Employee experience bij Albert Heijn en Jumbo

Leestijd 4 minuten

Albert Heijn en Jumbo Supermarkten zijn in 2020 verkozen tot de meest favoriete werkgever van Nederland. De jaren daarvoor waren deze supermarkten ook al de populairste werkplek onder jongeren. De employee branding staat daar heel hoog in het vaandel. Daarnaast is werken bij de politie erg populair. In dit artikel lees je over de goede medewerkersbeleving bij deze organisaties.

Employee experience

Om een optimale customer experience te bereiken, moet de organisatie door en door toegewijd zijn aan de klanten. Een hele belangrijke factor daarbij is de employee experience. Het is heel belangrijk te hebben om genoeg aandacht de hebben voor de kennis, vaardigheden, werkgeluk en betrokkenheid van de medewerkers. De medewerkers moeten eerst van de organisatie houden, voordat klanten dit doen.

Het bouwen van een sterk employer brand kost veel tijd en is een langdurige investering. Het is daarom belangrijk om een goede employer branding strategie te hebben.

Klanten zullen nooit van een organisatie houden als medewerkers dat niet eerst doen.

Andere aanpak van leren en ontwikkelen bij nieuwe generatie

De generaties Y en Z vragen om een nieuwe manier van werken en leren. Een manier waarbij er ruimte is voor creativiteit, betekenis, uitdagingen en mogelijkheden, sociaal contact en voor persoonlijke ontwikkeling. Als ze niet vinden wat ze zoeken in een baan, gaan ze vrij gemakkelijk naar een andere werkgever en nemen ze hun ontwikkelde kennis en skills mee. Voor de continuïteit, het kennisbehoud, de effectiviteit en het behalen van gezamenlijke doelen is het wel prettig als capabele medewerkers zich ontwikkelen binnen de organisatie en daar hun volgende uitdaging vinden. Ervaren medewerkers hebben vaak meer kennis over de klant en weten vaak beter hoe ze net dat ene stapje extra kunnen zetten voor de optimale klantbeleving.

Goede medewerkersbeleving bij Albert Heijn

Albert Heijn staat al een aantal jaar op nummer 1 van populairste werkgevers voor een bijbaan onder Nederlandse studenten en jongeren. Ze houden zich niet alleen bezig met employer branding en de werving, maar ook met het beter afstemmen van de wensen en behoeftes van de medewerkers tijdens het werken. Sfeer en gezelligheid is enorm belangrijk binnen de supermarkten. De medewerkers maken daarin echt het verschil voor de klanten. Klanten merken heel snel wanneer mensen plezier in hun werk hebben.

Employer branding bij Jumbo Supermarkten

Jumbo Supermarkten staat op nummer 2 en heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van employer branding. Er is steeds meer aandacht voor goede recruitment. Mensen met een bijbaan zijn de grootste groep medewerkers voor Jumbo, en staan daarom altijd op nummer 1.

Landelijke YouTube campagne

Jumbo zet veel landelijke campagnes in. In het begin van 2020 zette ze de bekende influencer Bram Krikke in voor een grote YouTube campagne. Hun jongerenpanel gaf aan dat het heel tof zou zijn als de jongeren met een bijbaan bij Jumbo mochten meedoen in de afleveringen. Dat gebeurde ook en was een groot succes.

Doelgerichte werving

Jumbo zet doelgerichte wervingscampagnes in voor de verschillende bedrijfsonderdelen waarvoor zij parttime medewerkers zoeken. Voor elke campagne worden er jongerenpanels geraadpleegd om te kijken naar wat er het beste past bij de desbetreffende doelgroep.

Authentieke communicatie

Jumbo brengt zo authentiek mogelijk naar buiten wat het betekent om bij hun te werken. Hun motto is ‘Jumbo, daar gebeurt het!’ en dit laten ze constant zien in hun uitingen en uitspraken. Zo laten ze veel achter de schermen zien, ook voor en na werktijd. Ze willen laten zien dat ze een gezellig team zijn. Door authentiek te zijn, kunnen jongeren beer inschatten of een baan bij Jumbo bij hun past.

Supermarktketens populair als bijbaan

Naast Albert Heijn en Jumbo Supermarkten staan er nog meer supermarkten in de top 10. Onder andere PLUS, Lidl en Dirk doen het goed. Meer dan de helft van de top 10 populaire werkplekken onder jongeren wordt dus gedomineerd door supermarktketens.

Werken bij de politie

De politie is ook veel genoemd door jongeren en studenten als plek waar ze graag een bijbaan zouden willen. Best opmerkelijk, aangezien de politie geen bijbanen voor scholieren aanbiedt. Er zijn wel een aantal functies bij de afdeling intake & service, waar studenten parttime werken. Ondanks dat de organisatie geen bijbanen als bijvoorbeeld politieagent aanbiedt is er wel een mogelijke verklaring voor het sterke employer brand. De politie profiteert ervan dat ze zo’n grote en zichtbaar aanwezige organisatie zijn. De politie is de afgelopen jaren ook goed vertegenwoordig in een aantal tv-programma’s die veel scholieren en studenten bekeken.

Ook zijn ze volop zichtbaar geweest met hun wervingscampagnes voor agenten, waarbij scholieren en studenten de belangrijkst doelgroepen waren. Er moeten veel nieuwe agenten instromen op de opleiding. Daarom hebben ze een grootschalige campagne gedaan.

Delen