Zo optimaliseer je voor Google E-E-A-T

Leestijd 5 minuten

In de wereld van SEO is er een richtlijn die boven alle anderen uitsteekt: Google’s E-E-A-T-principes. Deze vier letters staan voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness – vier cruciale factoren die Google gebruikt om de kwaliteit van een website te beoordelen.

Sinds de komst van Artificial Intelligence, zoals ChatGPT, lijkt deze factor een grotere rol te spelen. Iedereen kan met een druk op de knop kant en klare artikelen genereren. Hoe gaan zoekmachines hiermee om en hoe kunnen ze (een zo goed mogelijk) onderscheid maken tussen echte ervaring en expertise, ten opzichte van doen alsof?

In dit artikel duiken we kort maar krachtig, in elk van deze factoren, laten we zien hoe je ze kunt optimaliseren en leggen we uit waarom ze zo belangrijk zijn voor je online succes.

Experience

Er zijn drie manieren waarop Google ervaring meet:

 • “First hand experience”: Google kijkt of de content aantoont dat het is geproduceerd met enige mate van ervaring, zoals het daadwerkelijk gebruik van een product, het bezoeken van een plaats, of het communiceren van wat een persoon heeft ervaren.
 • Ervaring “in the field”: Zelfs met externe signalen van expertise, zoals graden en certificaties, kan iemand weinig ervaring in het veld hebben. In-the-field ervaring is moeilijk te vervalsen en leidt tot nuance die een diploma je niet kan geven.
 • De ervaring van de zoeker: Je moet ook rekening houden met de ervaring van de zoeker op je website. Dit omvat advertenties, mobiele ervaring, pop-ups, beveiliging (HTTPS), en Core Web Vitals, wat overigens voor een groot deel ranking factors zijn in Google.

Het optimaliseren voor ervaring is simpel, maar niet gemakkelijk. Het vereist inspanning en tijd, maar het is de moeite waard. Het verbeteren van de ervaring van je gebruikers kan een groot verschil maken in je SEO-resultaten.

Expertise

Expertise is niet eenvoudig te definiëren, het kan komen in de vorm van

 • Je vaardigheden
 • Ervaring
 • Gedrag
 • Officiële referenties
 • Waargenomen expertise

Om je expertise te verhogen, kun je beginnen met het verbeteren van je website, het creëren van een website voor je persoonlijke merk en het updaten van al je andere kanalen (bijv. social media).

Je kunt ook succesvolle bijdragers reverse engineeren, interviews krijgen, gezamenlijke webinars doen, getuigenissen krijgen, spreker worden, epische, topisch relevante content creëren, een nieuwsbrief starten, een YouTube-kanaal creëren, een publiek opbouwen op sociale media, een boek schrijven, een cursus creëren, meer officiële referenties stapelen en je associëren met mensen met een hoge status.

Wanneer Google ziet dat je serieus bezig bent op andere kanalen (social signals) en je wordt benoemd door gerenommeerde entiteiten binnen jouw branche, verhoogt dit je experise status. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut die staat in het kwaliteitsregister, of een arts op zorgkaartnederland.nl met goede reviews.

Het verbeteren van je expertise is niet eenvoudig, maar het is de moeite waard als je serieus bent over het groeien van je autoriteit.

Authoritativeness

Het opbouwen van gezag (Authoritativeness) is een cruciaal onderdeel van Google’s E-E-A-T richtlijnen. Zelfs als je de andere drie delen perfect uitvoert, zul je zonder gezag niet de SEO-resultaten krijgen die je zoekt. Hier zijn enkele manieren om gezag op te bouwen:

 • Merkgezag: Kijk naar je merkzoekopdrachten om te zien of je merk herkenning heeft.
 • Backlink Gezag: Onafhankelijke studies hebben aangetoond dat backlinks koning zijn als het gaat om gezag en SEO-prestaties.
 • Onderwerp Gezag: Je website moet een ‘topical authority’ zijn. Blijf binnen je competentiecirkel en creëer alleen content binnen je onderwerpsdeskundigheid.
 • Auteur Gezag: De autoriteit van de auteur is een zwak signaal, maar nog steeds significant. Je content moet worden geschreven door een onderwerpsdeskundige die enige autoriteit heeft in de industrie.

Het opbouwen van gezag is een marathon, geen sprint. Doe goed werk en maak marketing een prioriteit. Het kost tijd, maar het is het waard.

Trustworthiness

Trustworthiness (vertrouwen) is de kern van Google’s E-E-A-T-principes (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Zelfs de meest deskundige en gezaghebbende pagina’s scoren laag op E-E-A-T als ze onbetrouwbaar zijn. Hoe bouw je dat vertrouwen op?

 • Verander je gedrag: Doe het juiste, bescherm je gebruikers, bouw een reputatie op.
 • Gedraag je als een Fortune 500-bedrijf: Creëer “vertrouwenselementen” zoals een Over ons-pagina, Team-pagina, bedrijfsgeschiedenis, missieverklaring.
 • Beschermen van gebruikers: Zorg voor een SSL-certificaat, privacybeleid, cookieverklaring.
 • Gebruik (kwalitatieve) redactionele richtlijnen: Behandel je inhoud als een mediabedrijf.
 • Optimaliseer je ontwerp en UX: Een goed ontwerp en gebruiksvriendelijke ervaring verhogen het vertrouwen.
 • Investeer in je inhoud: Goede SEO-inhoud is essentieel.
 • Bouw je autoriteit op: Verzamel beoordelingen en relevante, hoogwaardige backlinks.

Het optimaliseren voor betrouwbaarheid is een uitdaging, maar de inspanning loont. Focus op het creëren van kwaliteitsinhoud en het verwerven van relevante backlinks. Dat dekt ongeveer 80% van de E-E-A-T-vergelijking. Vertrouwen is de sleutel tot succes online.

Het is een aanpak die tijd en toewijding vergt, maar de beloning is de moeite waard: een sterkere positie in zoekmachines, meer organisch verkeer en een betere merkwaardering.

Wil jij een betere vindbaarheid van je website realiseren? 

De training SEO biedt je de laatste kennis en inzichten op het gebied van zoekmachine optimalisatie. In de training leer je niet alleen hoe je een search engine optimalisatie strategie opzet, maar ook hoe je deze implementeert voor een hogere positie in de organische/ natuurlijke zoekresultaten.

✔️ 2 dagen
✔️ Leer van SEO experts
✔️ Ook mogelijk als incompany training

Delen