4 manieren voor winnende campagnes op YouTube

Leestijd 7 minuten

Het YouTube Works Awards-programma werkt elk jaar samen met Kantar om de meest innovatieve en effectieve YouTube-reclame in de branche te vieren. 2021 was een ingewikkeld jaar omdat marketeers rekening moesten houden met de coronapandemie, digitale privacy problemen en nieuwe privacy regels. Er waren zes winnende campagnes die frisse, baanbrekende ideeën produceerden. Zij combineerden creative storytelling en YouTube op meesterlijke wijze.

In dit artikel lees je vier belangrijke punten uit de winnende campagnes en hoe zij YouTube slim en effectief gebruikten om indrukwekkende bedrijfsresultaten te behalen.

Obstakels kunnen leiden tot een winnend idee

Obstakels zijn soms vervelend, maar ze kunnen juist leiden naar een winnend idee. Bedrijven BLK en Kayak hadden bijvoorbeeld succesvolle campagnes.

Betrokken genoeg om de advertentie niet over te slaan

BLK is een datingapp voor Gen Z en jonge millennials in de zwarte gemeenschap. Zij wilde dat hun gebruikers van online contacten zouden overstappen op veilige interacties in het echte leven. De coronapandemie en het vaccin bleef een twistpunt in de zwarte gemeenschap. BLK besloot hun publiek aan te moedigen het vaccin te halen door in te spelen op het enthousiasme voor streaming muziek. Daarom lanceerde BLK een muziekvideo op YouTube genaamd “Vax That Thang Up”, en was geïnspireerd op een klassiek hiphopnummer.

Hoewel de video ongeveer twee minuten duurde en kon worden overgeslagen, ontving hij in de eerste dag toch meer dan 3 miljard media-impressies. Nieuwe registraties op de BLK app stegen met 30% week op week, en eerste betaalde abonnees groeiden met 22% week op week. Ondanks dat de video geskipt kon worden, maakten ze men betrokken genoeg om niet over te willen slaan.

Korte video’s om twijfels weg te nemen

Waar BLK een wat langere inhoud had, gebruikte het bedrijf Kayak snelle video’s van 15 seconden of minder om de effecten van Covid-19 op reizen te laten zien. Kayak ontdekte na eigen onderzoek dat Amerikanen eigenlijk wel wilden reizen, maar dat ze zekerheid van meer flexibiliteit en opties nodig hadden bij het boeken van reizen. Daarom maakte Kayak meerdere campagnes waarin gratis annulering werd benadrukt. Ook moedigde ze kijker aan om ‘de stad over te slaan’ in plaats van de knop ‘advertentie opslaan’.

De campagne bleek een groot succes: de conversie steeg tot 7,5% en de aankoopintentie steeg met 20%. Kayak hielp het publiek op verschillende manieren om over hun twijfel bij reizen heen te komen en ze richtten zich op mensen die naar deze dingen zochten.

Bekend terrein uitbaten om nieuw publiek te bereiken

BlendJet is een blenderbedrijf met een missie om snel gezonde voeding te maken. Zij spraken gemakkelijk vrouwen van 24 tot 54 jaar aan, maar wist dat ze een breder publiek konden bereiken. Voor de lancering van zijn nieuwe blender creëerde het merk een leuke, buitengewone campagne die inspeelde op twee razend populaire YouTube-trends: “oddly satisfying videos” en autonome sensorische meridiaan respons (ASMR).

De campagne van BlendJet, genaamd “Oddly Satisfying ASMR Blends in a BlendJet 2 Portable Blender”, bevatte een voice-over die slimme uitspraken fluisterde terwijl de blender op hypnotiserende wijze hele bloemkoolstronken, stukken ijs, noten en meer verpulverde. Om ervoor te zorgen dat deze campagne zou worden gezien door mensen die de blenders het meest waarschijnlijk zouden kopen, richtte BlendJet zich op een custom itent audience segment waarbij de best converterende zoekwoorden in Google Search werden gebruikt.

De kijkers waren er dol op. De video werd een virale sensatie die miljoenen dollars aan verkoop opleverde. Als gevolg daarvan steeg BlendJet’s rendement op advertentie-uitgaven met 569% op jaarbasis, en de inkomsten overtroffen het oorspronkelijke doel met 413%.

