Extra: digital marketing trends 2024 uitgelegd

Kijktijd: 53 minuten

Wat zijn de belangrijkste kansen en uitdagingen binnen digitale marketing in 2024? Welke trends mag je als marketeer absoluut niet missen? Het Digital Marketing Trendrapport 2024 beschrijft de vijf belangrijkste trends.

Tijdens het online event Digital Marketing Trends & Winners gaf auteur Bart Meerdink een uitgebreide toelichting op de 5 trends. Gemist? Goed nieuws! Je kunt het hier terugkijken.

De trends zijn gebaseerd op de analyse van 100+ strategieën en expertinterviews van B2B, B2C, corporate en mkb-bedrijven, aangevuld met internationaal onderzoek. Ook vind je in het trendrapport interviews met AI in marketing expert Charida Dorder, SEA expert Peter Maas en Ellen de Lange, program manager Sustainability bij Thuiswinkel.org

Trend 1: infLatie van content en advertenties

In 2024 beïnvloedt de overvloed aan content en advertenties de digitale marketing. De stijgende hoeveelheid content leidt tot afnemende waarde en de aandachtsspanne wordt steeds korter. Platforms als TikTok en Instagram Reels domineren social media met ijzersterke algoritmes voor eindeloos scrollen. De opkomst van AI in contentproductie en programmatic advertising zorgt voor een overvloed aan tekst, beeld, en binnenkort video’s, waardoor traditionele metrics zoals impressies en bereik hun betekenis verliezen als er geen echte menselijke interactie plaatsvindt. Deze contentinflatie verschuift het SEO-vakgebied naar Organic Marketing, waarbij je niet alleen naar tekst en Google kijkt, maar ook naar beeld, video, audio en social media.

Trend 2: ai als co-pilot in je dagelijks werk

Generative AI is in 2023 mainstream geworden en een onmisbare co-pilot voor marketeers. Het groeit snel door integratie in bestaande tools en de multimodel revolutie. Deze revolutie koppelt diverse AI-modellen, waarbij de input evolueert van text-to-text naar anything-to-anything. Charida Dorder, AI in Marketing expert, verwacht dat AI-agents zoals de AI Humane Pin de zoekfunctie overnemen. Bedreigt generative AI banen? Een beetje. Enerzijds zien we een afname in vraag naar freelancers. Anderzijds blijft diepgaande vakkennis nodig voor beoordeling en verfijning van de resultaten.

Trend 3: frictieloze journeys mét emotie

In het AI-geweld blijft de essentie belangrijk: frictieloze klantreizen, als het even kan met een stukje emotie. Bedrijven die klantinzichten omzetten in plezierige klantreizen, zoals Coolblue met een datagedreven aanpak, zullen als winnaars uit de bus komen. Een full-funnel focus en het gebruik van Customer Data Platforms (CDP) voorkomen fragmentatie, maar een dreigende skills gap kan deze aanpak ondermijnen. In 2024 zullen er veel reorganisaties en interne teamorganisaties rondom klantreizen plaatsvinden.

Trend 4: nog meer media, alles algoritmisch

Alle media worden digitaal, met uitzonderingen zoals print en televisie. Voorbeelden, zoals TikTok Out of Home, Google New Demand Gen en de evolutie van retail media zorgen voor verschuivingen mediabudgetten. Tracking en targeting veranderen in digital advertising door het einde van klassieke cookie-tracking en beperkingen in codes. In 2024 wordt het begrijpen van (advertentie)algoritmes essentieel, omdat marketeers moeten beoordelen welke advertenties incrementele vraag stimuleren en welke bestaande sales beïnvloeden.

Trend 5: csdr werkt de hele keten door

De vanaf 2024 geldende Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven zijn hun impact op mens en milieu te rapporteren. Dit start bij beursgenoteerde bedrijven maar zal doorwerken in de hele keten. Voor marketeers betekent dit uitdagingen in het communiceren van duurzaamheid, het overbrengen van ambitie en het beheren van logistiek en retourbeleid. AI speelt een grotere rol in e-commerce, niet alleen in data-analyse, maar ook in het verminderen van retourzendingen door schaalbaar en gepersonaliseerd advies. Duurzaamheid in 2024 draait om bewuster consumeren en als marketeer heb je de verantwoordelijkheid om positief consumentengedrag te beïnvloeden en bij te dragen aan een Net Positive bedrijfsmodel.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen