Influencer marketing: de kracht van online invloed

Leestijd 6 minuten

Influencer marketing heeft zich gevestigd als een onmisbare strategie om producten en diensten op de markt te brengen. Met de opkomst van invloedrijke figuren op sociale mediaplatforms, biedt deze aanpak een unieke mogelijkheid om consumenten op een directe, organische en schaalbare manier te bereiken. Maar wat houdt influencer marketing precies in? Hoe kies je de juiste influencers en zet je campagnes op? En hoe meet je de resultaten?

Wat is influencer marketing?

Influencer marketing gaat over het gebruik maken van het bereik en de invloed van invloedrijke mensen op social mediakanalen om je product of dienst op de markt te brengen. Deze mensen, influencers genoemd, hebben de macht en het bereik om de aankoopbeslissingen van anderen te beïnvloeden. Dit vanwege hun werkelijke of waargenomen autoriteit op hun gebied, hun kennis, positie of relatie met hun fans. Meestal hebben ze een enorm aantal volgers. Het belangrijkste doel van influencer marketing is om social media-influencers in te zetten en van hen merkambassadeurs te maken.

Invloed kan worden gedefinieerd door:

  • Bereik: de mogelijkheid om content te leveren aan een doelgroep
  • Relevantie: kracht van verbinding met een merk of onderwerp, en
  • Resonantie: het vermogen om een gewenst gedrag van een publiek te triggeren

De opkomst van de social media-influencer heeft een enorme wereld van mogelijkheden voor marketeers gecreëerd. Het opent nieuwe kanalen voor merken om directer, meer organisch en op schaal contact te maken met consumenten.

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste influencer trends. Een prominente trend is de opkomst van live streaming. Dit is een authentieke en boeiende manier om realtime contact te maken met het publiek. Korte inhoud, zoals video’s op TikTok of Instagram Reels, wint aan kracht vanwege het vermogen om het publiek binnen enkele seconden te boeien. Daarnaast worden niche influencers die gespecialiseerd zijn in specifieke gebieden steeds waardevoller. Ze beschikken over diepgaande kennis en geloofwaardigheid binnen hun niches, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gerichte campagnes.

Soorten influencers

Er zijn verschillende soorten influencers, elk met zijn unieke voordelen.

  • Nano-influencers hebben de kleinste aanhang, meestal minder dan tienduizend volgers, maar hun invloed is diep persoonlijk en authentiek. Ze kunnen effectief zijn voor hyperlokale of zeer gespecialiseerde campagnes.
  • Micro-influencers hebben een kleinere maar zeer betrokken aanhang, vaak variërend van enkele tienduizenden volgers. Ze zijn uitstekend geschikt voor nichemarketing, omdat hun volgers hun meningen en aanbevelingen vertrouwen.
  • Meso-influencers bevinden zich met 25k – 75k volgers in het midden.
  • Macro-influencers hebben een aanzienlijke aanhang, meestal in de honderdduizenden volgers. Ze bieden een goede balans tussen bereik en engagement en zijn geschikt voor bredere marketingdoelen.
  • Mega-influencers zijn bekende publieke figuren, zoals acteurs, muzikanten of atleten. Ze hebben een enorm bereik en kunnen onmiddellijke merkherkenning genereren. Ze komen echter vaak met een hoger prijskaartje en resoneren misschien niet altijd met nichedoelgroepen.

Influencer marketing – soorten influencers

De verschillende soorten influencers

Het selecteren van het juiste type influencer is afhankelijk van je campagnedoelstellingen en doelgroep. Denk aan factoren als bereik, betrokkenheid en afstemming met je merkwaarden.

Influencers effectief selecteren

Nu duidelijk is welke soorten influencers er zijn, is het belangrijk om na te denken over hoe je effectief de juiste influencers kunt selecteren. Om weloverwogen beslissingen te nemen, kun je onderzoekstools voor influencers gebruiken om gegevens te verzamelen over de prestaties van een influencer, demografische gegevens van het publiek en betrokkenheidspercentages. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de waarden van de influencer overeenkomen met de missie en het imago van je merk. Authenticiteit is belangrijk, dus beoordeel de geloofwaardigheid van een influencer en de oprechte verbinding met zijn publiek. Door deze stappen te volgen, kun je influencers selecteren die niet alleen passen bij je campagnedoelen, maar ook resoneren met je doelgroep.

