Online video: van smartphone tot de AI-revolutie

Luistertijd: 45 minuten

In de wereld van online video heeft de afgelopen decennia een ware revolutie plaatsgevonden. Van de opkomst van breedbandinternet tot de dominantie van smartphones en de opkomst van AI, online video is altijd in beweging. In deze podcast met Anne Marie Hazenberg, videotrainster met jarenlange ervaring, verkennen we deze fascinerende evolutie. We duiken in de verschuiving van horizontaal naar verticaal filmen, de impact van algoritmen op onze schermtijd, het belang van korte en prikkelende content, en de rol van AI in videoproductie. Daarnaast delen we waardevolle inzichten over het maken van effectieve video’s, van het schrijven van scripts tot het toevoegen van humor.

Van breedband tot smartphone revolutie

In 2006 veranderde de komst van breedbandinternet de manier waarop we online video’s konden bekijken. Dit legde de basis voor de evolutie van online video. Toen de eerste iPhone in 2007 verscheen, begonnen zich nieuwe mogelijkheden voor videografie te ontvouwen. 

Verticaal versus horizontaal

Een opmerkelijke verandering in de wereld van online video was de verschuiving van horizontaal naar verticaal filmen. In de ‘early days’ van mobiele video was verticale video niet populair, maar tegenwoordig is het heel gebruikelijk. Waarom? Ons reptielenbrein. Het is makkelijker, verticaal ligt je telefoon simpelweg beter in de hand. Binnen de social media kanalen is verticaal inmiddels ook de standaard. Verticaal wordt voornamelijk gebruikt voor de snelle, korte video’s. Deze video’s hebben vooral als doel mensen te verleiden, te prikkelen of te entertainen. Horizontale video’s zijn ook nog steeds populair, maar dit wordt meestal gebruikt voor meer inhoudelijke content, zoals instructievideo’s.

Algoritmen en schermtijd

Onze schermtijd wordt steeds langer, met name op social media. Het algoritme voedt ons continu een nieuw dopamine shotje. Wat veel mensen niet weten is dat het algoritme op de achtergrond door blijft werken als je de app niet goed afsluit. Zo blijf je dus, terwijl je je smartphone hebt weggelegd, continu het algoritme voeden. Anne Marie raadt aan om de apps goed af te sluiten als je ze niet gebruikt, zodat het algoritme alleen werkt als jij daarvoor kiest en dus een nóg relevantere feed of ‘for you-page’ krijgt.

Het algoritme van TikTok is nog geavanceerder dan dat van Instagram. Bart noemt zijn eigen ervaring als voorbeeld. “Ik vind het leuk om Manchester United te volgen. Instagram had dat door en binnen de kortste keren bestond 80% van mijn feed vol uit Manchester United. Ik durf nu bijna niet meer te kijken naar iets van Manchester United. Bij TikTok zit er een limiet op interessegebieden, waardoor je continu verrast wordt en door blijft scrollen, dat heeft mijn voorkeur.”

De 6-seconden regel is heel belangrijk bij online video: elke zes seconden moet er iets gebeuren in het beeld, zodat de kijker geboeid blijft.

Anne Marie Hazenberg

De 6-secondenregel

Wij mensen hebben een korte concentratieboog, vooral online. Als er na zes seconden geen nieuwe prikkel in beeld komt zoals een tekst, animatie of een wisseling van het shot zijn we al afgeleid. Met name Gen Z is hier gevoelig voor. De 6-seconden regel is heel belangrijk bij online video: elke zes seconden moet er iets gebeuren in het beeld, zodat de kijker geboeid blijft.

De app ‘Vine’ heeft hier een groot aandeel in gehad. Op Vine kon je video’s maken van een aantal seconden die bestonden uit drie verschillende shots die door bleven spelen in een loop. Deze app (net als vele anderen) was gratis. Dus waar verdient zo’n app aan? Juist, advertenties. En waar zijn die advertenties op gebaseerd? Inderdaad, de kijktijd. Ze hebben toen onderzocht wat de maximale tijdsduur is van een video, die men nog een keer wilt kijken. Je raadt het al: zes seconden.

