Aan de slag met online personalisatie: 6 stappen

Leestijd 3 minuten

Met online personalisatie ben je relevanter voor je bezoekers. Op basis van eerder gedrag krijgt een bezoeker informatie juist wel of niet te zien. Een gepersonaliseerde ervaring is niet alleen fijn voor de bezoeker, maar helpt jou om je doelstellingen te bereiken. Hoe start je met online personalisatie? Met deze zes stappen van expert Martin van Kranenburg kan jij zelf aan de slag.

Dit stappenplan helpt bij het stellen van de juiste vragen om aan de slag te gaan met online personalisatie. Wil jij meer weten over online personalisatie? In deze podcast van studio Beeckestijn neemt Martin je mee in de wereld van online personalisatie en profilering.

Stap 1: Doelen, data en basis op orde

Online personalisatie start bij de vraag: Hoe kan online personalisatie helpen om onze doelstellingen (sneller) te bereiken? Je hoeft niet gelijk enorme projecten op te zetten om impact te maken. Wat is op dit moment de grootste business uitdaging? Kunnen bezoekers eenvoudig hun taak uitvoeren? Waar valt er in de basis nog winst te halen?

Trap niet in de valkuil om eerst een tool aan te schaffen en daarna pas in kaart te brengen wat je er mee wil gaan doen!

Heb je jouw doelen goed voor ogen? Check dan of Google Analytics (en/of andere tools) op de website goed zijn ingericht voor online personalisatie. Zo zorg je dat je straks naar de juiste data kijkt.  

Stap 2: Ken je (focus)klant en zijn reis

Voor wie wil je personaliseren? Welke segment (persona) is het belangrijkst en zorgt voor de meeste impact in relatie tot de doelstellingen?

Stap 3: Herken de bezoeker

Hoe herken je de bezoeker? Aan de hand van welke indicator maak jij je segmenten? Op basis van (klik)gedrag, herkomst van bezoek of vraagstelling (korte enquête)?

Stap 4: Breng de belangrijkste online personalisatie hypotheses in kaart

Met welke online personalisaties begin je? Hoe maak je met zo’n min mogelijke inspanning de meeste impact? Breng met elkaar de top 10 personalisatie hypotheses in kaart. De doelen van stap 1 vormen de leidraad voor de prioritering.

Stap 5: Bouw een dialoog met impact

Werk met je team de belangrijkste hypotheses uit tot een definitief design en bouw dialogen met impact. Het onbewuste brein is verantwoordelijk voor 95% van de conversie. Hoe prikkel je bewust het onbewuste brein? Verleidt je jouw bezoekers met de principes van Cialdini op het juiste moment?

Het succes van online personalisatie zit niet in de techniek, maar in de creatie van het dialoog.

Stap 6: Proces en delen van succes

Het allerbelangrijkste is het proces. Hoe kan je structureel gaan optimaliseren? Online personalisatie is onderdeel van een structurele optimalisatie aanpak. Deel de inzichten met de hele organisatie. Experimenteren is het nieuwe leren!

ZELF AAN DE SLAG MET ONLINE PERSONALISATIE

  • Leer over de verschillende vormen van online personalisatie in de klantreis
  • Speel in op de wensen en behoeften van segmenten en individuele bezoekers
  • Implementeer personalisatie binnen jouw organisatie.Delen