Hoe bouw je een sterk digitaal merk?

Kijktijd: 1 uur en 9 minuten

Digitale marketing leek een lange tijd alleen om kliks en data te draaien. Merkbouwen was weggegooid geld en stond jaren onderaan de prioriteitenlijst van CMO’s. Maar in 2020 sprong het merk ineens naar de bovenkant van hun agenda. In 2021 stond het in de top 3 en in 2022 bereikte het zelfs een historisch hoogtepunt! Wat is er gebeurd en wat kun jij hiervan leren?

Merkstrateeg Ingmar de Lange is gespecialiseerd in merken bouwen in het digitale tijdperk. In de opname van deze clinic neemt hij je mee in de belangrijkste elementen uit zijn boek ‘Sterk digitaal merk’. Dit boek heeft inmiddels de PIM literatuurprijs 2022 gewonnen. Ingmar neemt je mee in de vraag hoe jouw merk succesvol wordt in het digitale tijdperk.

WAAROM STAAT MERKBOUWEN BOVENAAN DE AGENDA VAN CMO’S?

Digital werd lang als de heilige graal binnen marketing gezien. Alles kunnen meten, continu kunnen testen en direct kunnen zien wat het resultaat is. Veel professionals werden meegezogen in het performance denken. Merkbouwen verdween naar de achtergrond. Het werd gezien als traag en zonder exact meetbaar effect. Inmiddels is online niet meer weg te denken, maar is de visie op (digital) merkbouwen wel aan het veranderen.

De balans tussen performance en merkbouwen blijft voor veel organisaties een zoektocht. In de clinic neemt Ingmar je mee in deze uitdaging.

Wat maakt een sterk digitaal merk bouwen anders?

Vroeger draaide merkbouwen over de kracht van herhaling. Stapje voor stapje bouwde je aan een merk. Dit was een tijdrovend proces. Online heeft dit versneld. Door de grote diversiteit in digitale kanalen en de mogelijkheden per kanaal, kan je veel gerichter je doelgroep aanspreken. Mensen waarvan je weet dat ze niet geïnteresseerd zijn of niet bij je merk passen, kan je er veel beter uitfilteren. Niet alleen op demografische kenmerken, maar ook op gedrag.

Daarnaast ziet Ingmar ook een verschuiving van zeggen naar doen. Bij reclame praat je vooral over je merk. Digital biedt veel meer ruimte om indruk te maken met wat je doet. Voorbeelden zijn Booking en Tesla.

Wat zijn de regels voor merkbouwen in een digitale tijd?

In de clinic vertelt Ingmar hoe je een sterk merk bouwt aan de hand van de volgende vragen:

  • Hoe werkt een merk en wat is het effect van een sterk merk?
  • Hoe mix je klassieke principes met nieuwe technieken?
  • Hoe ver moet je gaan in Performance Marketing?
  • Zijn Google en Amazon een bedreiging voor merken?
  • Wat betekent AI voor je merk?
  • Hoe beïnvloed je gedrag?
  • Wat is de financiële waarde van je merk?Hoe bouw je een sterk digitaal merk?

Kijk de clinic terug en krijg een flinke boost in jouw merkkennis!

Clinic terugkijken: Sterk digitaal merk

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen