Zo zet je de dialoogmethode in voor betere teksten
Leestijd 3 minuten
Marketeers vinden het vaak lastig om goede (commerciële) teksten te schrijven. Waar begin je? Zonder voorbereiden gaan schrijven is lastig. 40% van het succes van je teksten zit in de voorbereiding. Maar hoe breng je structuur in je tekst?
Ken je lezersvragen
Schrijven is vooral ook luisteren. Je moet nieuwsgierig blijven naar de ontvanger van jouw boodschap. Als jij goed weet wat de vragen zijn van je lezers, dan weet je wat je moet schrijven. Het is dus belangrijk om van tevoren na te denken over de lezersvragen. Deze vragen kan je bedenken door je in te leven in de klant, maar je kan ook ChatGPT gebruiken. Wees je er wel bewust van dat ChatGPT vooral fijn is voor inspiratie, het is een voorspellende tool en kent dus niet altijd de waarheid.
De lezersvragen zijn de basis (kapstok) van jouw tekst.
Standaard vragen bij websitebezoek
Een aantal algemene vragen die (bijna) elke websitebezoeker zich afvraagt zijn:
- Is dit wel voor mij?
- Wat heb ik er (nu) aan?
- Wat moet ik dan doen?
- Hoe werkt dat?
- Wat zijn de risico’s?
Als je die vragen van jouw lezers kent, dan weet je wat je moet schrijven. Het schrijven van webteksten is op die manier niks meer en niks minder dan het beantwoord van de lezersvragen. En dan kun je in gesprek gaan. Als je andere dingen schrijft dan de lezer wilt weten, dan haken ze meteen af.
In gesprek met het brein van je lezer
Je wilt als het ware in gesprek met het brein van je lezer. De dialoogmethode van Siegfried Vögele leent zich daar goed voor. Dit kan via website, nieuwsbrief, social media kanalen of een persoonlijk bericht. Je gaat in gesprek met de lezer zonder dat hij/zij/hen dat zelf direct door heeft. Werken met de dialoogmethode geeft de tekst structuur, maar maakt schrijven ook makkelijker. Je hoeft niet meer vanaf de start zelf te verzinnen waar je over gaat schrijven.
De dialoogmethode speelt in op de kennis de we hebben over de werking van het brein. Korte zinnen en het gebruik van sterke woorden zijn andere elementen die een tekst makkelijk te lezen maken.
Korte tips voor een betere tekst
Nog een aantal waardevolle tips voor het schrijven die Wim en Martin in de podcast van Beeckestijn delen zijn van impactvolle webteksten zijn:
- De KHW; kan het weg? Ruim op en haal weg wat geen toegevoegde waarde heeft.
- De KHK; kan het korter? Ga opzoek naar komma’s en maak daar punten van. Maak zinnen niet langer dan 10 tot 14 woorden.
- Maak je teksten actief en haal zwakke woorden (binnenkort, proberen etc.) eruit. Zorg er daarbij voor dat je maar één gedachte per zin hebt.
- De KHK; kan het krachtiger? Voeg op het einde nog woorden toe die een principe van Cialdini (schaarste, sociale bewijskracht etc.) oproepen. Dan raak je de emotie en dat leidt weer tot actie.
Meer resultaat halen uit jouw online teksten?
Volg een training schrijven voor online en optimaliseer direct je teksten op je website, in e-mailings, blogs of voor SEO voor meer resultaat.
Delen