Het Touch-Tell-Sell model: uitleg, content & KPI’s 

Leestijd 8 minuten

Het Touch-Tell-Sell model is een effectieve marketingstrategie die helpt om potentiële klanten te bereiken, te informeren en uiteindelijk te converteren. In dit artikel vind je een uitgebreide uitleg van het model met praktische tips en voorbeelden voor een succesvolle implementatie. 

Wat is het Touch-Tell-Sell (en Care) model?

Het Touch-Tell-Sell model is een funnelgedachte en bestaat in de basis uit drie fasen: Touch, Tell en Sell. Hier kun je nog een vierde fase aan toevoegen: de Care-fase.  

 • Touch: Dit is het moment waarop de (brede) doelgroep voor het eerst in aanraking komt met jouw merk. 
 • Tell: In deze fase is de doelgroep actief op zoek naar een product, dienst of oplossing. Ze oriënteren zich en vergelijken jouw merk met andere merken. 
 • Sell: In deze fase weet de doelgroep precies wat ze wil. De potentiële klant is geïnteresseerd en klaar om actie te ondernemen, wat leidt tot de uiteindelijke conversie. 
 • Care: In de Care-fase focus je op de nazorg. Je wilt de klanten (blijven) binden aan jouw product, merk of dienst. 

Elke fase speelt een belangrijke rol in de customer journey, van de eerste kennismaking tot de uiteindelijke aankoopbeslissing. Bij een succesvolle online marketing campagne is het belangrijk om in te spelen op elke fase in de customer journey door de juiste content aan te bieden in elke fase. Alternatieven van het Touch-Tell-Sell model zijn het AIDA-model of het See-Think-Do-Care model

Het Touch-Tell-Sell model | marketingstrategie | funnel
Touch-tell-sell model

Touch (bereik)

In de Touch-fase wil je zoveel mogelijk mensen bereiken en hun aandacht trekken om de bekendheid van het merk te vergroten. Deze fase richt zich op mensen die nog niet eerder in contact zijn geweest met je merk, waarbij bestaande klanten en websitebezoekers worden uitgesloten.  

Content 

Het soort content dat hier ontwikkeld moet worden is Hero content: emotionele, impactvolle en interessante inhoud die een breed publiek aanspreekt. Hoewel Hero content relatief kostbaar is en niet vaak wordt gemaakt, is het cruciaal om meteen de juiste snaar te raken en harten te raken met een inhoudelijke boodschap over wie je bent of wat je verhaal is. 

Kanalen  

Effectieve kanalen voor deze fase zijn social media, SEO, Google Display en YouTube, waarmee je dat eerste contact legt. Video en Google Display advertenties zijn bijzonder effectief om zoveel mogelijk mensen te bereiken. 

Belangrijkste KPI’s  

 • Het percentage nieuwe bezoekers 
 • Mate van naamsbekendheid 

Voorbeeld Touch-fase 

Voor dit artikel werken we met een fictief bedrijf dat eco-vriendelijke schoonmaakproducten verkoopt. Bij elk voorbeeld nemen we dit bedrijf als uitgangspunt. In deze fase kan het schoonmaakbedrijf bijvoorbeeld een informatieve blogpost schrijven over de gevaren van chemische schoonmaakmiddelen. Deze post kan via social media en SEO worden gepromoot om verkeer naar de website te leiden. 

Strategieën voor de Touch-fase 

 • SEO-geoptimaliseerde content: Schrijf blogs en artikelen die inspelen op de interesses en zoekvragen van je doelgroep. 
 • Social media: Plaats regelmatig op platforms waar je doelgroep actief is, gebruik hashtags en zorg voor visueel aantrekkelijke content zoals afbeeldingen en video’s. 
 • Advertenties: Gebruik gerichte online advertenties (Google Ads, Facebook Ads) om je bereik te vergroten. 

Tell (bereik en verkeer)

In de Tell-fase heeft de doelgroep jouw merk, bedrijf of product al eens voorbij zien komen. Je hoeft jezelf dus niet nog een keer aan hen voor te stellen, maar kunt de uitingen nu gebruiken voor meer toelichting en diepgang in de boodschap van je campagne. Richt je op het realiseren van relevant verkeer naar je website, met focus op de juiste mensen in plaats van slechts veel mensen. Het is zonde om budget te besteden aan mensen die minder waarschijnlijk zijn te doen wat je van ze vraagt. Gebruik Look-a-likes: groepen mensen die veel gemeen hebben met degenen die bij de Touch-fase interesse hebben getoond in je advertenties. In de Tell-fase wil je de mensen die bekend zijn met je merk verder vermaken, helpen en informeren over je merk en proposities zodat ze zich meer gaan verbinden aan je merk.  

Content 

Er horen twee soorten content in de Tell-fase: Hub en Help content. Hub content bestaat uit formats binnen een bepaald domein die consistent zijn in vorm en constructie, zoals rubrieken, interviews, videoseries, een serie whitepapers of tips. Deze content wordt vaak via social media en nieuwsbrieven gedeeld om het publiek naar een contentplatform, zoals de eigen website of een YouTube-kanaal, te leiden. Help content daarentegen is vindbare content die mensen helpt die naar informatie zoeken over je merk, product of dienst, zoals how-to’s, tutorials, productpagina’s en FAQ’s, zowel op je eigen site als daarbuiten. 

