Digital marketing plan van het jaar: Gita Oorburg

Leestijd 4 minuten

In deze podcastspecial van Studio Beeckestijn wordt er een kort interview gehouden met de Digital Marketing Professional van het Jaar 2019: Gita Oorburg! Uit een paar honderd plannen van de post-HBO opleiding Digital & Online Marketing bij Beeckestijn kwamen 3 genomineerden die tijdens dit event hun digital marketing plannen presenteerden.

Digital Marketing Professional van het Jaar

De Digital Marketing Professional van het Jaar wordt gekozen op basis van een actueel, concreet en praktisch plan. De kandidaten werden beoordeeld door de vakjury: Bart Meerdink, Egbert Jan van Bel en Hans Molenaar. De genomineerden waren: Gita Oorburg (Senior Marketingcommunicatie adviseur bij VGZ), Cees Polak (Senior Retail Media Manager bij bol.com) en Wouter van Marrewijk (e-marketeer bij Royal Brinkman).

Waarom de opleiding Digital & Online Marketing?

Gita is campagne marketeer en had al redelijk veel kennis wat betreft campagnes, positionering en merken. Ze heeft de post-HBO opleiding Digital & Online Marketing bij Beeckestijn gevolgd, omdat ze haar huidige kennis wilde verbreden en haar niveau wilde verhogen in dit vakgebied.

Digital marketing plan voor VGZ

Gedurende de opleidingen bij Beeckestijn werken de deelnemers aan een plan voor hun organisatie, direct geschikt voor implementatie. Gita maakte een digital marketing plan voor VGZ.

Wat heeft Gita onderzocht?

Zorgverzekeringen zijn voor de meeste consumenten een ‘low-interest’ product, maar voor jongeren kun je zelfs spreken over een ‘no-interest’ dienst. Gita heeft in haar plan onderzocht hoe VGZ onder deze doelgroep aandacht kan creëren voor hun merk Bewuzt. In deze podcast vertelt Gita hoe ze dit heeft aangepakt en wat de insights tot nu toe zijn.

Tot achttien jaar zijn kinderen in Nederland namelijk gratis meeverzekerd op de zorgpolis van hun ouders. Als zij achttien jaar worden, moeten ze zelf een zorgverzekering afsluiten. In Nederland mogen wij allemaal de laatste zes weken van het jaar wisselen van zorgverzekering, maar er zijn een aantal uitzonderingen, waaronder als mensen achttien jaar worden. Dit zijn er vrij veel in Nederland, zo’n 200.000 jongeren per jaar die dus een zorgverzekering moeten afsluiten.

Uitdaging

Gita had dus een hele duidelijke focusgroep met een afgebakend product. Toch was het best ingewikkeld om dit onderzoek uit te voeren. Ze zat namelijk in een kort tijdsbestek van ongeveer twee maanden voordat jongeren achttien jaar werden. De uitdaging was om in die korte tijd de doelgroep aan te spreken met een product wat ze eigenlijk helemaal niet leuk en interessant vinden.

Snapchat campagne

Om de doelgroep aan te spreken heeft Gita een campagne via Snapchat opgestart. Een quiz genaamd ‘Snap jij het?’. Op die manier probeerde ze de achttienjarigen iets te laten snappen van zorgverzekeringen door ze te laten ‘snappen’ (spreek uit; sneppen). Het was dus een Snapchat campagne, maar de campagne draait niet op snapchat. Snapchat was de brievenbus: men scande een Snapchatcode en dan komen ze op een website terecht. De content die gemaakt werd past bij de doelgroep, vol met grappige gifjes en vooral niet al te serieus.

Samenwerkingen

De quiz zelf is ontwikkeld in samenwerking met een bureau, Monty Amsterdam. Zij zijn heel groot in gamification mechanismen. Ook is er een influencer ingezet, Jesse Hoefnagels. Hij werd achttien jaar in de periode dat dit project liep. Hij heeft op Instagram een aantal posts en stories gedeeld over de campagne.

Learnings

De eerste learning van Gita was dat de instroom van achttienjarigen hoger is dan het voorgaande jaar. 13% hoger bij mensen die niet bij VGZ medeverzekerd waren, 22% hoger bij mensen die wel al medeverzekerd waren via hun ouders bij VGZ. Dat klinkt mooi, maar het is wel een hele lastige doelgroep. Ook had Gita aan het begin van dit traject iets hogere verwachtingen. De quiz werd wel heel veel ingevuld en kreeg veel bereik (o.a. door de influencer), maar het bleef lastig om daar een verzekering uit te trekken. In het volgende project probeert ze weer iets anders om de doelgroep te bereiken. Ze gaat namelijk samenwerken voor een platform voor studiekeuze advies. Op deze manier zitten ze nog steeds heel dicht op de doelgroep en zoeken ze zo steeds meer manieren om relevant te zijn én te blijven.

Ook aan de slag met Digital marketing?

Digital en online marketing is een kwestie van doen. Nadenken over je doelstellingen en deze vertalen naar de juiste content, flows en kanalen. Voeg daar de juiste  mindset  en tooling aan toe en je bent een heel eind op weg. In de post-HBO opleiding Digital & Online Marketing van Beeckestijn leer je heel praktisch hoe je de belangrijkste online kanalen zo inzet dat ze elkaar versterken en jij je doelstellingen behaalt.

Delen

Expert(s)