Maak meer impact met online teksten

Luistertijd 47 minuten

Martin van Kranenburg en Wim van der Mark, allebei docent bij Beeckestijn Business School, hebben beide hun expertises op het gebied van teksten schrijven. Samen geven ze je in dit artikel de beste tips en handvaten om impactvolle online teksten te schrijven. Zo kun jij ervoor zorgen dat je pakkende webteksten gaat schrijven die herkenbaar zijn voor de lezer en de juiste insteek hebben.

Design vs. tekst

Voordat we in de tips voor een betere tekst duiken, is het goed stil te staan bij de rol van design.

Hoe belangrijk is tekst vergeleken met design?

Vaak wordt je door een visueel beeld naar een bericht getrokken. Dan kun je je dus afvragen of design niet veel belangrijker is dan tekst. Het antwoord is nee, tekst is wel twee keer zo belangrijk als design. Als lezer ben je vaak op zoek naar informatie en daarbij is tekst essentieel.

Design is natuurlijk wel nodig om de aandacht te trekken en de lezer de juiste kijkrichting in te sturen. Slechts 20% van je tekst wordt gelezen, maar met het sturen van de kijkrichting kun je er voor zorgen dat het belangrijkste deel in ieder geval wordt gelezen. Het sturen van de kijkrichting kun je bijvoorbeeld doen door een afbeelding van een mens te gebruiken en die te laten kijken naar het belangrijkste deel van jouw webteksten.

Een veel gemaakte fout; zo maak jij hem niet meer

Bij veel bedrijven wordt er een grote fout gemaakt wanneer ze aan de slag gaan met een nieuwe website. Ze kijken dan namelijk eerst naar het design en denken dat een nieuwe website met een mooi design ervoor zal zorgen dat ze beter gaan scoren en meer leads binnen zullen halen. Er wordt dan helemaal niet meer naar de teksten gekeken. Veel bedrijven laten hun teksten van de oude website zelfs letterlijk overzetten naar de nieuwe website zonder er naar om te kijken.

Terwijl, zoals eerder benoemd, tekst twee keer belangrijker is dan design. Het is dus essentieel om eerst je verhaallijn op orde te hebben en daarna pas te gaan kijken naar design. Design blijft belangrijk, maar je teksten vergeten kan cruciaal zijn voor het succes van je website.

De basis van de teksten

Een goede tekst speelt in op emotie en maakt lezers nieuwsgierig. Teksten met impact raken de juiste snaar bij de lezer. Bied je zekerheid of bied je een oplossing voor een belangrijk probleem of een gewenste situatie?

In spelen op emotie in online teksten; hoe doe je dat?

Emotie gaat over dingen die we heel graag willen. Er zijn een aantal emoties waar je met online teksten goed op in kunt spelen. Bijvoorbeeld door iets te benoemen waar iemand geld mee kan besparen. Denk aan kortingen, maar ook winacties.

Verder is het onbewuste brein heel druk met het inbouwen van zekerheden en de controle krijgen. Je bent dus altijd enorm alert op dingen die mis kunnen gaan. Als marketeer kun je hier tijdens het schrijven van je webteksten op inspelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je computer die gehackt kan worden. Dit zien mensen als een risico en als jij hier een oplossing voor biedt neem je dat risico weg.

Ook maken we ons druk om wat anderen van ons vinden. We willen allemaal graag geaccepteerd worden. Met je online teksten kun je hier op inspelen door aan te geven dat andere mensen dit ook doen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat 10.000 mensen je al voor gingen of dat anderen dit vijf sterren gaven, maar alleen als deze cijfers ook echt kloppen. Het inspelen op exclusiviteit en schaarste kan heel waardevol zijn, maar het is belangrijk dat je hier wel eerlijk in bent. Als een klant erachter komt dat iets helemaal niet schaars of exclusief was, dan verlies je het vertrouwen.

Zo maak je lezers nieuwsgierig

Lezers trekken naar je artikel, hoe doe je dat? Een pakkende kop is hierbij natuurlijk essentieel. Het is belangrijk om na te denken waar je lezer voor komt. Wat zijn de vragen die ze hebben? Hier kun je in je kop al iets van verwerken, zodat je de aandacht van je lezer meteen trekt.

Een voorbeeld dat Wim van der Mark en Martin van Kranenburg delen is een merk dat als kop had gebruikt: ‘de functionele voordelen van product x’. Zij dachten zelf dat dit een goede kop was, maar is dit waar een lezer naar opzoek is? Waarschijnlijk niet.

Als advies gaven ze dat je beter kunt benoemen wat het resultaat van het product gaat zijn. Als dit bijvoorbeeld is dat je er meer focus en energie van krijgt, moet je dat in je kop verwerken. Nadat ze de kop aangepast hadden was hun conversie verdubbeld. Dus: kijk altijd naar de koppen die je op je website gebruikt en ga bij jezelf na of deze de juiste insteek hebben.

Voordat je aan de slag gaat

Maar voor het optimaliseren van de koppen en het inspelen op emotie zit nog een hele andere stap: de voorbereiding.

40% van het succes van teksten zit in de voorbereiding

Voorbereiding is heel belangrijk voor het succes van je online teksten. Zonder goede voorbereiding ga je waarschijnlijk niet met de juiste insteek schrijven. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over wat je klant wilt horen. Schrijf op welke vragen je klanten hebben en schrijf vanuit deze vragen je tekst. Het schrijven van webteksten is niks meer en niks minder dan het beantwoord van de lezersvragen.

