Social media plan in 9 stappen 

Leestijd 13 minuten

Social media is een onmisbaar onderdeel in je marketingstrategie. Met de trend dat mensen, naast Google, steeds meer zoeken via sociale media worden social media nog belangrijker. Het is allang niet meer alleen maar belangrijk om op Google gevonden te vonden. Maar hoe maak je een goed social media plan? We nemen je mee in de negen stappen van een goed social media plan. 

Het verschil tussen social media strategie en een social media plan

Een social media strategie is niet hetzelfde als een social media plan. Een strategie is de basis voor al je sociale media inspanningen en een plan is de manier waarop je je strategie gaat uitvoeren. Hieronder de belangrijkste verschillen op een rij: 

Social Media StrategieSocial Media Plan
Voor je planNa je strategie
De basis voor je planDe uitvoering van je strategie
Lange termijnKorte termijn
Doelstelling o.b.v. ondernemingsdoelenDoelstellingen o.b.v. je social media strategie
KPI’s o.b.v. doelstellingenKPI’s per social media platform
Analyse van je doelgroepGebaseerd op doelgroepanalyse
Benoemt pains & gainsPains & gains = content inspiratie
Allocatie en middelen toewijzenBudget en tijd uitwerken
Overall doelstellingen (traffic)Specifieke respons benoemen (kliks)

1. Kies social media doelstellingen in lijn met je organisatiedoelstellingen 

Zoals bij elk plan is het cruciaal om je doelstellingen scherp te hebben. Wat wil je bereiken met social media? Het opstellen van social media doelstellingen helpt je om het resultaat tastbaar te maken.  

Voorbeelden social media doelstellingen

Enkele voorbeelden van social media doelstellingen kunnen zijn: 

  • Thought leaderschip 
  • Naamsbekendheid vergroten 
  • Reputatiemanagement 
  • Leadgeneratie 
  • Nieuwe doelgroep(en) bereiken 
  • Meer verkopen 
  • Recruitment 
  • Betrokkenheid vergroten 
  • Versterken van de klantrelatie 
  • Traffic verhogen 
  • Innovatie en de inzet van crowdsoucring en co-creatie 

Voorbeelden social media doelstelling vanuit organisatiedoelstelling met KPI’s

Bij het bepalen van je social media doelstellingen is het belangrijk dat deze in lijn liggen met de organisatiedoelstellingen. Hier zijn enkele voorbeelden van organisatiedoelstellingen vertaaltd naar social media doelstellingen met KPI’s. Deze doelstellingen kun je afstemmen op elke fase van het See-Think-Do-Care-model. 

OrganisatiedoelstellingSocial media doelstellingKPI’s
NaamsbekendheidSocial media bereikBereik, aantal volgers, engagement
LeadgeneratieConverteren van onbekende bezoekers en volgers naar namen en (e-mail)adressenKliks naar website, aantal e-mailadressen
VerkopenDirect converteren vanuit content naar de betalende klanten in de webshopOmzet uit elk social media kanaal, omzet uit live-streaming kanaal

Probeer bij het formuleren van social media doelstellingen een duidelijke link te leggen met organisatiedoelstellingen. Op die manier toon je als social media marketeer aan dat je een waardevolle bijdrage levert. Maak dit duidelijk aan het management van je organisatie en laat daarmee zien hoe social media de organisatie kan ondersteunen en welke inzichten je als (content)marketeer kunnen delen voor zoveel mogelijk impact.  

2. Doelgroeponderzoek

Het begrijpen van je doelgroep is cruciaal. Hiervoor zijn verschillende methoden en technieken die je kunt gebruiken. Social media monitoring, het achterhalen van demografische gegevens en het opstellen van persona’s zijn onmisbaar in deze stap. Dit alles helpt bij het ontwikkelen van effectievere en gerichte social media content.  

Social media monitoring & 0-meting

Social media monitoring is het proces van systematisch luisteren naar en analyseren van conversaties en vermeldingen op verschillende social media platforms. Dit biedt je onder andere veel inzicht in je publiek. Daarnaast is het goed om een 0-meting te doen van je social media. Kijk hiervoor naar de volgende onderdelen: 

  • Welke platforms gebruik je? Niet elk platform is geschikt voor elk bedrijf. Focus op waar je doelgroep het meest actief is. 
  • Analyseer je content: Welk type content (tekst, afbeeldingen, video) presteert het best? 
  • Engagement: Kijk naar likes, shares, comments en volgersgroei. 

Je kunt hiervoor tools gebruiken als Coosto, Obi4wan, Hootsuite of sproutsocial. 

SWOT-analyse

Bij het in kaart brengen van de huidige situatie kan de SWOT-analyse je helpen. SWOT staat voor strengths (sterktes), weaknesses (zwaktes), opportunities (kansen), en threats (bedreigingen). De SWOT-analyse laat zien waar de kansen liggen voor organisaties en wat intern en extern extra aandacht vraagt. 

  • Sterktes: Wat doe je goed op social media? Unieke content, sterke volgersbasis, etc. 
  • Zwaktes: Wat kan beter? Beperkte aanwezigheid op belangrijke platforms, lage engagement, etc. 
  • Kansen: Nieuwe trends, technologieën, of marktbehoeften waar je op in kunt spelen. 
  • Bedreigingen: Nieuwe concurrenten, veranderende algoritmes van social media platforms, etc. 

Hierbij is het zinvol een SWOT-analyse te maken per social media kanaal. Dit biedt inzicht in hoe jij ervoor staat ten opzicht van je concurrenten. 

Demografie van je doelgroep

Kijk naar de demografie van je doelgroep en hun gedrag: 

  • Wie zijn ze? (leeftijd, locatie, geslacht, functie, etc.) 
  • Wanneer zijn ze online? 
  • Waarop reageren ze het meest? 

Je kunt deze gegevens in kaart brengen op verschillende manieren. Google Analytics 4, data uit je website of je CRM-systeem kan je hierbij helpen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook functieprofielen van je doelgroep via LinkedIn achterhalen. 

Persona

Een persona is een semi-fictieve vertegenwoordiging van klantgedrag. Een buyer persona combineert persoonlijke en klantinformatie met behoeften, doelstellingen, verwachtingen, gevoelens en motivaties, hindernissen en besliscriteria. Het is belangrijk om je persona goed in kaart te hebben, zodat je hier je social media plan op kunt aanpassen. Meer weten over persona’s? Lees hier meer & download het gratis persona template.  

Met de komst van AI zijn er instrumenten die je helpen met het versnellen van het ontwikkelen van je persona. Bekijk hier een lijst aan instrumenten die je hierbij kan helpen. 

3. Concurrentie onderzoek

Als je jouw doelgroep goed in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om onderzoek te doen naar je concurrenten. Wie zijn ze en wat doen ze precies? Onderzoek met name hun social media kanalen. Wat doen zij op social media? Wat werkt bij hun goed en wat niet? Kijk ook naar factoren zoals volgers, engagement en hashtags. 

Social media audit

Een social media audit helpt je om je concurrentieveld goed in kaart te brengen. Een social media audit houdt in dat je je huidige social media gebruik en prestaties evalueert. Kijk naar welke platforms je gebruikt, hoe effectief je content is, wat je engagement rates zijn en hoe je groei over tijd is. 

Concurrentieanalyse

Bekijk de social media prestaties van je concurrenten voor een benchmark. Dit kan je helpen om realistische doelen te stellen voor je eigen strategie. Realiseer hierbij dat het niet zozeer gaat om het absolute getal, maar vooral om hoe jij het doet t.o.v. je concurrentie. Een doelstelling daarbij zou kunnen zijn om X% meer volgers dan je concurrent te realiseren. 

4. Kanaalkeuze en budget

In de vierde stap ga je de kanaalkeuze maken en het budget bepalen. 

Kanaalkeuze

De keuze van je sociale mediakanalen, met elk unieke kenmerken, kun je niet los zien van je andere digitale communicatiemiddelen. Kijk daarom naar je digitale context. Welke kanalen gebruik je nog meer? Daarnaast is het bijna onmogelijk om je sociale mediakanalen ‘los’ te zien van de content die je erop gaat plaatsen. Hierbij is het uitgangpunt dat je goed onderzoekt op welke manier je kant graag content tot zich neemt, consumeert. Factoren om te overwegen zijn het type content (bijv. video, tekst, afbeeldingen), het bereik van het platform en de interactiemogelijkheden. 

