Digital Marketing Toolkit: templates en checklists

Leestijd 8 minuten

Wil jij digitale marketing binnen jouw organisatie naar een hoger niveau tillen? Om je hierbij te helpen, heeft Beeckestijn Business School een handige Digital Marketing Toolkit samengesteld. Hierin zitten twee spreadsheets, targeting toolbox en een digital marketing plan checklist die je goed in de praktijk kunt gebruiken. Deze toolkit bevat ook het Digital Marketing Trendrapport 2024, geschreven door kerndocent en managing partner van Beeckestijn, Bart Meerdink.

Checklist digital marketing plan

Om een goed digital marketing plan te maken, heeft Beeckestijn Business School een checklist gemaakt. Deze checklist bestaat uit vier hoofdvragen, waar vervolgens weer sub vragen onder vallen, zodat jij een compleet en duidelijk digital marketing plan kunt maken. De stappen zijn opgebouwd vanuit de volgende hoofdvragen:

 1. Wie zijn wij?
 2. Wat is de digitale marketing uitdaging?
 3. Wat gaan we doen?
 4. Hoe gaan we het doen?

Online Marketing Toolbox (targeting)

Targeting probeert advertenties af te stemmen op de behoeften van elke gebruiker. Online adverteerders hebben tal van methoden tot hun beschikking: geografisch-, content-, tijd-, demografisch-, gedrags-, retargeting-, social media- en keyword targeting. In de Online Marketing Toolbox wordt elk van deze methoden kort toegelicht. Ook wordt er beschreven wat een datamanagementplatform (DMP) is en waarvoor het gebruikt wordt.

Contentplanning template

Een belangrijk onderdeel van digital marketing is de content planning. Dit is een overzichtelijke structuur waarmee een organisatie bepaalt welke content initiatieven wanneer uitgevoerd worden. In de Digital Marketing Toolkit is een content planning template te vinden. Zo hoef jij hem alleen nog in de vullen en kun je er direct mee aan de slag.

Marketing performance template

Het Marketing Performance Pack beschrijft een marketinggameplanmodel dat is ontworpen om kernkracht op te bouwen, groei te stimuleren via bestaande activa, acties te verbinden met resultaten en middelen toe te wijzen op basis van prestaties. Er zijn drie fasen: evalueren, vaststellen en uitvoeren. Deze marketing performance template biedt de aanvullende tools en sjablonen die je nodig hebt om aan de slag te gaan:

 • Marketing team assessment template
 • Standard metrics by goal
 • Marketing Scorecard template
 • Buyer persona checklist
 • Standard activities by goal
 • Campaign Center template
 • Project Center template

In het marketing performance template staat alles duidelijk beschreven en jij hoeft het alleen nog in te vullen.

Digital Marketing Trendrapport 2024

Het laatste onderdeel van deze Digital Marketing Toolkit is het Digital Marketing Trendrapport 2024. Hierin worden de vijf belangrijkste digital marketing trends uitgebreid beschreven en toegelicht. De trends zijn tot stand gekomen door het analyseren van 100+ digitale strategieën van B2B, B2C, corporate en MKB-bedrijven, aangevuld met internationaal onderzoek en een 3-tal interviews met vakexperts.

Inflatie van content & advertenties

In 2024 overspoelt content en advertenties digitale marketing, verkleint de aandachtsspanne en waarde. Platforms als TikTok en Instagram Reels domineren met sterke algoritmes, terwijl AI en programmatic advertising zorgen voor een overvloed aan diverse content, wat traditionele metrics doet vervagen. Dit drijft SEO naar Organic Marketing, waar tekst, beeld, video, audio en social media samenkomen.

AI als jouw co-pilot

Sinds 2023 is Generative AI mainstream voor marketeers, met een snelle integratie in tools en de opkomst van multimodellen. Charida Dorder, AI in Marketing expert, benadrukt in het trendrapport dat AI-agents zoals de AI in de zoekfunctie transformeren, wat enige impact op banen heeft door verminderde vraag naar freelancers, maar diepgaande vakkennis blijft cruciaal voor resultaatbeoordeling en verfijning.

Frictieloze journeys mét emotie

In al het AI-geweld blijft de essentie belangrijk: frictieloze klantreizen, het liefst met een stukje emotie. Een full-funnel focus en het gebruik van Customer Data Platforms voorkomen fragmentatie, maar een toenemende skills gap kan uitdagingen opleveren voor deze aanpak, wat leidt tot verwachte reorganisaties en interne teamaanpassingen rondom klantreizen in 2024.

Nog meer media, alles algoritmisch

Bijna alle media wordt digitaal. Mediabudgetten verschuiven en door het einde van de klassieke cookie-tracking verandert tracking en targeting binnen digital advertising. In 2024 wordt het begrijpen van (advertentie)algoritmes essentieel.

CSRD werkt de hele keten door

In 2024 versterkt de CSRD duurzaamheidsrapportage, met uitdagingen voor marketeers in communicatie en logistiek. AI in e-commerce helpt retourzendingen te verminderen, terwijl marketeers consumentengedrag positief beïnvloeden en bijdragen aan een Net Positive bedrijfsmodel.

AI cheat sheet

Als bonus vind je in het trendrapport een AI cheat sheet om jou te helpen bij o.a. het opstellen van goede prompts.

Download de Digital Marketing Toolkit en til het niveau van digitale marketing van jouw organisatie omhoog!

DOWNLOAD DIGITAL MARKETING TOOLKIT

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen

Expert(s)