Meer engagement op social media met de likeability-piramide

Leestijd 4 minuten

Een TikTok video die viral gaat of een LinkedIn post waar massaal op gereageerd wordt. Welke (social media) marketeer droomt er niet van? Maar er is meer nodig dan een leuke filmpje of een grappig post om echte impact uit social te halen. Social media kanalen zijn een goede plek om een relatie en verbinding met je (toekomstige) klant op te bouwen.

De massale hoeveelheid content die dagelijks worden gedeeld maken het voor merken lastig om (organisch) de weg naar de doelgroep te vinden. Dat maakt likeability zo belangrijk. Likeable content is content die wij waarderen en graag doorsturen of waar wij graag op reageren. Verrassing, interactie, authenticiteit, passie en emotie spelen daarbij een rol.

Hoe wordt je likeable?

Om de status van ‘likeable’ te behalen, spelen diverse aspecten een rol. Door likeable te zijn wordt social media werkelijk sociaal. De interactie en engagement neemt toe en je komt echt in contact met de doelgroep. Likeable (engaging) content wil zeggen dat je interessante content deelt voor jouw doelgroep. Informatief, van waarde, simpel en amuserend.

Likeable content kan bij de consument zorgen voor:

  • Een goed gevoel, zoals bij het oplossen van frustraties en wegnemen van irritaties.
  • Inspiratie, zoals de campagnes van sportmerk Nike of het opdoen van extra kennis, zoals met whitepapers en onderzoeken.
  • Fun, zoals Lego doet met een platform vol grappige video’s.

De Likeability-piramide

De bouwstenen uit de likeability-piramide helpen je om meer verbinding met (potentiële) klanten te maken. Hierdoor wordt jouw organisatie of merk meer likeable. De basis hiervoor ligt bij vier aspecten: listening, storytelling, passion en team playing.

  • Met listening wordt bedoeld dat je luistert naar wat er momenteel al over jouw merk wordt gezegd. Waar en in wat voor soort social posts wordt je genoemd. Welke content (over de organisatie en/of producten) wordt gedeeld?  
  • Door storytelling toe te passen in de content die je zelf deelt op social media breng je een rode draad en consistentie aan. Daarnaast is storytelling een belangrijke tool om onderscheidend te kunnen zijn. Een pakkend verhaal zorgt voor meer herkenning en binding. In dit artikel ontdek je hoe je zelf aan de slag kan met storytelling (inclusief canvas).
  • Passie is binnen sales al langer een ultieme succesfactor. Waar kom je je bed voor uit? Heb je iets waar je in gelooft, over durft uit te spreken en volledig voor wil gaan?
  • Tot slot voorkomt team playing dat content te ‘ego gedreven’ wordt. De uitdrukking ‘Wij van WC eend’ is niks voor niks een bekend spreekwoord geworden. Het ‘ikke-ikke’ werkt nu eenmaal niet veel sympathie op.

Verder bouwen

Als je de bovenstaande aspecten hebt toegepast, kun je verder gaan stapelen. De tweede laag bestaat uit: surprise & delight, responsiveness en simplicity

  • Surprise & delight staat voor het (regelmatig) verrassen. Ga opzoek naar unieke haakjes en inhakers.
  • Het bouwen van een social brand gaat niet alleen over gave content en zenden. Ontvangen en luisteren is net zo belangrijk. Zorg dat je genoeg vermogen hebt om te reageren op wat er speelt en waar de klant mee komt. Sta open voor input en ideeën.
  • Social media is bij uitstek het medium voor simplicity. Het opknippen van lange content in snackable stukjes is een strategie die je bij veel organisaties terug ziet. ‘Kan dat dikke rapport ook als infographic worden gedeeld? Kan je van dat lange webinar ook een korte TikTok-video maken?’ Minder complexe content leidt tot meer engagement.

De weg naar de top

Voordat je een mate van likeability hebt opgebouwd, zijn er nog twee essentiële bouwstenen. Authenticiteit en adaptability. Dat eerste is al jaren een succesfactor. Zowel op social media als binnen branding en content in het algemeen. Eigenheid is nodig om op te vallen tussen alle miljoenen berichten die dagelijks de wereld in worden geslingerd. Wees origineel, deel integere boodschappen en kom beloftes na. Met adaptability wordt het aanpassingsvermogen bedoeld. Ben jij in staat om de content/boodschap aan te passen aan je doelgroep, de context en natuurlijk het kanaal waar de content wordt gepost.

Al deze elementen opgeteld leveren een mate van likeability en likeable business op. Likeability trekt niet alleen de aandacht, maar weet het ook  vast te houden. Het maakt de kans groter dat uitingen in ons langetermijngeheugen worden opgeslagen.

Delen