Online personalisatie & profilering

Luistertijd: 27 minuten

Online personalisatie; je kunt er als marketeer niet meer omheen. Een gepersonaliseerde ervaring bieden aan je bezoekers heeft een positieve impact op het behalen van je doelstellingen. Expert Martin van Kranenburg vertelt over ontwikkelingen binnen online marketing, online personalisatie & profilering.

Wat is online personalisatie?

Bij online personalisatie krijgt de bezoeker een aanbeveling op basis van eerder gedrag. Denk bijvoorbeeld aan een reiswebsite bij een 2e bezoek aan een homepage speciaal voor reizen met een baby. Of juist voor een adults-only vakantie. Content over babybedjes is voor de laatste groep niet interessant. Door er per segment informatie uit te filteren (of juist toe te voegen) ben je relevanter.

De homepage is voor veel organisaties een belangrijke plek om personalisatie toe te passen. Welke content is er op de homepage en welke segmenten zijn er? Zo kun je kijken met welke elementen je kan variëren. Bijvoorbeeld de header-afbeelding of de USP’s.

Van zoeker naar boeker

Essentieel voor online personalisatie is de kwaliteit van de website. Deze moet (technisch) goed in elkaar zitten. De route van zoeken naar de bedankpagina moet goed en makkelijk zijn. Zodat het proces niet te ingewikkeld is en de bezoeker veel moet nadenken.

Nu kun je je afvragen, waarom is het nog niet standaard dat elke website een logische flow heeft? En gebruik maakt van online personalisatie. Dit heeft met de beschikbaarheid van tools te maken. Een paar jaar geleden waren er nog niet veel tools of waren deze heel duur. Grote corporate organisaties zijn er al wel langer mee bezig. Gelukkig groeit het aantal tools zodat personalisatie voor steeds meer bedrijven mogelijk is.

Ondertussen groeit ook het belang van online personalisatie. Er zijn zo veel prikkels en boodschappen, gedurende de hele dag. Je moet de bezoeker op het juiste moment weten te bereiken. Nadenken kost fysiek pijn in ons brein en als het te complex wordt dan denkt ons brein ‘laat maar’ en ben je een potentiële klant kwijt.

Wat wil je bereiken met online personalisatie?

Veel bedrijven zijn bezig met online personalisatie, gewoon omdat het kan. Vaak is het technology driven en weet een IT-manager met trots te vertellen dat ze al vier miljoen profielen hebben opgebouwd, maar aan dialogen bouwen zijn ze nog niet toegekomen.

Het is belangrijk dat je eerst nadenkt over hoe online personalisatie jou kan helpen om je doelstellingen te bereiken. Leg de lat op een realistische plaats. Leuk als je gelijk 1-op-1 wil personaliseren, maar er is niks mis met een laagdrempelige start. Vanuit daar kan je leren en personalisatie steeds slimmer inzetten.

Real time personalisatie

In de podcast tipt Martin om profielen maximaal twee weken te bewaren. Daarna is de kans groot dat het profiel niet meer relevant is. Als iemand nu bijvoorbeeld op zoek is naar een bepaalde bioscoopfilm, kan dit twee weken later weer een totaal andere film zijn. Laat de laatste klik daarom de hiërarchie in het profiel bepalen. Kijk naar het actuele gedrag. Op basis daarvan ga je real-time online personaliseren.  

Hiermee zorg je dat klanten terugkomen

Herkenning is heel belangrijk voor bezoekers. Bij een fysieke (kleding-) winkel kom je op een bepaald moment niet meer terug als je keer op keer niet slaagt. Of geen kleding ziet die past bij jouw smaak. Online geldt hetzelfde. Als websitebezoeker geef je elke sessie waardevolle informatie (signalen) over jouw behoeftes. Als deze niet herkend worden en je daardoor continu dezelfde, niet relevante informatie ziet, kom je waarschijnlijk minder snel terug.

Zorg dus dat je jouw klanten herkent, maar ook dat zij zich in jouw aanbod of content herkennen. Wees relevant.

Online personalisatie & de marketing funnel

Belangrijk bij online personalisatie is de bereidheid tot een aankoop. Waar zit je klant op dit moment in de funnel? Verkoop jij vakanties en zie je dat je bezoeker van Zoover komt? Dan weet je dat die bezoeker vakanties aan het vergelijken is en in de overwegingsfase zit. Een contentblok met een vermelding van jouw gewonnen Zoover account is dan enorm relevant.

Trek meteen de aandacht van je lezer

Iets waar je met online personalisatie goed op in kunt spelen is het feit dat je brein je voornaam nooit kan negeren. Als je op een feestje staat en in gesprek bent en je eigen naam opvangt in een ander gesprek op de achtergrond, dan ben je direct alert. Een bedrijf dat dit principe goed gebruikt is BOL.com. Als je terugkomt op de app word je meteen begroet met je voornaam.

online personalisatie in 6 stappen

Je wilt aan de slag met online personalisatie, maar waar start je? En hoe? Martin heeft in zes stappen beschreven welke vragen jij voor jezelf moet beantwoorden om aan de slag te gaan met online personalisatie.

ZELF AAN DE SLAG MET ONLINE PERSONALISATIE

  • Leer over de verschillende vormen van online personalisatie in de klantreis
  • Speel in op de wensen en behoeften van segmenten en individuele bezoekers
  • Implementeer personalisatie binnen jouw organisatie.

Delen