Do’s en don’ts op LinkedIn voor zakelijk én privé

Luistertijd: 40 minuten

LinkedIn expert Corinne Keijzer deelt in de LinkedIn podcast de do’s en don’ts. In dit artikel lees je meer over het algoritme, persoonlijke en bedrijfsprofielen en de sales navigator, met daarbij handige tips.

De geheimen van het LinkedIn algoritme

LinkedIn is het grootste zakelijke platform in Nederland en is dan ook voor veel organisaties erg belangrijk. Zowel voor adverteren als voor organisch bereik. Het algoritme speelt een grote rol bij het organische bereik, maar hoe het precies werkt houdt LinkedIn liever geheim. Dit doen ze door aan de knoppen te blijven draaien, waardoor er continu dingen veranderen. Inmiddels heeft Corinne wel een aantal dingen ontdekt die werken:

Do’s

  • Je eigen interactie: zorg ervoor dat er interactie is met personen die belangrijk zijn voor jouw organisatie. Als jij berichten bij hen liked of erop reageert, komen ze in jouw tijdlijn, maar dat geldt andersom ook.
  • Hashtags: hashtags zorgen voor zichtbaarheid, je bent dan namelijk vindbaar binnen deze hashtags. Drie tot vijf hashtags is het perfecte aantal voor een goede zichtbaarheid.
  • Tags: mensen taggen in je bericht kan voor een grotere zichtbaarheid zorgen, maar het is belangrijk om niet zomaar iedereen te taggen. Tag mensen die echt relevant zijn in je bericht.
  • Collega’s content laten delen: laat je collega’s zelf content personaliseren/aanpassen en delen, in plaats van dat ze de content van de organisatie exact te laten overnemen. Zo zorg ervoor dat de content terecht komt in het netwerk van je collega’s en zo heb je unieke content.

Don’ts

  • Bewerken of verwijderen: als je een post verwijderd en direct opnieuw plaatst wordt dat gezien al dubbele content of spam. Hierdoor gaat de post uit de tijdlijn. Ook bij bewerken kun je dit beter pas een paar uur later doen, als je dan al wat interactie hebt gehad
  • Collega’s alles laten delen: het komt veel voor dat social media professional vragen of hun collega’s altijd de geplaatste content willen delen, maar dit werkt niet. Je wilt dat de doelgroep die interessant is voor jouw organisatie de content gaat delen, dit zijn niet altijd je eigen collega’s. Zodra al jouw collega’s alle content gaan delen, denkt LinkedIn dat zij de doelgroep zijn. Zorg dus dat collega’s vooral content delen die voor hun relevant is.
  • Een post delen: dit is vaak niet effectief, omdat LinkedIn dit als dubbele content beschouwt. Zoals eerder benoemd: laat je collega’s zelf content maken en delen. Dat werkt beter dan het exact overnemen van de huidige content.

Hoe zet je polls in?

Het inzetten van polls: moet je dat doen of zitten mensen daar echt niet meer op te wachten? Corinne gebruikt zelf polls veel voor onderzoek op LinkedIn en volgens haar moet je ze ook zeker blijven gebruiken. Daarbij is het wel belangrijk om de polls te gebruiken voor vragen die ook echt op LinkedIn thuishoren en een doel hebben. Ook is het van belang om een vervolg te geven aan deze polls. Plaats een bericht of artikel met je ondervindingen, dit is heel interessant voor degene die gestemd hebben. Zij zijn waarschijnlijk net zo benieuwd naar de resultaten als jij.

Klik naar een pagina buiten LinkedIn; moet je dat wel of niet doen?

Het komt veel voor dat je met je bericht op LinkedIn iemand wilt trekken naar je bedrijfspagina of een andere pagina buiten LinkedIn. Als jij bijvoorbeeld een blog hebt geschreven wat interessant is voor jouw netwerk, dan wil je dat ze doorklikken naar je blog en niet op je LinkedIn post of pagina blijven. Wat je je daarbij kan afvragen is of een klik buiten LinkedIn niet afgestraft wordt, LinkedIn wil natuurlijk dat jij op hun kanaal blijft.