Kanalen 

Met kanalen zoals SEO, Display, YouTube en SEA (inclusief remarketing) zet je in op waardevolle content met CTA’s gericht op assisted conversions en micro-conversies. 

Belangrijkste KPI’s 

 • Tijd op de pagina  
 • Page depth (paginadiepte) 
 • Aantal sessies 

Voorbeeld 

Hetzelfde schoonmaakbedrijf kan een reeks video’s maken waarin de voordelen en het gebruik van hun producten worden uitgelegd. Deze video’s kunnen worden gedeeld via e-mailnieuwsbrieven en op de productpagina’s van de website. 

Strategieën voor de Tell-fase: 

 • E-mailmarketing: Stuur informatieve nieuwsbrieven en productupdates. Zorg voor persoonlijke en relevante inhoud. 
 • Content diversificatie: Gebruik verschillende contentvormen zoals infographics, whitepapers en webinars om je boodschap over te brengen. 
 • Testimonials en reviews: Deel klantbeoordelingen en succesverhalen om geloofwaardigheid op te bouwen. 

Sell (conversies)

In de sell-fase richt je je volledig op de conversie. Dit is het moment waarop je de uiteindelijke call to action integreert in advertenties, boodschappen, formulieren en landingspagina’s. Het doel van deze fase is een winstgevende actie van de kleine groep mensen die, na het consumeren van je Hero, Hub en Help content, je dienst of product waardevol vindt. Deze conversie kan variëren van een aankoop tot een offerteaanvraag die je later opvolgt. 

Content 

Content in de sell-fase is actiegericht, met een focus op advertenties op Google, affiliates, banners en promotionele e-mails. Om klanten te overtuigen om te kopen, neem je drempels weg met garanties zoals “niet-goed-geld-terug” en stimuleer je de verkoop met prikkels zoals tijdelijke prijsverlagingen.  

Kanalen 

Belangrijke kanalen zijn affiliate marketing, remarketing, SEO en e-mail.  

Belangrijkste KPI’s 

 • Conversie 
 • Cost-per-sale (CPS)  
 • Return on investment (ROI) 

Voorbeeld 

Een tijdgebonden kortingsactie op de website van het schoonmaakbedrijf, gecombineerd met klantbeoordelingen en een duidelijke ‘Koop nu’-knop (CTA), kan de conversie verhogen. 

Strategieën voor de Sell-fase: 

 • Gebruiksvriendelijke website: Zorg voor een eenvoudige navigatie en een duidelijke call-to-action (CTA). 
 • Exclusieve aanbiedingen: Bied tijdgebonden kortingen of bundeldeals aan om urgentie te creëren. 
 • Klantenservice: Bied uitstekende klantenservice aan via verschillende kanalen zoals live chat, telefoon en e-mail. 

Care (binden)

In de care-fase ligt de focus op nazorg om een sterke band met de klant te onderhouden, mits klantrelaties relevant zijn voor je sector. Goede klantenservice via sociale media en self-help platforms en advies voor optimaal gebruik van je product of dienst verbeteren de binding na de aankoop.  

Content 

De care-fase bevat uitgebreide klantcommunicatieprogramma’s, die de basis vormen van je Content House. Met programma’s die meerdere touchpoints en verschillende soorten content (hub, help en sell) combineren, inspireer en ondersteun je klanten om meer uit je product of dienst te halen. Deze programma’s kunnen klanten naar een volgende aankoop leiden of aanmoedigen om nieuwe klanten aan te brengen. 

Kanalen 

Belangrijke kanalen zijn e-mail, social media en self-help platforms. 

Belangrijkste KPI’s 

 • Customer loyalty 
 • Retention rate 
 • Engagement metrics (zoals herhaalde bezoeken) 

Voorbeeld 

Het schoonmaakbedrijf kan een follow-up e-mail sturen naar klanten die recent een aankoop hebben gedaan. Deze e-mail kan tips bevatten voor het beste gebruik van het product, een enquête over klanttevredenheid of een kortingsbon voor hun volgende aankoop. 

Strategieën voor de Care-fase 

 • Follow-up e-mails: Stuur e-mails na de aankoop om de klant te bedanken en aanvullende informatie te geven. 
 • Loyaliteitsprogramma’s: Bied beloningen en exclusieve aanbiedingen aan terugkerende klanten. 
 • Klanttevredenheidsonderzoeken: Vraag feedback om je producten en diensten te verbeteren en de klant het gevoel te geven dat hun mening telt. 
 • Snelle en efficiënte klantenservice: Zorg dat klanten gemakkelijk contact met je kunnen opnemen voor eventuele vragen of problemen. 

Meer KPI inspiratie

Meer voorbeelden, inspiratie en uitleg bij KPI’s die je o.a. in het Touch-Tell-Sell model kunt gebruiken? Lees meer in dit artikel > 

Het Touch-Tell-Sell model is een handige manier om je marketingstrategie te structureren. Door de klant stap voor stap mee te nemen van eerste contact naar aankoop, bouw je een sterke relatie op en verhoog je de kans op conversie. Probeer deze strategie uit en zie hoe het je marketinginspanningen naar een hoger niveau kan tillen. Veel succes! 

Digital marketing strategie & leiderschap

Wil jij slim en snel inhaken op de trends en ontwikkelingen binnen digital marketing? En wil jij jouw vakkennis kunnen vertalen naar een goede digital marketing strategie? Met de post-master opleiding Digital Marketing Strategie & Leiderschap schrijf je een praktisch en haalbaar digital marketingplan.

Delen