Inflatie van content en advertenties

Leestijd 4 minuten

Wat gebeurt er met de waarde van iets wanneer het in overvloed beschikbaar komt? Juist, die waarde daalt. Aan content was al geen gebrek, dagelijks kijken Nederlanders gemiddeld 5,5 uur per dag op een scherm, waarvan jongeren al snel een gemiddelde van 8 uur per dag halen. Deze continue stroom aan impulsen zorgt ervoor dat onze aandachtspanne steeds korter wordt. Het is geen toeval dat TikTok en Instagram Reels sociale media domineren. Hun algoritmen zitten zo goed in elkaar dat je jezelf makkelijk een uur verliest in ‘dom scrollen’.

De impact van AI-tools op contentproductie

De opkomst van AI-tools heeft de productie van tekst, beeld en video drastisch veranderd. Zonder beperkingen kunnen mensen in enkele minuten grote hoeveelheden content produceren, dankzij tools zoals text-to-video scripts en blog-genererende prompts. De traditionele belemmeringen van tijd en moeite zijn weggevallen, waardoor de contentproductie voor iedereen toegankelijk is, zolang men een goede prompt kan schrijven.  Daarover meer in het artikel AI als co-pilot in je dagelijks werk.

AI-geschreven boeken en fake content

AI heeft niet alleen de wereld van contentproductie veranderd, maar ook de creatie van boeken en video’s. AI-geschreven boeken verschijnen al op platforms zoals Amazon, terwijl scammers met behulp van AI fake video’s produceren om bitcoin te verkopen. Beruchte ‘Made for Advertising’ websites gebruiken AI om sensationele headlines en clickbait titels te genereren, omringd door lage kwaliteit content en advertenties.

Made for Advertising websites: tips voor adverteerders

Made for Advertising websites zijn volgens de ANA (Association of National Advertisers) al verantwoordelijk voor 21% van alle online impressies en 15% van de totale mediabudgetten!

Digital Media Auditor Paul Lempers geeft 3 tips mee aan adverteerders

  1. Gebruik geen open exchange
  2. Koop Private Marketplace (PMP) of Programmatic Guaranteed (PG) rechtstreeks in bij vertrouwde uitgevers
  3. Gebruik een inclusion list

Hoewel grote platformen maatregelen hiertegen nemen, is de trend onmiskenbaar. Als consumenten zullen we steeds kritischer worden ten aanzien van de content die we consumeren (als de content überhaupt al door echte mensen wordt gezien). Een metric zoals aantal impressies of reach zegt daarbij dus ook letterlijk niets.

Van SEO naar organic marketing

Waar kwantiteit geen rol meer speelt wordt kwaliteit en jouw imago belangrijker. Wie ben je als merk? Welke vragen en barrières heeft jouw doelgroep? In hoeverre maak jij het leven van je klanten makkelijk, leuker of beter? In hoeverre word jij vertrouwd om een boodschap te brengen? De merken en content die hier duidelijk op aansluiten blijven onderscheidend en waardevol in de oceaan van lage kwaliteit content.

Voor het Digital Marketing Trendrapport 2024 sprak Bart Meerdink met Peter Maas, docent search bij Beeckestijn en eigenaar van Grow-Up Digital. Peter: “Wat ik vaak zie gebeuren is dat er nu even niet meer geïnvesteerd wordt in activiteiten die op de korte termijn niet direct resultaat opleveren zoals CRO, organic marketing (SEO), inzetten op LTV, hogere orderwaardes en retentie en natuurlijk werken aan je merk. Bedrijven die dit wel (blijven) doen hebben de toekomst en zullen in 2025 de vruchten gaan plukken.”

De veranderende rol van de SEO-specialist

Met nood om content die echt opvalt én waarde toevoegt verandert ook de rol van SEO-specialist. Peter omschrijft deze verandering als volgt: “De SEO-specialist iets moeten gaan vinden over visuele content, begrijpen hoe techniek werkt, wanneer je welke data in kan zetten en ook verder moeten gaan kijken dan alleen Google en Microsoft. Google alleen is niet meer voldoende, organische vindbaarheid optimaliseren op nieuwe platformen is een must. Daarbij spelen andere mediatypen zoals video natuurlijk ook een belangrijke rol.” De rol van SEO-specialist verandert dus naar een organic marketing specialist.

Social media als zoekmachine

Social media nemen steeds meer de rol van zoekmachine over. Met name Gen Z gebruikt dit om snelle informatie te vergaren. TikTok is hier een goed voorbeeld van, met hun goede zoekfunctie of de blauwe comments.

Digital Marketing Trendrapport 2024

‘Inflatie van content en advertenties’ is één van de vijf trends uit het Digital Marketing Trendrapport 2024. Benieuwd naar de andere trends en het volledige interview met Peter Maas?

Delen