Speelt relevantie een cruciale rol in de toekomst van SEO teksten?

Leestijd 4 minuten

Eén van de meest gestelde vragen over conversiegericht schrijven gaat over het vinden van de juiste balans tussen verleidelijke (kop)teksten en SEO. Hoe zorg je voor een hoge positie in Google, zonder dat de teksten aanvoelen als een robot? Of omgekeerd: hoe kun je conversiegerichte teksten schrijven die óók vindbaar zijn in Google?

Essentieel in SEO copywriting: het overtuigen van de lezer

Wanneer een bezoeker alleen maar zoekwoorden in de kop- en lopende teksten ziet, gaat het emotionele deel van het brein uit. Daardoor wordt de lezer niet overtuigd om verder te lezen. Vindbaar zijn in Google is een middel, geen doel op zich. De kern van schrijven blijft het aanmoedigen van de lezer om tot actie over te gaan, om een bepaalde handeling te ondernemen. Om dit te bereiken, zal het onbewuste emotionele brein aangezet moeten worden. Het onbewuste emotionele brein noemen we systeem 1. Het bewuste brein, die afwegingen en keuzes maakt noemen we systeem 2. Belangrijk om te weten bij het schrijven: systeem 1 stuurt systeem 2 aan. Zaak dus om in te spelen op de onbewuste emotie.

De essentie van schrijven is het overtuigen van de lezer.

Martin van Kranenburg

Het verleiden begint al in Google

Je moet Google eigenlijk zien als jouw homepage. Hoe goed is je eerste indruk? Pas je de verleidingsprincipes toe in Google? Te vaak zie je bij de meta titel en beschrijving ‘home’ of dat er helemaal niet over na is gedacht en niet is ingevuld. Je mist hierbij de eerste kans op een goede indruk. Je ziet wel dat Google steeds vaker in het gedeelte van de meta discription zelf een stukje uit te tekst haalt waar het zoekwoord in staat. Toch blijft het de moeite waard om aandacht aan je meta omschrijving te geven. Want laat Google hem wel zien? Is het een mooie kans om de lezer extra te overtuigen om naar jouw website te gaan. Als je hem leeg laat, kiest het algoritme Google sowieso zelf iets en is het maar de vraag of je dan echt de aandacht pakt.

Carglass en Autotaalglas hebben begrepen hoe dit spel gespeeld wordt. Er is nagedacht over elke letter. De eigen merknaam wordt achteraan in de titel geplaatst. Cijfers en icoontjes dienen als visuele aandachtstrekkers en de tekst stuurt rechtstreeks aan op een call to action.

Waaraan moet een goede meta-omschrijving voldoen?

Hoe schrijf je dan een effectieve meta discription? Het begint net als het schrijven van langere teksten bij het bedenken van je doel/belofte. Wat bereikt de lezer door het bezoeken van deze pagina. Voeg daar (power)woorden aan toe die het emotionele systeem 1 prikkelt en je bent inhoudelijk goed op weg.

Bij veel CMS’en heb je een automatische plug-in (bijvoorbeeld Yoast SEO) die je op weg helpt met de praktische invulling. Denk daarbij aan het maximale aantal tekens. Heb je niet z’n plug in? Optimus online adviseert een lengte tussen de 120 en 150 leestekens. Na 160 tekens snijd Google namelijk zelf de omschrijving af. Je hebt ook tools als de Google SERP Snippet Optimization tool die je helpt bij het schrijven van een meta discription met de goede lengte.

Een goede meta beschrijving wekt dus nieuwsgierigheid op, vertelt waar de webpagina over gaat en nodigt uit om verder te klikken. Ga je aan de slag met jouw meta discriptions? AI tools als ChatGPT zijn hele fijne hulpjes.

E-E-A-T dit: Google’s enige belang

De laatste jaren hoor je de term ‘Google E-E-A-T’ steeds vaker voorbijkomen. Het vormt steeds vaker de kern van SEO-strategieën. De afkorting E-E-A-T verwijst naar Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (Gebruiksvriendelijkheid, deskundigheid, autoriteit en betrouwbaarheid). In dit artikel lees je wat de afkorting precies inhoudt, hoe je het kunt optimaliseren en waarom het zo belangrijk is voor jouw online succes.

Google heeft maar één belang: vindt de gebruiker op de website het antwoord op zijn vraag en vertrouwt hij die website hierbij? Google streeft naar sites die een betrouwbare bron van informatie vormen en bezoekers oprecht helpen, met duidelijke en omvattende antwoorden. En ja, dit streven dient niet alleen in het belang van Google, maar is ook nog eens goed voor jouw online impact.

Wil jij een betere vindbaarheid van je website realiseren? 

De training SEO biedt je de laatste kennis en inzichten op het gebied van zoekmachine optimalisatie. In de training leer je niet alleen hoe je een search engine optimalisatie strategie opzet, maar ook hoe je deze implementeert voor een hogere positie in de organische/ natuurlijke zoekresultaten.

✔️ 2 dagen
✔️ Leer van SEO experts
✔️ Ook mogelijk als incompany training

Delen