Toekomstbestendig met de juiste kennis en skills

Leestijd 5 minuten

Het aansturen van bureaus en externen, je kunt er behoorlijk druk mee zijn. Te afhankelijk zijn van bureaus of externe consultants is echter duur en vaak inefficiënt. Inhousing is niet voor niets een belangrijke trend. Ondertussen gaat de digitalisering van marketing, klantcontact en services door Covid sneller dan ooit. Om mee te kunnen gaan in deze ontwikkeling, is het in huis hebben van de juiste kennis en skills een must voor succes op langere termijn. Beeckestijn Business School heeft onderzoek gedaan naar welke kennis en vaardigheden een organisatie nodig heeft om toekomstbestendig te zijn.

Met onderstaande checklists kun je controleren of jouw organisatie future proof is, of dat het belangrijk is om bepaalde kennis en skills te ontwikkelen.

1. Ontwikkelen van onderscheidende proposities

Wat voor producten en services kun je maken om het leven van je klant makkelijker, beter of leuker te maken? Het vermogen om goede value propositions te ontwikkelen en in de markt te zetten is hoognodig om relevant te blijven. Het is een hele kunst om goede waardeproposities te marketen die waardevol zijn voor zowel klanten als organisaties.

2. Kennis van alle digital marketing kanalen

Een steeds groter deel van elke klantreis, zowel business-to-consumer (B2C), business-to-business (B2B) als non-profit, speelt zich online af. Je hebt dus bovengemiddelde kennis nodig van SEO, SEA, social, websiteoptimalisatie, platformen en email & automation. Je hoeft niet per se de expert zelf te zijn. Wel moet je de laatste kennis en mogelijkheden per kanaal in huis hebben. Zo kan je je bureaus beter briefen en challengen.

3. Bouwen aan een sterk merk in een digitale wereld

Het vormgeven en uitdragen van je merk wil je niet uitbesteden, hier wil je zelf de regie over voeren. Ook binnen B2B wordt merkenbouw steeds belangrijker om verkopers succesvoller te laten zijn. Met duizenden commerciele uitingen per dag is het bezitten van een scherp en onderscheidend merk je grootste asset.

4. Financiële kennis

Heb je voldoende inzicht in wie je beste klanten zijn? Weet je het spel van marge en volume zelf te spelen? Ben jij in staat het management te overtuigen wat investeringen in marketing en customer experience concreet opleveren? De basis van elke strategie is inzicht in klantwaarde en een duidelijke vertaling van bedrijfsdoelen naar marketing en campagnedoelen. Deze vertaling moeten de teams zelf kunnen maken.

5. Maken van onderscheidende content

Het vullen van de social kanalen is niet moeilijk, elke freelancer kan een contentkalender voor je maken. Maar als je meer wilt dan een inhaker op Nationale Krokettendag, dan is het goed om te investeren in het zelf kunnen maken van goede content die echt waarde toevoegt.

6. Klantbeleving over alle kanalen heen

Het gevaar binnen elke organisatie is dat iedereen zijn eigen silo of kanaal bedient. Maar heb je de kwaliteiten om overkoepelend te kijken naar klantbeleving gedurende de gehele klantreis over alle kanalen heen?

7. Kennis van marketingtechnologie en tooling

Met de verdergaande digitalisering ontstaat er ook steeds meer techniek (denk aan marketing automation en customer data platformen) waarmee je meer bereikt en veel geld kan besparen. De kunst is te investeren in tooling waarmee ook echt gewerkt gaat worden. Er wordt te vaak geïnvesteerd in hele geavanceerde tooling die te complex is om mee te werken. Een fool met een tool is nog steeds een fool. Wees zelf de architect van de juiste datastromen en bijbehorende tool.

8. Kunnen opstellen van ‘metrics that matter’

Om zo wendbaar mogelijk te zijn, wil je focus hebben op de juiste zaken. Niets is zo gevaarlijk als sturen op ‘vanity metrics’, zoals likes of ‘bounce rate’. Heb je de kennis in huis om organisatiedoelen te vertalen naar relevante doelen per afdeling? Beter één goede metric in de hand dan tien vage metrics in een dashboard.

Voegt het wat toe voor je business of je klant om te investeren in AI-gestuurde hologrammen? Met de razendsnelle ontwikkeling van nieuwe technieken is ook de noodzaak toegenomen om de juiste keuzes te maken. Hiervoor is de juiste kennis over de digitale trends en toepassingen in de praktijk nodig. Innoveren ja, maar met een gezonde balans met de running business.

10. Bouwen aan wendbare teams

Er lopen momenteel zeer veel agile en business coaches rond. Ze doen belangrijk werk, maar echt succes begint bij het in huis hebben van kennis over hoe je wendbare organisaties inricht en aanstuurt.

TOP 5 FUTURE PROOF SKILLS

De winnaars van morgen hebben niet alleen de juiste kennis in huis, maar bovenal ook de juiste cultuur. Goed om eens een check te doen of de hiernaast genoemde top 5 skills voldoende aanwezig zijn in je team:

  1. Scherp strategisch denken
  2. Return on investment (ROI), Key Performance Indicator (KPI) en financiële gedrevenheid
  3. Nieuwsgierigheid & Creativiteit
  4. Data-analyse & tech skills
  5. Snel testen, leren en fouten durven maken

Beeckestijn Business School is trots dat we organisaties en professionals helpen met het ontwikkelen van bovenstaande kennis en skills. Het zijn impactvolle tijden en de nood voor het in huis halen van deze kennis en skills is hoger dan ooit. We bieden een groot scala aan open opleidingen in het domein van digital, data, customer experience, marketing en communicatie.

Daarnaast helpen we bedrijven met op maat gemaakte programma’s. Voor het beste resultaat starten we altijd met een scan van aanwezige en gewenste kennis en skills. Dit geeft scherpe inzichten voor een programma waarmee je je organisatie daadwerkelijk klaar maakt voor een mooie toekomst.

Kennis en skills vergroten in een bepaald onderwerp?

Wil je je meer verdiepen in een bepaald onderwerp? Beeckestijn biedt een ruim aanbod van opleidingen en trainingen aan om jou te helpen meer impact te maken in je functie. Er is voor ieder wat wils.

Delen