Video productie: smartphone versus professioneel

De meeste bedrijven willen video’s maken en hun doelgroep bereiken met snackable content. Moeten we nog dure, ingewikkelde en professionele producties laten maken? Of mag het ook lekker makkelijk met de smartphone en mag het zelfs een beetje lelijk zijn?

Het antwoord op die vraag ligt aan je doel. Waar wil je die video voor maken? Wie is je doelgroep? Hoe lang moet de video mee kunnen? Stel: wij als Beeckestijn willen een promotie-video voor een nieuwe opleiding maken die ongeveer een half jaar gebruikt kan worden. Volgens Anne Marie kun je dat prima met smartphones (laten) maken. Er zijn tegenwoordig, net als Anne Marie, veel professionals die dit voor bedrijven doen met de smartphone. Uiteraard wel uitgerust met goede microfoons, statieven, gadgets, etc. Je kunt hier ook zelf mee experimenteren. Maar let op: als je een smartphone hebt, betekent dit nog niet meteen dat je ook een goede videomaker bent.

Dus wil je een video maken waar je een jaar mee kunt doen, kan het lonen om een professional hierbij te betrekken. Maar wil je een korte promotievideo voor een webinar van een week later? Lekker met je smartphone doen, dat kun je zelf. Mensen willen mensen zien. Dat haal je er vaak niet uit met een professionele video. Liever snel, authentiek en het hoeft niet al te strak.

Tips voor effectieve promo video’s

Voor het maken van effectieve video promo’s geeft Anne Marie een aantal waardevolle tips.

Voordat je een video maakt

Verplaats jezelf in je doelgroep of publiek voordat je je video gaat maken. Wie ga je benaderen? Voor wie is het interessant? Wat wil die persoon zien, horen of leren? En wat levert het op? Denk goed na over wat je wilt communiceren. Verwerk dit vervolgens in je script.

Technische specs en emotie

Maak gebruik van natuurlijk licht, zorg dat je geluid goed is door middel van een microfoontje en zorg dat het beeld een beetje stabiel is. Emotie is bij video ook heel belangrijk. Dat maakt video anders dan geschreven content, bij video kun je emotie kwijt. Als je je kijker raakt met emotie, dan komt de kijker in actie. En dat kun je eigenlijk alleen bereiken als je zelf authentieke video’s maakt. Wissel elke zes seconden van shot of laat iets anders gebeuren. Stel je hebt een video van 30 seconden, dan zouden vijf shots top zijn.

Voorbeeld van een video opzet

Wil je bijvoorbeeld een snelle promovideo voor een webinar maken? Zorg in de eerste seconden voor mooie, snelle, flitsende beelden. Laat daarna iemand (bij voorkeur de spreker van het webinar) in beeld komen die duidelijk maakt waarom je het webinar niet mag missen. Creëer FOMO (fear of missing out). Schets bijvoorbeeld een probleem om herkenbaarheid te creëren. Dan heb je nog een aantal seconden om het één en ander te laten zien, wat relevant is voor jouw video of webinar. Vergeet natuurlijk niet om aan het einde van je video een sterke call-to-action toe te voegen, bijvoorbeeld een linkje, telefoonnummer of een website.

Vergeet de humor niet

Humor werkt. We zijn er gek op. Er mag best wat meer humor in video, ook in het bedrijfsleven. Het hoeft allemaal niet te strak en gelikt. Het mag menselijk zijn en vooral niet te serieus.

Video’s editen

Externe tools of in-app editen?

Je kunt de video’s zowel editen in externe tools of in-app bij de social media kanalen. Wat is beter? Het is vaak makkelijker om het in de social media app zelf te editen. Maar als je de video plaatst om meerdere kanalen is het handig om de ‘basis-edit’ in een externe tool te doen. Zet dan de laatste puntjes op de in-app. De social media platforms vinden het fijn als je in-app edit. Zo krijg je extra punten die zorgen voor meer bereik.

