistieke hubs, bijvoorbeeld door ondergrondse parkings anders te gebruiken. Daarnaast zijn lokale lockersystemen in opkomst; één centraal afhaalpunt voor een hele buurt. Als consumenten er hun pakjes ophalen te voet, met de fiets, of als ze toch al onderweg zijn naar iets anders scheelt dat veel in de last mile, zowel qua Co2 uitstoot als voor de bezorger.’

Nooit niemand thuis

‘Afhaalpunten en pakketautomaten zijn beter voor bezorgers omdat ze er vroeger/later terecht kunnen, er is nooit “niemand thuis”, parkeren is er doorgaans makkelijker en doordat ze meerdere pakketten op één plek kunnen afleveren, sparen ze tijd uit. BPost in België heeft al een Lockernetwerk waar ook andere pakketaanbieders gebruik van kunnen maken. Hierdoor voorkom je dat elke pakketbezorger zijn eigen pakketautomaten infrastructuur wil in de openbare ruimte, waar steden erg terughoudend over zijn.’

Dat je niet altijd op de infrastructuur van een stad of land hoeft te wachten voor groene innovaties laten Picnic, H&M, Dille & Kamille en Zalando zien.

Efficiënte leverroutes van Picnic

Bij Picnic waar je als gebruiker kunt kiezen uit meerdere tijdslots. Zij bieden niet de optie ‘zo snel mogelijk’, maar kijken naar de meest efficiënte leverroutes waar je als klant uit kan kiezen. Zij bezorgen met elektrische wagens met een beperkt bereik waardoor efficiëntie extra belangrijk is. Picnic zet daarnaast het ‘groene blaadje’ in om consumenten te verleiden om te kiezen voor de meest efficiënte route.

Picnic is niet de enige partij die verleidingsprincipes inzet om consumenten groenere keuzes te laten maken. Bij de H&M krijg je extra punten voor hun loyaliteitssysteem als je kiest voor afhalen bij een pakket automaat. Die pakketkluizen staan in verschillende H&M winkels.

Het belang van duurzaam ondernemen

Onderzoek van technologiebedrijf Epson benadrukt het belang van duurzaam ondernemen. Duurzaamheid behoort zelfs tot een van de belangrijkste eigenschappen in de overweging bij aanschaf van een product. Na de prijs (92%) en de kwaliteit (87%) blijkt de duurzaamheid van een product in 62 procent van de gevallen voor Nederlanders leidend te zijn. Duurzaamheid is daarmee een stuk belangrijker dan eigenschappen als merk (50%) en design (28%).

Dille & Kamille

Dille & Kamille gaat samenwerken met Bringly voor CO2-neutrale bezorgingen. De bestellingen worden verwerkt en bezorgd per fiets of elektrische auto, vanuit de fysieke winkels in Nederland, België en Duitsland.

Zalando

Tot slot werkt Zalando sinds 2021 samen met Homerr voor een makkelijker en duurzamer retour proces. Klanten kunnen retouren afleveren bij meer dan 1.500 afleverpunten van homerr. Het bijzondere van Homerr is dat particulieren hun woning laten fungeren als ophaal- en afleverpunt om zo pakketten voor de hele buurt te verzamelen.

Dit proces draagt bij aan het verkleinen van de afstand naar een afleverpunt voor Nederlandse consumenten en het verminderen van de CO2-uitstoot van retourzendingen.

digital MArketing trendrapport 2022

Welke trends bepalen in 2022 het digitale marketing landschap? In dit trendrapport ontdek je de vijf belangrijkste digital marketing trends voor 2022. 

Delen