YesPlease: een betere koffie supply chain

Leestijd 4 minuten

In toenemende mate tonen consumenten belangstelling voor maatschappelijke kwesties als klimaatverandering en inkomensongelijkheid. Op deze tendens speelt bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely in, een cacaomerk dat streeft naar 100 procent slaafvrije chocolade. Op de koffiemarkt is YesPlease een vergelijkbare onderneming. Bij deze game changer staan de koffieboeren centraal. Het koffiemerk wil consumenten single origin coffee aanbieden waar een 100 procent eerlijke prijs voor betaald wordt.

Al sinds 2018 is YesPlease actief in business-to-business (B2B). Hotels en bedrijven kunnen bij een abonnement afsluiten. Hiermee krijgen ze een design-espressomachine in bruikleen, en kunnen ze cups, bonen en discs afnemen. Dat gebeurt met succes, want de koffiemachines staan inmiddels in ruim 5.000 hotelkamers in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Duurzame koffie

Het koffiebedrijf is nu klaar om de consumentenmarkt te veroveren en koffiedrinkers kennis te laten maken met zijn eerlijke en duurzame premiumkoffie. De onderneming biedt onder andere een flexibel koffieabonnement voor hun Nespresso-machine, koffiebonen en cold drip-koffie – een nieuwe trend in de koffieconsumptie.

“Onder het motto ‘Better coffee, happy days’ willen wij de koffieconsumenten single origin coffee aanbieden, waar een 100 procent eerlijke prijs voor betaald wordt”, vertelt Sjoerd Stouten, founder & chief coffee officer bij YesPlease. “En we gaan veel verder dan dat. Wij willen de volledige koffieketen transparant maken. Daarnaast staan we in direct contact met onze boeren en willen we onze klanten ook persoonlijk verbinden met hun koffieboer.”

Transparante keten

De koffieketen is momenteel niet transparant. Deze supplychain bestaat uit gemiddeld 15 tot 20 schakels, die lang niet allemaal waarde toevoegen aan de kwaliteit van de koffie. Ieder jaar komen er nieuwe partijen bij, waardoor consumenten meer betalen en koffieboeren minder betaald krijgen – zelfs onder de kostprijs van het verbouwen. Koffie van YesPlease is direct trade. Dit betekent dat de koffie te traceren is helemaal terug naar die ene boer in Colombia.

Door de blockchain die is opgezet, kun je via een QR-code precies zien van welke boer jouw koffie afkomstig is. De boeren die de koffie produceren, zijn de helden van YesPlease. Het bedrijf werkt dan ook rechtstreeks met deze koffieboeren samen. Wanneer je koffiebonen of cups bestelt, krijg je kort na de aankoop een bericht toegestuurd waarin de betrokken boer zichzelf voorstelt. Daarnaast laten de boeren hun koffieplantages zien, zodat je niet alleen de boer leert kennen die jouw koffie maakt, maar ook de omgeving in beeld krijgt waar de koffiebonen groeien.

Eerlijke prijs

Door alle onnodige stappen van tussenhandelaren uit de keten te verwijderen, krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun oogst. Naast transparantie staat duurzaamheid bij YesPlease hoog in het vaandel. Op de plantages wordt er gewerkt aan projecten omtrent de biologische teelt en het milieu. Daarnaast zijn alle koffiecups van het koffiemerk vervaardigd van suikerriet en mais, waardoor deze biologisch afbreekbaar zijn. Daarbij past het bedrijf ook circulariteit toe door producten als zeep, oesterzwammen en zelfs koffiebekers te maken van koffieafval.

“Waar komt mijn koffie nou echt vandaan? Dat vraag ik me wel eens af”, zegt schrijfster en journaliste Femmetje de Wind, chief storytelling bij mediaconcern DPG Media. “Daarom draag ik YesPlease een warm hart toe, want bij dit koffiemerk weet je dat precies. Dit bedrijf past volledig in de nieuwe manier van ondernemen: transparant en duurzaam. Het hecht een groot belang aan betere leefomstandigheden voor koffieboeren en hun gezinnen. Ook steunt het projecten op het gebied van herbebossing, duurzaamheid en vrouwenrechten. Daardoor krijg je koffie zonder nare bijsmaak – altijd fijn als ik een deadline moet halen.”

Maatschappelijke projecten

“Door onze koffie te kopen, steun je ook verschillende maatschappelijke projecten – bijvoorbeeld op het gebied van herbebossing”, benadrukt Sjoerd Stouten. “Het is niet goed voor de bodem als er altijd koffieplanten staan op een plantage, want je gebruikt dan de grond telkens voor hetzelfde product. Maar wanneer je ook schaduwplanten plant en je de plantage anders inricht, krijg je een rijkere voedingsbodem en daarmee een betere koffiekwaliteit.”

Naast biodiversiteit houdt YesPlease zich ook bezig met het steunen van de lokale bevolking, op de plekken waar de koffie geproduceerd wordt. De koffiebonen komen van boeren uit Brazilië, Colombia, Ethiopië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Rwanda. De bonen worden volgens Italiaans recept gebrand in Milaan en daarna direct vacuüm verpakt in een koffiecupje. Hierdoor blijft de intense smaak behouden.

Dit artikel is gebaseerd op een eerder verschenen artikel van Customertalk.nl

Delen