Zo zorg je ervoor dat de lezer zich herkent in je teksten

Het magische woord: herkenning. Jij, als schrijver, hoef je niet te herkennen in je teksten, maar de lezer moet zich herkennen. Een goede tip is om nog eens naar je webteksten te gaan kijken en ‘wij’ te veranderen in ‘jij’. Hierdoor herkent de lezer zich al sneller in je teksten.

Online personalisatie

Om die herkenning te versterken is online personalisatie belangrijk.

Jouw webteksten zijn niet voor ‘iedereen’

Als je er voor iedereen bent, ben je eigenlijk voor niemand. Dit geldt voor een nieuwsbrief die je naar iedereen stuurt, maar ook voor je website. Veel bedrijven of marketeers willen iedereen bedienen, maar dat werkt je juist tegen. Maak een keuze in je doelgroep en weet wie je aanspreekt op je website en in je online teksten. Wil je er wel voor meerdere doelgroepen zijn? Maak dan aparte websites per doelgroep. Zo zorg je ervoor dat een website wel herkenbaar blijft voor de doelgroep en niet alles op één hoop is.

Zo schrijf je de beste e-mails

Tegenwoordig hebben mensen vaak de verkeerde mentaliteit. Een e-mail kost toch niks, dus dan probeer je het volgende week toch nog een keer? Zo werkt het natuurlijk niet. Veel bedrijven sturen nog steeds iedereen dezelfde nieuwsbrief, maar hierdoor bouw je relaties juist af. Je moet een klant waar je al een relatie mee hebt niet dezelfde mail sturen als een prospect. Steek tijd in de personalisatie van je mails, zowel voor bestaande klanten als voor nieuwe klanten. 

Conversie optimalisatie door tekst

Als de tekst genoeg nieuwsgierigheid en herkenning oproept, volgt het lezen van de tekst. Daarna is het aan jou om te zorgen dat het niet blijft bij alleen lezen. Elke webtekst heeft een gewenste actie. Of dit nu een verandering in gedrag is, een klik naar een volgende pagina of een concrete conversie.

Wat te doen als gewenst gedrag te vroeg komt

Een belangrijke tip van Wim en Martin om dat gewenste gedrag te bereiken, is om het te benoemen. Neem de lezer aan de hand in de stap naar de actie die jij voor ogen hebt, maar wat als deze actie voor de lezer te vroeg in hun customer journey komt? Zorg dat je een alternatief biedt dat wel past. Bijvoorbeeld, bij het nemen van een abonnement op een krant of tijdschrift. Eén knop is dan ‘ja, ik wil een abonnement’ en de andere knop is dan ‘nee, doe mij maar een gratis proefabonnement’. Zo heb je toch een naam en e-mailadres, waar je als marketeer weer meer verder kunt. Dit kun je dus in veel verschillende scenario’s toepassen wanneer het gewenste gedrag te vroeg komt.

Haal ruis weg

Een andere belangrijke tip voor het behalen van conversie is het weghalen van de ruis. Zorg ervoor dat er geen ruis is tijdens belangrijke acties, zoals bijvoorbeeld in de winkelwagen. Je wilt niet dat er tijdens de check out nog afleiding is, door bijvoorbeeld een zoekfunctie. Je wilt op zo’n moment niet dat het brein hier nog over na gaat denken. Daarom is het belangrijk dat je hier alle ruis weghaalt en zorgt dat het brein alleen aan de aankoop denkt.

Dingen die succesvolle marketeers al doen en die jij ook moet gaan doen

Er zijn een aantal dingen die succesvolle marketeers en bedrijven doen om meer conversie te behalen. Het eerste is dat de meeste succesvolle marketeers de meeste kritische gebruikers van hun website zijn. Ze proberen het elke keer weer een procent beter te maken. Ze kijken bijvoorbeeld kritisch naar de kopteksten, de bedank pagina en de over ons pagina. Hierdoor kunnen ze hun website en webteksten continu blijven optimaliseren.

Het tweede wat succesvolle marketeers doen is het laten testen van flows op de website door anderen. Na een aantal weken zie je het namelijk niet meer, dus je moet leren te kijken door de ogen van een ander. Wat je het beste kunt doen is elk kwartaal de belangrijkste flows te laten testen door vijf mensen. Zo kom je achter dingen die zelf niet meer gezien had en kun je je website en teksten gaan optimaliseren.

Vijf tips voor een snelle verbetering van jouw online teksten

Nog een aantal waardevolle tips voor het schrijven van impactvolle webteksten zijn:

 1. Verdiep je in de lezer en wees er bewust dat de volgende vragen spelen bij het lezen van online teksten:
  • Is dit voor mij?
  • Wat heb ik eraan?
  • Bij een belofte komt automatisch de vraag: wie/wat bewijst dat je die belofte nakomt?
  • Als je bewijs kan leveren voor je belofte kan daarna de vraag komen: wat moet ik doen? En als dat zo is, dan is de cirkel rond.
 2. De KHW; kan het weg? Ruim op en haal weg wat geen toegevoegde waarde heeft.
 3. De KHK; kan het korter? Ga opzoek naar komma’s en maak daar punten van. Maak zinnen niet langer dan 10 tot 14 woorden.
 4. Maak je teksten actief en haal zwakke woorden (binnenkort, proberen etc.) eruit. Zorg er daarbij voor dat je maar één gedachte per zin hebt.
 5. De KHK; kan het krachtiger? Voeg op het einde nog woorden toe die een principe van Cialdini (schaarste, sociale bewijskracht etc.) oproepen. Dan raak je de emotie en dat leidt weer tot actie.

Meer resultaat halen uit jouw online teksten?

Volg een training schrijven voor online en optimaliseer direct je teksten op je website, in e-mailings, blogs of voor SEO voor meer resultaat.

Delen