Hoe Picnic de nieuwe standaard zette in klantbeleving

Leestijd 6 minuten

De digitale transformatie heeft verschillende businessmodellen rigoureus veranderd. Waar traditionele organisaties werken met oudere systemen en worstelen met hardnekkige silovorming, kunnen start-ups zich focussen op de enige partij die daadwerkelijk het onderscheid bepaald: de klanten. In dit artikel lees je hoe Picnic de nieuwe standaard zette in klantbeleving en gebruiksgemak.

Disruptie

De typische voorbeelden van disruptie zijn bekend. Spotify zorgde voor een drastische verandering in de muziekindustrie. Airbnb heeft de hotellerie grondig gewijzigd. En Uber heeft gezorgd voor veranderingen in de mobiliteitswereld. Eén sector leek de disruptiedans te ontspringen: de supermarkten. Maar ook dat is de afgelopen jaren veel veranderd. Van flitsbezorgers tot het succes van Picnic.

Online supermarkt

Voor de dagelijkse boodschappen was het online domein een lange tijd niet rendabel. Consumenten hebben bijna altijd wel een supermarkt in de buurt. Daardoor kunnen zij eenvoudig hun keukenkastjes en koelkast aanvullen. In de e-commerce is er een belangrijke belemmering bij deze behoeften: de levering, ofwel the last mile.

Medewerker over de filosofie van Picnic

Nikki Oude Elferink is als customer success manager werkzaam bij Picnic. Zij deelt hoe ze in de organisatie is gekomen en wat ze daar heeft gedaan. Ook bespreekt ze de filosofie en de operatie van de online supermarkt wat hun tot een succes maakt.

Data-gedreven cultuur

“Na mijn opleiding Construction Management & Engineering aan de Technische Universiteit Delft ben ik in de strategische consultancy terechtgekomen. Daar heb ik een brede ervaring in business opgedaan, mede dankzij een Master in Business Administration bij INSEAD, The Business School for the World in Fontainebleau, Frankrijk. Door de projecten die ik heb gedaan, kwam ik er achter dat ik het leuk vind om bij klantgerichte bedrijven te werken. De data-gedreven cultuur bij Picnic in combinatie met de klantgerichte rol als customer success manager is voor mij een perfecte match.”

Inspelen op klantbehoeften

“Al voor de lancering van Picnic is scherp gekeken naar de wensen van consumenten. We hebben geleerd dat mensen het vervelend vinden om verplicht lang thuis te wachten op de boodschappen, ze geen gedoe aan de deur willen zoals het afrekenen van de levering en het eigenlijk ook veelal te duur vinden om hun boodschappen thuisbezorgd te krijgen. Daar spelen wij op in door op een heel vriendelijke manier en precies op tijd de boodschappen gratis aan de deur af te leveren.”

Pas als de proefpersonen echt tevreden zijn over onze ideeën, rollen we die uit naar iedereen.

Testen met gebruikers

“Vanaf dag één staat de klant centraal in de ontwikkeling van ons concept. Wij doen heel veel testen met gebruikers van de app om te zien hoe ze deze hanteren en wat we kunnen doen om dit te beter te maken. Ook zetten we de feedback van klanten in om bijvoorbeeld ons assortiment te verbeteren. Als we nieuwe ideeën hebben, vinden klanten het superleuk om dat te testen. Pas als deze proefpersonen echt tevreden zijn, rollen we het uit naar iedereen.”

Klantcontact

“In mijn rol als customer success manager is het vanzelfsprekend dat ik regelmatig en frequent zelf contact heb met de klant. Daarom draai ik bijvoorbeeld af en toe mee met het team om de day to day vragen op te lossen. Daarnaast is er zo nu en dan een bijzondere situatie waarbij ik zelf contact met de klant opneem om te helpen. Ook ga ik regelmatig kijken bij de andere onderdelen van de operatie in onze organisatie.”

Klantbeleving

“Op verschillende manieren zorgen we ervoor dat de stem van de klant gehoord wordt in de organisatie. Allereerst gebruiken we de klantervaring dus in de ontwikkeling van ons concept. Daarnaast zorgen we ervoor dat de feedback, de vragen en de klachten van klanten vertaald worden in data die bruikbaar zijn voor de rest van de organisatie. Iedereen bij Picnic kan bijvoorbeeld zien wat klanten vinden van hun bezorging of welke suggesties ze doen.”

Elke klant is even belangrijk – of hij of zij nou veel of weinig bestelt, nieuw of trouw is.

Serviceverbetering

“Zo kunnen we direct actie ondernemen en gebruiken we de input van klanten doorlopend om onze service te verbeteren. Ook zorgen we binnen Picnic voor nauw contact met de verschillende teams en houden we elkaar op de hoogte van nieuwe ideeën en ontwikkelingen. In dat soort discussies breng ik de stem van de klant mee. Dat doe ik ook wanneer ik ‘op bezoek’ ga bij andere delen van de organisatie.”

Klantcontact voor data en inzichten

“In de manier waarop we klanten benaderen, maken we geen onderscheid tussen hen. Elke klant is even belangrijk – of hij of zij nou veel of weinig bestelt, nieuw of trouw is. Uit het contact met de klanten halen we wel heel veel data en inzichten. Die gegevens gebruiken we om onze service te verbeteren. Om dit goed te kunnen doen – en dus de belangrijkste informatie te kunnen selecteren – moet je continu weten wat er speelt.”

Optimale klantgerichtheid

“Eigenlijk alle factoren die het voor klanten makkelijker maken om boodschappen te doen, zijn voor mij inspirerende voorbeelden van optimale klantgerichtheid. Bij ons is dat bijvoorbeeld de boodschappenradar. Daarop kun je precies zien waar jouw bezorgautootje rijdt, zodat je echt maar een paar minuten thuis hoeft te zijn. Wij proberen altijd een extra stapje te zetten om de klant een goede ervaring te geven. Hier zit pas een grens aan wanneer de oplossing ten koste gaat van de ervaring van andere klanten.”

Iedereen heeft bij ons de vrijheid om zelf te beslissen wat voor een bepaalde klant het beste is.

Persoonlijk contact met de klant

“Wij hebben twee belangrijke momenten waarop we persoonlijk contact hebben met de klant: aan de deur en bij de klantenservice. We stoppen daarom veel tijd en energie in het vinden van de juiste mensen op die plekken. Daarnaast zoeken we altijd eenvoudige oplossingen zodat men weer snel verder kan. Dat betekent ook dat iedereen bij ons de vrijheid heeft om zelf te beslissen wat voor een bepaalde klant het beste is. Dat leidt tot heel veel snelheid. Zo zorgen wij dat we net zo persoonlijk als de aloude SRV-man zijn in het digitale domein.”

Ook klantbeleving als uitgangspunt voor jouw organisatie?

Wil jij zelf aan de slag met customer experience in jouw organisatie op strategisch niveau? Met de post-master opleiding Customer Experience Strategie & Organisatie til je klantbeleving naar een hoger niveau door strategische keuzes te maken en deze met concrete acties te implementeren in je organisatie. Ook komen hier nieuwe business modellen en digitale transformatie aan bod.

Delen