Handige video edit tools

Er zijn talloze tools die je kunt gebruiken om je video’s te editen. Er zit wel wat verschil tussen Android en iOS. De apps kunnen zich soms wat verschillend gedragen op de besturingssystemen. Vaak zijn de apps op de iOS-toestellen wat verder ontwikkeld. Dit komt omdat het voor een app-bouwer op iOS makkelijker is om een tool stabiel te krijgen. En sommige apps draaien niet op beide besturingssystemen.

Anne Marie deelt een lijst met handige videobewerkingstools, zowel voor Android als iOS, waaronder KineMaster, CapCut, Quick, Videoshop, VN, InShot, Canva, Clips, Lumafusion en Adobe Rush. Deze tools zijn ideaal voor het bewerken van video’s, afhankelijk van je behoeften.

Het belang van ondertiteling

Ondertiteling is essentieel geworden voor video’s, vooral omdat veel mensen video’s bekijken zonder geluid. Van de bovengenoemde tools heeft alleen CapCut een automatische ondertitelfunctie. Dit is omdat er een hele andere techniek zit achter het bouwen van een ondertiteltool en een videobewerkingstool. CapCut heeft deze succesvol gecombineerd.

Naast CapCut raadt Anne Marie Caption aan. Deze app heeft een leuke feature waarbij je de ondertiteling als een soort karaokestijl kunt laten meebewegen met het geluid en tempo waarbij iemand praat. Dit is een wat modernere manier van ondertitelen, die we vaak zien op TikTok en Reels. Voor een educatieve video doe je dit natuurlijk niet, want het moet niet afleiden van de boodschap. Bij dit soort video’s kun je beter kiezen voor de ‘bioscoopstijl’ ondertiteling die we gewend zijn. Hiervoor raadt Anne Marie ClipScribe aan. Dit is wel een desktop website, er is nog geen mobiele app van. Je uploadt daar dus je video in de browser en vervolgens wordt de ondertiteling gegenereerd.

De impact van AI op video productie

We zitten middenin de AI-revolutie en we kunnen nu ook video’s laten genereren. Het is een boeiende ontwikkeling, maar ook een beetje spannend. Er zijn al veel mooie ontwikkelingen, maar AI kan afbreuk doen aan de authenticiteit. Pas daar dus goed op. Anne Marie geeft de volgende rode draad: “Daar waar authenticiteit belangrijk is voor je video moet je geen AI gebruiken.” Voor e-learning video’s zou je prima een AI-avatar kunnen inzetten, al gaat het persoonlijke aspect er dan wel vanaf. Dat is een overweging die je zelf moet maken. Hoewel de kwaliteit van AI met de dag beter wordt, blijft er behoefte aan menselijke en authentieke videocontent.

Meest spannende AI ontwikkeling voor video

Anne Marie is zelf ook volop aan het experimenteren met AI. Ze deelt een leuke ontwikkeling: het vertalen van video en audio met een tool genaamd HeyGen. Hier kun je een video van jezelf opnemen waarbij je praat en dit laten vertalen. Zo spreek je met één druk op de knop ineens vloeiend Spaans, Japans, Pools, noem het maar op. Zelfs de mimiek klopt. Het is bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Online video heeft dus een enorme evolutie doorgemaakt, van breedbandinternet tot de dominantie van smartphones en de opkomst van AI. En de evolutie is nog lang niet ten einde. Blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen. En niet te vergeten: heb wat lol.

Zelf aan de slag met de productie van video’s?

Wil je nou (samen met Anne Marie) zelf praktisch aan de slag met het produceren, monteren & distribueren van video’s? Tijdens de training Online Video Maken ga aan de slag met je eigen video’s, van idee tot realisatie. En dat allemaal met slechts één apparaat: jouw eigen smartphone!

Delen