Budget bepalen

Het budget bepalen doe je aan de hand van verschillende factoren. Denk hierbij aan kosten voor contentcreatie, software tools (design, managementtools, etc.), advertentiekosten en personeelskosten. Deze factoren kun je vervolgens weer uitsplitsen. Paid advertising kun je bijvoorbeeld uitsplitsen LinkedIn Ads, Instagram Ads, Influencer partnerships, etc. Voor een handig overzicht kun je deze factoren met bijbehorend budget in een spreadsheet zetten. 

5. Social media tactieken

Er zijn verschillende social media tactieken die je kunt hanteren.

Adverteren versus organische posts

Zo kun je ervoor kiezen om te adverteren op social media (betaald) of te gaan voor organische posts (gratis). Of uiteraard een combinatie.  

Influencer marketing

Hierbij werk je samen met social media persoonlijkheden (influencers) om je product of dienst te promoten. Het is een snelle manier om relevant publiek te bereiken. Hier een aantal voorbeelden om influencer engagement te stimuleren: 

  • Podcasts & webinars met influencers 
  • Social media campagne 
  • Blog met influencer quotes 
  • Co-creatie van content met medewerkers, klanten of leveranciers 
  • Influencer panel 

Verwar invloed niet met bereik. Invloed betekent dat je gedrag kunt veranderen.

De digitale wereld kent ook virtuele influencers of vtubers. Met de komst van AI zal dit alleen maar toenemen.  

User generated content (UGC)

Een andere tactiek is User Generated Content (UGC). Hierbij delen gebruikers hun ervaringen en aanbevelingen over een merk of product, via sociale media of andere platforms. Er zijn verschillende typen UGC: 

  • Social proof: reviews, testimonials, positieve vermeldingen op social media 
  • User moment: een specifiek, authentiek moment vastgelegd en gedeeld door gebruikers op social media 
  • Crowdsourcing: je community actief uitnodigen onm bij te dragen aan een project of doestelling 

6. Inspirerende & engaging content

Er zijn veel manieren om inspirerende en engaging content te creëren voor jouw doelgroep. Hier wat inspiratie: 

  • Wees authentiek en laat zien wie je bent: Deel je merkverhaal, cultuur en de mensen achter je organisatie om een echt verbindingspunt te creëren. 
  • Maak mensen aan het lachen: Humor kan een krachtig hulpmiddel zijn om engagement te verhogen en je merk benaderbaar te maken. 
  • Visueel aantrekkelijk: Gebruik opvallende visuals die aansluiten bij je merkidentiteit om de aandacht te grijpen. 
  • Interactie en verbind je doelgroep: Moedig gesprekken aan en bouw een gemeenschap door actief deel te nemen aan de dialoog met je volgers. 
  • Vertel een verhaal en speel in op gevoel: Gebruik storytelling om emoties op te wekken en een diepere band met je publiek te smeden. 
  • Bied waarde door te leren en te inspireren: Deel inzichten, tips, en inspirerende verhalen die je doelgroep helpen groeien of nieuwe dingen ontdekken. 
  • Wees consistent in alles wat je doet: Zorg voor een regelmatige stroom van content die consequent de essentie van je merk uitdraagt. 

7. Contentdistributie

Voor je contentdistributie is het handig om een redactionele formule te ontwikkelen. Dit is een schematisch overzicht waarin je de onderwerpen vastlegt die je regelmatig wilt laten terugkomen op je distributiekanalen. Denk hierbij aan bepaalde thema’s of het ritme van je content. Dit kun je vervolgens verwerken in een contentkalender. Deze kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Hierin kun je factoren verwerken zoals onderwerp, datum, doelgroep, keywords, etc.  

Vervolgens moet je nadenken over de workflow, van contentidee tot distributie. Denk goed na over alle stappen die je zet voordat je content van idee tot livegang gaat en pas daar je workflow op aan. 

