Banen in opkomst binnen marketing, cx en data

Leestijd 5 minuten

Werk is de afgelopen jaren in hoog tempo veranderd. De coronapandemie heeft geleid tot een versnelde digitalisering: van hybride kantoren tot hele sectoren die zichzelf opnieuw hebben uitgevonden. In 2022 schudden professionals opnieuw hun kaarten. 

Deze verschuivingen op de arbeidsmarkt wordt door LinkedIn de #GreatReshuffle genoemd. Ook dit jaar hebben zij onderzoek gedaan naar de snelst groeiende banen op de Nederlandse arbeidsmarkt. De lijst LinkedIn Banen in Opkomst laat zien waar momenteel de kansen liggen. 

De meest recente (2023) versie van de lijst zien? In dit artikel ontdek je de banen in opkomst 2023.

15 #baneninopkomst

Onderzoekers van van LinkedIn Economic Graph hebben miljoenen banen onderzocht waar LinkedIn-leden in de afgelopen 5 jaar voor zijn aangenomen. Zo konden zij in kaart brengen naar welke beroepen de vraag het meest is toegenomen.  

Dit zijn volgens LinkedIn de #baneninopkomst: 

 • Expediteur
 • Machine Learning Engineer
 • Robotics Engineer
 • Business Development
 • Data Engineer
 • Studieadviseur
 • Privacy medewerker
 • Analist Business Operations
 • Specialist import/export
 • Software Account Executive
 • Specialist talentwerving
 • Operationeel inkoper
 • Duurzaamheidsmanager
 • Gynaecoloog
 • Ecoloog

Lees meer over de belangrijkste banen voor jou als marketing, communicatie, cx of data professional. 

Machine learning engineer

Het is geen toeval dat er in deze lijst meerdere banen voorkomen die bijdragen aan de digitalisering van de fysieke wereld. Big Tech partijen als Meta (facebook) en Alphabet (Google) investeren massaal in nieuwe technieken zoals Machine Learning, Artificial Intelligence & Internet of Things (IoT). Deze technieken dragen bij aan de automatisering van ads en de ontwikkeling van de metaverse. 

De vraag naar professionals die verstand hebben van Machine learning en Artificial Intelligence beperkt zich niet alleen tot de Big Tech partijen. Steeds meer organisaties zien de voordelen van zelflerende applicaties of systemen. De derde baan uit de lijst, robotics engineer heeft veel raakvlakken met deze ontwikkelingen.   

 • Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: Deep Learning, Artificial Intelligence & Data Science. 

Verantwoordelijke business development

De wereld verandert en daarmee ook het gedrag en de behoeften van de consument (of B2B klant). Organisaties hebben behoefte aan professionals die nieuwe kansen en afzetmarkten kunnen identificeren. Als jij als professional in staat bent om trends en ontwikkelingen op waarde te schatten en door vertalen naar nieuwe proposities, is dat erg waardevol. Business development is een commercieel beroep waarbij je je ook bezig houdt met het ontwikkelen van salesplannen en leadgeneratie. 

 • Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: B2B, SaaS (Software as a Service) & Sales.

Data engineer

Van een data gedreven customer journey tot slimme campagnes, data krijgt een steeds grotere rol. Ook binnen onze vakgebieden. Er is veel data beschikbaar, maar hoe ga je om met de groeiende data berg? Selecteer je de juiste data? En maak je goede voorspellingen? Als data expert weet je het antwoord op die vragen. Je verzamelt, ordent en ontwerpt datastromen. 

 • Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: Apache Spark, Python & SQL. 

Privacy medewerker

Voor elke organisatie is de juiste kennis op het gebied van privacy essentieel. Hoe ga je om met het verzamelen van data (cookie wetgeving)? Hoe sla je die data vervolgens op? En wat mag je ermee? Door het verdwijnen van de thirdparty cookie wordt het verzamelen van eigen, firstparty, data alleen nog maar belangrijker. 

De functie privacy medewerker is natuurlijk breder dan marketing. Vooral in sectoren waar gewerkt wordt met gevoelige data. Maar als jij als marketeer interesse hebt in de privacy wetgeving en je hier in wil verdiepen, is dat waardevol voor een werkgever. 

 • Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: Privacywetgeving, Gegevensbescherming & Procesmanagement. 

Specialist talentwerving

De krapte op de arbeidsmarkt leidt tot meer aandacht voor talent en hun ontwikkeling. Het vinden van de juiste professionals is voor veel organisaties een grote uitdaging. Daarbij zijn de rollen van recruitment omgedraaid. Het is aan de werkgever om talenten te overtuigen.

 • Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: Talentmanagement, Employer Branding & Sourcing. 

Duurzaamheidsmanager

De groene revolutie die vorig jaar definitief is doorgebroken zet zich ook in 2022 voort. De tijd van green washing en mooie verhalen is voorbij. Het is tijd voor organisaties om zich actief in te zetten voor een betere wereld. Bijvoorbeeld door de supply chain te verduurzamen. We bestellen steeds meer, maar al dat bezorgen zorgt voor een vervuilende ‘last mile’. Als marketing professional kan jij jouw kennis van verleiden en persuasion inzetten om consumenten groenere keuzes te laten maken. 

 • Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: Circulaire economie, Maatschappelijk verantwoord ondernemen & Duurzame ontwikkeling 

Als je naar deze vijftien beroepen kijkt, zie je dat er meerdere functies zijn die bijdrage leveren aan de volgende stap in digitalisering van de wereld. Ook is er veel behoefte aan professionals die hun bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren en vergroenen van de supply chain. Daarnaast zie je hier ook weer de toenemende vraag naar dataprofessionals.

Gratis Opleidingsadvies o.b.v. jouw LinkedIn profiel

Ons vakgebied verandert razendsnel. Dit heeft ook gevolgen voor functies en organisaties. Ben je benieuwd welke opleiding van Beeckestijn jou het beste kan helpen in de volgende stap in je carrière? De opleidingsadviseurs bekijken graag jouw achtergrond en mogelijkheden en geven je vrijblijvend een passend advies.

Delen