Nog meer media, alles algoritmisch

Leestijd 4 minuten

Alle media wordt langzaam maar zeker digitaal, een paar uitzonderingen zoals print en liniaire televisie daargelaten. Out-of-Home (OOH) gaat daarentegen volop mee in de nieuwe digitale inkoop. Grote adverteerders willen allemaal een zo groot mogelijk deel van de advertentietaart en zoeken continu naar nieuwe formats en kanalen. In dit artikel bespreken we voorbeelden die in 2024 zorgen voor verschuivingen in de mediabudgetten.

TikTok Out of Home

Eigenlijk is “Out of Phone” hier meer op zijn plaats. De strategie van TikTok laat namelijk weinig aan de verbeelding over. Zij vinden dat er een plek voor hen is op elk scherm en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om zichtbaar te zijn en het maximale uit hun platform te halen. Met deze “Out of Phone” oplossing wordt het voor merken en makers mogelijk om de content ook buiten het platform tot leven te brengen. Denk hierbij aan billboards, bioscopen, restaurants, vliegvelden, winkels en meer. Met andere woorden, overal waar een scherm te vinden is.

TikTok wil haar bereik vergroten buiten de smartphones. Bron: The Drum

Nieuwe mogelijkheden voor adverteerders: Google Demand Gen campagnes

Sinds oktober 2023 hebben adverteerders de kans gebruik te maken van Google Demand Gen (vraaggeneratie) campagnes, een upgrade van de eerder bestaande Google Discovery campagnemogelijkheden. Google stond lange tijd bekend als een ‘bottom funnel’ advertentiekanaal waar mensen die al weten wat ze zoeken hun zoekopdrachten uitvoeren en converteren via een Google Tekst Ad. Nu probeert Google zichzelf uit te breiden met ’top of funnel’ mogelijkheden. Hierbij ligt de focus met name op YouTube Shorts, waar Google de concurrentie aangaat met de short video revolutie, waar TikTok en Instagram Reels momenteel de leiding hebben.

Verschillen Discovery Ads en New Demand Gen

Er zijn een aantal verschillen tussen de features van Discovery Ads en New Demand Gen. Hieronder een overzicht

Retail media in de digitale revolutie

De evolutie van retail media is een hot topic in de mediawereld, aangezien digitalisering van detailhandel enorme mogelijkheden biedt voor doelgerichte advertenties. IAB Europe voorspelt zelfs een ad spend van 25 miljard euro binnen retail media in 2026! Met het groeiend aantal platformen, elk met zijn eigen selfservice platform, wordt het echter steeds lastiger voor adverteerders om met al deze verschillende kanalen om te gaan en specifieke shopper journeys in te richten.

Tracking en targeting onder druk: parameters op de schop

In alle vormen van digitale reclame zien we dezelfde ontwikkelingen: de mogelijkheden voor tracking en targeting gaan flink op de schop. De traditionele tracking met cookies is echt ten einde en er wordt flink gesneden in trackingcodes in URL’s, met name door besturingssysteem iOS. Denk hierbij bijv. aan de Google en Meta codes GCLID en FCLID. Deze belangrijke parameters zorgden ervoor dat jij kon meten waar het verkeer op je website vandaan kwam. In het Digital Marketing Trendrapport 2024 staat een overzicht van welke tracking parameters er precies zijn verwijderd én welke je nog wel kunt gebruiken.

Het begrijpen van algoritmes

Het gebruik van algoritmes is al geruime tijd de norm op alle advertentieplatformen. Je stelt een doel en biedt een aantal mogelijke advertentie-assets aan, waarna het platform de rest van het werk doet. Het begrijpen van deze algoritmes en kritisch meekijken met de experts of bureaus die de inkoop beheren, is daarom een onmisbare skill voor 2024. Hoe is de funnel opgebouwd? Wie ontvangt welke boodschap? In welke mate draagt die boodschap bij aan het creëren van een voorkeur voor ons product?

De kernvraag die bekwame marketeers zich voortdurend stellen, luidt: “Welke advertenties genereren incrementele vraag en welke advertenties kannibaliseren op sales die sowieso binnen zou komen?”

Digital marketing trendrapport 2024

‘Nog meer media, alles algoritmisch’ is één van de vijf trends uit het Digital Marketing Trendrapport 2024. Benieuwd naar extra toelichting en de andere trends?

Delen

Expert(s)