Het is belangrijk dat de waarden van de influencer overeenkomen met de missie en het imago van je merk.

Influencer marketing – influencers selecteren

Stappenplan selecteren van influencer

Influencer campagne opzetten

Hoe zet je een succesvolle influencer marketingcampagne op? Begin met het vaststellen van duidelijke campagnedoelstellingen. Bepaal wat je wilt bereiken, of het nu gaat om merkbekendheid, leadgeneratie of verkoop. Maak een goed gedefinieerde contentstrategie die het type inhoud, berichten en belangrijke gesprekspunten voor de influencers schetst. Kies de juiste platforms die aansluiten bij de voorkeuren van jouw doelgroep, of het nu Instagram, YouTube, TikTok of anderen zijn. Tot slot, stimuleer een samenwerkingsrelatie met de door jou gekozen influencers. Effectieve communicatie en wederzijds begrip zijn de sleutel tot het uitvoeren van een naadloze campagne.

Betaalmethoden

Als het gaat om betalingen, zijn er opties in overvloed. Je kunt influencers betalen met vaste kosten, commissies, gratis producten aanbieden of affiliate marketing, waar ze een percentage van de omzet verdienen.

Voor creators is het diversifiëren van inkomsten de sleutel. Naast sponsoring kunnen ze merchandise verkopen, exclusieve contentabonnementen aanbieden of samenwerkingen met andere merken verkennen.

Resultaten en KPI’s

Om het succes van campagnes te meten, moet je key performance indicators (KPI’s) bijhouden. Houd de betrokkenheidspercentages en conversiepercentages in de gaten en bereken het rendement op de investering, ook wel ROI genoemd.

Je wilt zodra jouw influencer marketingcampagne van start is gegaan de resultaten in de gaten houden. Kijk daarbij naar de metrics die iets zeggen over jouw doel. Het heeft geen zin om het aantal verkopen naar aanleiding van je campagne te meten als jouw campagne zich op branding richt. Je wilt dan vooral weten hoeveel impact jouw bericht heeft gehad. Breng de resultaten in kaart en bespreek deze met de influencer en binnen je team.

Zo breng je de resultaten in kaart

Richt je campagne zich op branding, dan wil je weten hoeveel mensen de influencer met zijn/haar/diens content heeft bereikt. Je kijkt hierbij naar het aantal views, oftewel hoe vaak is de content bekeken. Voor het meten van succes spreek je van te voren met de influencer af wat het bereik minimaal voor jouw campagne moet zijn en ga je het aantal views na. 

Maar nog interessanter is om te weten of je doelgroep ook echt iets met de content heeft gedaan. Hierbij kun je kijken naar het engagementratio.  Heb je jezelf als doel gesteld om de aankoopintentie en het aantal verkopen te vergroten, kijk dan naar andere metrics. Je wilt weten hoeveel leads de influencer marketingcampagne heeft opgeleverd en of ze een aankoop hebben gedaan.

Resultaten evalueren

Heb je de resultaten inzichtelijk gemaakt, zorg er dan voor dat je deze zowel intern als met de influencer evalueert. Je bespreekt hierbij niet alleen de harde cijfers, maar ook hoe de samenwerking met elkaar is verlopen. Daarnaast is het interessant om binnen je team te evalueren of influencer marketing de beste manier is om je doelen te bereiken. Of leveren andere kanalen betere resultaten op? Weeg hierbij de kosten en opbrengsten tegen elkaar af. 

Kortom, influencer marketing en strategieën voor het genereren van inkomsten zijn krachtige tools voor marketeers en makers. Door deze principes te volgen, kun je impactvolle campagnes maken en de groei van videomakers ondersteunen. 

Zelf aan de slag met influencer marketing?

Wil je zelf aan de slag met influencer marketing? Volg dan onze training Influencer Marketing. Bepaal een influencer strategie voor jou merk, bouw een relatie op met de influencers en behaal je doelstellingen!

Delen