De jacht op 1st party data zorgt voor nieuwe verdienmodellen

Leestijd 4 minuten

Onder druk van de cookieloze toekomst komen er steeds meer oplossingen om klanten toch te herkennen en te targetten. Met het verdwijnen van de 3rd party cookies wordt eigen (1st party) data steeds belangrijker. Daarnaast willen organisaties ook meer regie over hun eigen data om minder afhankelijk te zijn van Big Tech. Wat zijn goede strategieën om 1st party data te verzamelen?

Klantherkenning

Een essentiële aspect van de oplossingen zit hem in het zelf herkennen van (potentiële) klanten. Als je herkent wie zich op jouw website (en in jouw app) beweegt, kun je relevantere informatie delen, online personaliseren en beter targetten. Je wordt als websitebezoeker bijvoorbeeld steeds vaker gevraagd in te loggen. Denk daarbij aan nieuws sites die je vragen een account aan te maken om bepaalde artikelen te lezen.

Wat dus enorm helpt in de (klant)herkenning is als mensen inloggen. Voor bestaande klanten kan dat zijn binnen een ‘mijn-omgeving’ of in de App. Ingelogde gebruikers kunnen makkelijker gevolgd worden. Het klantprofiel en eventuele aankoop historie is meer waardoor klantgedrag beter te voorspellen en te beïnvloeden is. Dat kan zijn door het voorspellen van opzeggingen (churn) of het aanbieden van een relevante extra service of dienst (next-best-action).

We gaan in de toekomst dan ook veel meer proposities zien waarbij klanten moeten inloggen.

Nieuwe verdienmodellen

Dit zorgt ook voor het ontstaan van nieuwe verdienmodellen waarbij bepaalde producten of diensten achter een betaalmuur komen. Denk aan een verzekeraar die aanvullende diensten aanbiedt rondom verduurzaming. Of een publisher die waardevolle content achter een betaalmuur zet.

Waardevolle content is essentieel

Om meer 1st party klantdata te verzamelen hoef je niet direct iemand een account te laten aanmaken of een aankoop te laten doen. Micro-conversies zoals het downloaden van een whitepaper of het invullen van een checklist hebben hetzelfde doel. Maar hoe je het ook inricht, het is essentieel om de bezoeker/klant wel iets te bieden in ruil voor die gegevens. Zolang de content die je biedt niet waardevol is, zal je ook weinig conversie hebben.

Je hoeft bij het aanbieden van extra content natuurlijk niet altijd een inlog te gebruiken. Naast het ophalen van 1st party data zijn er nog veel meer redenen om extra waarde toe te voegen. Zoals jezelf onderscheiden van de concurrentie. Vooral als je in een markt zit waar de producten/diensten van andere aanbieders zich (te) weinig onderscheiden op product niveau.

Voorbeelden verzekeringsbranche

Hieronder zie je drie voorbeelden van verzekeraars die door middel van een eigen platform/app extra waarde toevoegen bovenop de ‘standaard verzekeringen’. Alle drie de platformen helpen de merken om zich te onderscheiden in een commodity markt, meer eigen data op te bouwen en te experimenteren met nieuwe verdienmodellen. En hoe meer eigen data/profielen, des te slimmer je kan inspelen op Customer Life Time Value (CLV) en minder afhankelijk je bent van de social media kanalen met haar grillige algoritmes.

Nationale Nederlanden

Er zijn meerdere proposities rondom het verduurzamen van je eigen huis. Met een ‘Huis Verduurzamen Check’ en een ondersteunende nieuwsbrief bouwt de verzekeraar aan meer eigen data en nieuwe verdienmodellen. Vooral in sectoren waarin je je moeilijk kan onderscheiden qua product zien we dat de roadmap in 2023 veel aandacht heeft voor dergelijke platforms. Bedrijven worden daarmee ook steeds meer een software bedrijf.

Vief – Monuta

Een platform met inspiratie, tips en oplossingen over alles rond de uitvaart. Je kan inloggen of meer tips ontvangen via de nieuwsbrief. Het platform moet uiteindelijk leiden tot meer uitvaarten die door Monuta worden uitgevoerd.

Lekker bezig – Centraal Beheer

Lekker Bezig; een platform en app om ondernemers aanvullende diensten en inzichten te bieden. Het bouwt een propositie rondom duurzame inzetbaarheid van medewerkers vanuit het vertrouwde Centraal Beheer merk.

Zelf aan de slag met programmatic advertising?

Krijg inzicht in de laatste ontwikkelingen in online en programmatic advertising. Tijdens de training Programmatic Advertising leer je werken met het programmatic buying platform Google DV360. Aan het einde van de training krijg je een eigen account in het platform en kun je aan de slag met het verbeteren van je eigen campagnes.

Delen