Tips voordat je een tekst gaat schrijven

Leestijd 5 minuten

Als je geen aandacht schenkt aan je teksten heb je geen conversie, dat is zeker. Sterker nog: 40% van het succes van jouw teksten zit in de voorbereiding. Hoe bereid je je goed voor? In dit artikel krijg je tips.

Een goede tekst gaat over je lezer

De tekst die je schrijft gaat niet over jou. Een goede tekst gaat over je bezoeker, je lezer. Om in het brein van je lezer te kruipen zal je eerst enorm geïnteresseerd moeten zijn naar wat hem of haar beweegt.

Tekst is twee keer belangrijker dan design

Uit onderzoek van Unbounce blijkt dat tekst met 28% de belangrijkste factor is voor conversie. Twee keer belangrijker dan design. Copywriting is een essentiële vaardigheid voor het verhogen van je conversie. Voor websites, marketing automation, zoekmachine marketing, nieuwsbrieven, personalisatie en social media.

Maak contact en zorg voor herkenning

Schrijven is het beantwoorden van lezersvragen, contact maken. Herkenning is het magische woord bij teksten schrijven. Is dit voor mij? Is het belangrijk? Wat heb ik er nu aan? Als de eerste zinnen op je homepage of in je e-mail alleen over jou gaan en niet over de universele lezersvragen, haakt het brein af.

Beantwoord deze vragen voordat je gaat schrijven

Voordat je gaat schrijven, is het belangrijk dat je de volgende vragen beantwoord:

  • Voor welk segment is deze landingspagina, nieuwsbrief, mail, blogpost? Met wie ben je in gesprek? Wat is je relatie met hem/haar?
  • Wat moet de lezer doen? Wat is de primaire call-to-action?
  • Wat wil je dat je lezer doet als de primaire call-to-action te vroeg komt? De bekende Hobson+1
  • Welke vragen heeft je lezer? Schrijf ze allemaal uit. Echt. Hou rekening met de vragen van snelle, langzame, emotionele en rationele beslissers.
  • Wat is jouw antwoord daarop? Het schrijven van teksten is het beantwoorden van lezersvragen. Zo simpel is het.
  • Wat is jouw belofte? Het brein van je lezer wil een glasheldere belofte in drie bullets. Vijf mag ook, maar dan is het brein wel vol.
  • Hoe bewijs je die belofte? Sociaal bewijs. De favoriet van Cialdini. Als het brein een belofte ziet, wil het meteen een bevestiging. Leuk dat jij dat zegt, maar wie bewijst dat?
  • Kan ik je eigenlijk wel vertrouwen? Voor wie heb je allemaal gewerkt? Ben je aangesloten bij een branchevereniging? Logo’s scheppen vertrouwen.
  • Waarom moet ik voor jou kiezen en niet voor je concurrent? Wat maakt je uniek? Wat doe jij anders, beter dan de concurrenten met wie je vergeleken wordt?

Content persona template

Zoals eerder benoemd zit 40% van het succes van jouw teksten in de voorbereiding en is het belangrijk dat je weet welke vragen je lezer heeft. Als je de vragen van je lezer kent, komen de antwoorden bijna vanzelf. Welke frustraties heeft je klant? Wat zou hem/haar extra motiveren? Schrijf het op. Door het op te schrijven ga je de diepte in. Je voorbereiding is essentieel als je impact wilt maken met tekst. Er zit meer tijd in de voorbereiding dan in het schrijven zelf.

Alleen als je weet wat je klant beweegt, kan je hem raken. Kruip dus eerst in de huid van je lezer en laat de lezer voelen dat je hem serieus neemt. Direct hiermee aan de slag? Download dan hier het gratis content persona template van Schrijven voor het Brein.

Persona werkblad (bron: Schrijven voor het brein)

Voer een gesprek op papier

Als schrijver bepaal jij wat er in de headline staat. Die headline roept vragen op. Die vragen kan jij door goed inlevingsvermogen zelf bedenken. Jij geeft dus als schrijver direct antwoord op die vraag. Op dat moment ontstaat er weer een nieuwe vraag bij de lezer. Hier geef je weer antwoord op. Zo breng je dialoog aan in je teksten. Schrijven wordt hiermee veel makkelijker, het brengt structuur en je schrijft klantgericht. Zolang de lezer antwoord blijft krijgen, blijft hij lezen.

Dialoogmethode (bron: Martin van Kranenburg, LinkedIn)

Lees meer over de Dialoogmethode in dit artikel ›

Zet tekst structureel op de agenda

Het werkt als je tekst structureel op de agenda zet en samen met je collega’s de belangrijkste landingspagina’s, bedankpagina en automation mails doorloopt. Morgen kun je je website, mailings, social mediaberichten optimaliseren. Je tekst hoeft niet in één keer goed. Teams die regelmatig hun belangrijkste teksten doorlopen, hebben meer succes. Plan regelmatig momenten in. Het mag op elke dag van de week, maar zet het in je agenda en neem deze afspraken met jezelf en je team serieus.

De grootste valkuil bij het schrijven van teksten

De grootste valkuil bij het schrijven van teksten is dat je toch een tekst gaat schrijven zonder voorbereiding. Als je dit doet krijg je rommel op papier. Daar zit jij, maar ook je lezer niet op te wachten. Het is zonde van je tijd en bar slecht voor je conversie.

Geldt dit nou ook voor B2B? Nee. Bezoekers van B2B websites willen het liefst een klein lettertype, een slider die blijft ronddraaien op de homepage en teksten die vooral over het bedrijf en de features gaan.

Dit artikel is gebaseerd op de neuromarketing & copy nieuwsbrief van Martin op LinkedIn.

Meer resultaat halen uit jouw online teksten?

Volg een training schrijven voor online en optimaliseer direct je teksten op je website, in e-mailings, blogs of voor SEO voor meer resultaat.

Delen