Corinne deelt hierover dat het heel belangrijk is dat je naar je eigen doel kijkt. Wil jij iemand naar je blog halen? Dan moet je een klik buiten LinkedIn zeker doen. Daarbij geeft ze ook de tip om de kliks dan niet via de statistieken van LinkedIn bij te houden, maar de resultaten op je eigen website te meten. En trucjes uithalen, zoals het plaatsen van de link als eerste reactie? Dat moet je zeker niet doen. Dit zou zelfs door LinkedIn afgestraft kunnen worden.

Waar moet je LinkedIn voor gebruiken?

Er worden steeds vaker persoonlijke verhalen gedeeld op LinkedIn, tot ergernis van sommige gebruikers. Dus moeten we hier dan allemaal maar mee stoppen en het puur zakelijk houden? Corinne vindt van niet. Het mag volgens haar zeker persoonlijk blijven, maar probeer wel het zakelijke haakje te houden. LinkedIn blijft immers een zakelijk platform.

Leer van slecht scorende LinkedIn bedrijfspagina’s

De bedrijfspagina op LinkedIn heeft het zwaar, vooral vergeleken met het persoonlijke profiel. Op je persoonlijke profiel zien al snel 50-100% van je volgers je post, terwijl dit bij bedrijfsprofielen gemiddeld maar 6% is. Dit heeft vaak te maken met de content die geplaatst wordt. Volgens Corinne is de content vaak saai en is het heel erg in de zendmodus. De tip die Corinne hierover geeft is om je collega’s de vrijheid te geven om zelf bijdragen te plaatsen. Zij zijn de mensen achter de schermen en zij zijn het verhaal. Een hierop aansluitende tip is om de bedrijfspagina menselijker te maken en de gezichten te laten zien.

Sales navigator, moet jij hem gaan gebruiken?

LinkedIn wordt vaak gezien als een duurder platform, vergeleken met andere kanalen, maar het is vaak wel een heel effectief platform om leads te behalen. Als je aan de slag gaat met het behalen van leads op LinkedIn kun je een gratis versie gebruiken, maar er zijn ook een aantal betaalde abonnementen. Eén daarvan is de sales navigator. In deze versie kun je heel veel. Een aantal voordelen die in de LinkedIn podcast gedeeld worden zijn:

  • Je kunt de hiërarchie van een bedrijf zien, waarmee je bijvoorbeeld kunt zien wie de besluitvormers zijn. Daar kun je natuurlijk goed op inspelen, door iets direct bij een besluitvormer voor te leggen.
  • Je krijgt suggesties van mensen die heel interessant voor jou kunnen zijn, als je bepaalde filters hebt aangezet. Zo kun jij je netwerk uitbreiden met interessante connecties voor jezelf of voor je organisatie. Wellicht haal je daar weer een nieuwe zakelijke relatie uit.
  • Je kunt ongelimiteerd zoeken en mensen een bericht sturen waarmee je nog niet gelinkt bent, zo kun je makkelijker en sneller in contact komen met nieuwe mensen.

Aan deze voordelen zit dus wel een prijskaartje, het kost je namelijk ongeveer €127 per maand, maar dan heb je dus ook wat.

Hoe vaak moet je posten (op je privé profiel)?

Hoe vaak je ‘moet’ posten is volgens Corinne heel afhankelijk van je beroep. Als je in de buitendienst zit heb je vaak meer te vertellen dan iemand in de binnendienst. In de LinkedIn podcast deelt ze dat twee tot drie keer per week iets plaatsen haar streven is en daarbij ook haar advies. Als ondernemer vindt ze dit echt haalbaar, maar als iemand in loondienst vindt ze het goed als je één keer per week een originele post weet te verzinnen. Probeer in ieder geval continuïteit te waarborgen. Dit is heel belangrijk als je zichtbaarheid en herkenbaarheid wilt creëren.

De meeste interessante ontwikkeling binnen het persoonlijke profiel

Er zijn een aantal ontwikkelingen geweest in het persoonlijke profiel. Eén daarvan is de nieuwe optie is services. Hiermee kun je zelf aangeven welke services je aanbiedt (maximaal 10). Hier kun je ook reviews voor krijgen en als je er 3 of meer hebt krijg je een algemene beoordeling. Deze wordt dan tentoongesteld op je profiel. Zo kunnen mensen die een service bij jou af willen nemen meteen zien wat anderen van je vinden en wat jou onderscheidt van je concurrent.

De voor- en nadelen van de creator mode

Tegenwoordig kun je er voor kiezen om je profiel op creator mode te zetten. Dit is een profiel instelling op je dashboard wat je, volgens LinkedIn, helpt met vergroten van je bereik en invloed op LinkedIn. Hiermee zou je makkelijker te volgen moeten zijn en ben je beter vindbaar. Maar wat zijn nou echt de voor- en nadelen hiervan en moet jij dit ook per direct aan gaan zetten?

Een eerste voordeel is dat je live kunt gaan op LinkedIn als je creator mode aanzet, wat in de ‘normale’ versie nog niet kan. Een ander voordeel is de functie nieuwsbrieven. Dit is een soort abonnementen service, mensen kunnen abonneren op de artikelen die je plaatst op LinkedIn. Als mensen hierop abonneren krijgen ze een melding als je iets geplaatst hebt. Hierdoor zien mensen je artikelen dus veel eerder.

Een nadeel van de creator mode is dat de knop connectie vervangen wordt voor volgen. Beide opties zijn nog mogelijk, maar om een connectie te maken moet je verder klikken. Veel LinkedIn gebruikers snappen dit niet en denken dat ze geen connectie meer met je kunnen maken, terwijl je wellicht wel zou willen dat mensen met je gaan connecten in plaats van je alleen volgen. Voor een nieuwe relatie of potentiële klant kan een connectie veel waardevoller zijn dan een volger. Dit is dus ook iets om te overwegen bij de keuze of je de creator mode gaat gebruiken.

Do’s en don’ts voor werving op LinkedIn

De arbeidsmarkt is overspannen en recruiters hebben ontzettend veel vacatures openstaan. Tegenwoordig zien we zelfs dat bedrijven solliciteren bij potentiële nieuwe medewerkers, in plaats van andersom. Een grote verandering vergeleken met een paar jaar geleden. Daarom is het juist nu belangrijk om te weten waar mensen echt klaar mee zijn als het gaat om werving op LinkedIn en wat ze juist wél willen zien. Dit deelt Corinne met je:

Dit moet je wel doen

  • Als recruiter is het belangrijk dat je de persoonlijke insteek pakt en dat je echt het profiel van mensen even bekijkt. De potentiële werknemers moeten echt het idee hebben dat het om hen draait en het geen mail is die naar veel mensen is gegaan.
  • Breng je vacatures op een leuke manier en probeer op te vallen op een leuke manier. Kom met een foto van de toekomstige collega’s en probeer de mensen echt te raken op hun persoonlijkheid. Laat de mensen zien die er werken en laat de leuke dingen van de werkvloer zien, zoals een vrijdag middag borrel of teamuitje. Laat daarbij ook zien wat de bedrijfscultuur is.

Dit moet je niet doen

  • Een standaard mail of uitnodiging sturen, met banen die niet eens bij de persoon passen waar het bericht aan gericht is. Hierdoor lijkt het alsof je hen profiel niet eens bekeken hebt.

Wees menselijk en spontaan

Een laatste tip die gedeeld wordt in de LinkedIn podcast is om jezelf te zijn op LinkedIn. Houd het menselijk en wees spontaan!

Aan de slag met LinkedIn advertenties?

LinkedIn is het grootste zakelijke netwerk in Nederland. Naast het opzetten van een company page en het creëren van communities kun je ook adverteren op LinkedIn. In de 2-daagse training LinkedIn Advertising van Beeckestijn leer je hoe je de advertentiemogelijkheden binnen LinkedIn zo kunt inzetten dat je jouw doelstellingen bereikt. Je leert niet alleen campagnes opzetten maar ook evalueren en optimaliseren voor het beste resultaat!

Delen