8. Campagne opbouw

De één na laatste stap is om te bepalen hoe je content & productiestrategie eruit gaan zien. Het  Hub, Hero, Hygiene (help) model kan je hier goed bij helpen. Dit model helpt je om je content effectief te organiseren en te plannen op een manier die zowel je doelgroep boeit als de zichtbaarheid en engagement vergroot. De Hygiene (help)-laag staat voor always-on content, pull content, ontworpen voor de kern van je doelgroep. De Hub-laag staat voor regelmatig ingeplande push content, ontworpen voor je belangrijkste prospect/persona’s. De Hero-laag staat voor grootschalige content, ontworpen voor een breed publiek.  

HelpHubHero
Tijdloos en SEO gerichtHerkenbaar ritme en formatKorte intensieve periode
Gericht op service en hulpGericht op Overwege, Think fase, community building, top of mind blijven, contact onderhouden.Gericht op Awareness, bereik en See fase
Contenttactieken – how to, Q&A, explainers, functioneel, productinformatieContenttactieken – behind the scenes, weetjes, achtergrondverhalen, kennis maken, processenContenttactieken – verwondering, humor, emotie
Waardecreatie door bevestiging van keuze, vertrouwen, kwaliteitWaarde creatie door kennis en het bouwen van vertrouwenWaarde creatie door kennis en uniek aanbod
Je bent customer service, hulpvaardigMeestal ben je uitgever van de boodschapVaak ben je adverteerder of zender van de boodschap
CTA gericht op conversie en serviceCTA gericht op conversie en kennisCTA gericht op bezoek (website)

9. Meet, evalueer en optimaliseer je resultaten

Vaak heeft een merk meerdere kanalen om content te distribueren. Het kan daarom goed zijn selectief te zijn in de distributie van je content. Marketing bestaat nu eenmaal uit het maken van keuzes. Een bericht op het ene netwerk zal het beter doen dan op een ander netwerk. Als professional is het je taak om te weten welke type boodschap op welke platform tot de beste resultaten leidt. Het betekent dat je  je continu de statistieken van je sociale media platforms evalueert en in lijn brengt met die platforms waarbij je de hoogste conversie verwacht. En weet je het niet, test het dan. Hier zijn wat stappen en tips om dit proces effectief aan te pakken: 

  1. Doelstellingen, metrics & KPI’s. In stap 1 heb je de doelstellingen, metrics en KPI’s bepaald (in elke fase van het See-Think-Do-Care model). Zorg ervoor dat je deze niet uit het oog verliest bij het meten en evalueren. 
  1. Gebruik de juiste tools. Maak voor het meten van de resultaten gebruik van analytics tools die door de social media platformen zelf worden aangeboden (Meta, LinkedIn, etc.) en externe tools (Google Analytics 4, Hootsuite, etc.). Hierin verzamelen en analyseer je de data. 
  1. Voer regelmatige analyses uit. Analyseer je data op regelmatige basis (wekelijks, maandelijks, per kwartaal) om inzicht te krijgen in wat werkt en wat niet. Let op trends, patronen, en afwijkingen in je data. 
  1. Optimaliseer op basis van inzichten. Gebruik de inzichten uit je analyses om je strategie te optimaliseren. Denk hierbij aan het aanpassen van de timing en frequentie van je posts, het verfijnen van je doelgroep en het experimenteren met verschillende soorten content (video’s, afbeeldingen, polls). 
  1. A/B Testen. Voer A/B-tests uit om verschillende elementen van je social media inspanningen te vergelijken, zoals posttitels, afbeeldingen en call-to-actions. Dit helpt om te bepalen welke elementen de beste prestaties leveren. 
  1. Luister naar je publiek. Analyseer sentiment en relevante gesprekken of vermeldingen over je merk of industrie en pas je content daarop aan. 
  1. Wees Flexibel. Wees bereid je strategie aan te passen op basis van nieuwe trends, platformupdates en de veranderende voorkeuren van je doelgroep. 

Zo, dat was een hele hap informatie. Een social media plan is uiteindelijk een kwestie van doen. Zorg ervoor dat je eerst de social media strategie scherp hebt en ga dan aan de slag met je social media plan. Veel succes! 

Meer leren over social media en content?

Wil je meer leren over content, social media en het kiezen van de juiste influencers? Doe dan mee met onze opleiding Content Marketing & Social Media! Leer alles over contentstrategie en schrijf je eigen contentplan.

Delen

Expert(s)