Effectieve reclame slaapt nooit

Het kattenvoermerk Sheba, dat nieuw is op de Amerikaanse markt, had een impactvolle campagne nodig die zou aanslaan bij Amerikaanse kattenouders. Tijdens een onderzoek ontdekte ze dat katten hun baasjes vaak op onredelijke uren wakker maakten, zoals om vier uur ’s nachts. Google Search-gegevens en YouTube-analyses toonden Sheba dat ongeveer één op de drie mensen zich tijdens deze momenten naar hun mobiele telefoon wendde. Daarom maakte Sheba een kalmerende, vijf uur durende video met wetenschappelijke technieken om mensen weer in slaap te krijgen.

Dus creëerde Sheba een kalmerende, vijf uur durende video die wetenschappelijk bewezen technieken gebruikte om mensen weer in slaap te krijgen. Om de video overdag te promoten, bracht Sheba onderbewuste bumperadvertenties uit. s’ Nachts lanceerde het TrueView voor actie-advertenties die waren afgestemd op de kijkgewoonten van mensen midden in de nacht op YouTube. Een eenvoudige call to action (oproep tot actie) in de advertenties leidde vermoeide kattenouders dan naar Sheba’s slaapvideo.

De campagne resulteerde in een toename van 100,9% in merkherinnering en een toename van 635% in zoekopdrachten naar Sheba-merktermen onder degenen die aan de campagne waren blootgesteld. Sheba maakte enorm goed gebruik van creativiteit en media om dit succes te behalen.

Laat diverse stemmen voor zichzelf spreken

Door samen te werken met influencers en creators kun je ook een enorm succes behalen. Zij hebben namelijk een groot bereik en invloed op de doelgroep. Tinder en Target bewijzen dit met succesvolle campagnes.

Moderne sprookjes laten vertellen door influencers en creators

Online datingapp Tinder wilde de biseksuele en bi+ gemeenschap helpen meer erkenning te krijgen. Ze lanceerde de campagne “Once Upon a Bi”, waarin YouTube-creators bekende sprookjes opnieuw verbeeldden op basis van de ervaringen van de bi+-gemeenschap binnen de Tinder-app. Vervolgens gebruikte ze TrueView voor actie om de campagne te richten op affinity audience categories die overlapten met het publiek van de makers.

De campagne ontving 3,2 miljoen impressies, 2 miljoen videoweergaven en een gemiddelde view rate die 9% sterker was dan de vorige campagne van Tinder. Tinder maakte goed gebruik van YouTube door verhalen die al generaties lang worden doorvertelt te laten vertellen door influencers en creators.

Een winnende combinatie van slimme storytelling en het YouTube-platform kan zowel virale sensaties als benijdenswaardige bedrijfsresultaten opleveren.

Afspeellijst op eigen YouTube-kanaal

Warenhuis Target werkte ook samen met een YouTube-creator om diverse gemeenschappen te helpen hun eigen verhalen te delen. Ze maakten “Convos with CEOs”, een videoserie onder leiding van creator Hallease. In deze serie stonden ondernemersverhalen centraal van de oprichters van zwarte bedrijven die producten hadden liggen in de Target-winkels. Target maakte niet alleen gebruik van paid media, maar promootte de campagne ook organisch op YouTube. Dit deden ze door teasercontent voor klanten op hun merkkanaal te plaatsen en een afspeellijst voor deze serie te maken.

De campagne leverde meer dan 6,4 miljoen views op voor alle video’s, meer dan 107.000 uur kijktijd en meer dan 20.000 totale engagements op YouTube. De gesprekken met de CEO’s waren waardevol en deden het werk wat alleen een advertentie niet had kunnen doen.

In een moeilijk jaar hebben de winnaars van de YouTube Works Awards obstakels omgezet in inspiratie. Ze hebben content opnieuw vormgegeven waar mensen al van hielden, hun publiek 24/7 aangesproken én diverse gemeenschappen een podium gegeven. Zij bewezen dat een winnende combinatie van slimme storytelling en het YouTube-platform zowel virale sensaties als wenselijke bedrijfsresultaten kan opleveren.

Aan de slag met je eigen story

Creëer een inspirerend en krachtig verhaal voor jouw organisatie. In onze 1-daagse training Storytelling ga je aan de slag met je eigen ‘story’ in woord en beeld. Je werkt met verhaallijnen, korte teksten en maakt impressies. Je leert welke verhaalelementen je nodig hebt en welke technieken er zijn voor een compleet, inspirerend en krachtig verhaal voor je eigen organisatie. Iets voor jou?

Dit artikel is gebaseerd op een eerder gepubliceerd artikel van Think with Google.

Delen