Zo werk jij aan een data gedreven cultuur

Leestijd 5 minuten

De weg naar data gedreven werken kent vele aspecten. Van organisatiestructuur tot datakwaliteit en cultuur. Dat laatste staat centraal in dit artikel. Want wat betekent cultuur in het licht van data? En hoe geef je handen en voeten aan een data gedreven cultuur? Peter Reddering, principal consultant bij Cmotions neemt je mee in de cultuur binnen data gedreven werken.

Cultuur is misschien wel de minst tastbare factor. En de minst makkelijk aanpasbare. Maar het is ook de factor die het meest langdurig effect heeft in verandering. Zonder de juiste cultuur wordt data iets dat ‘moet’ of een item op een checklist om af te vinken. Zonder de intrinsieke drive om beslissingen te nemen op basis van inzicht wordt de kennis nooit echt voldoende ontwikkeld en geborgd of toegepast.

Wat is cultuur?  

Als je aan mensen vraagt wat de cultuur van hun organisatie is krijg je meestal heel verschillende antwoorden. Van de vrijdagmiddagborrel, het wel of niet in korte broek en sandalen naar je werk gaan, hoe benaderbaar een directie is tot de manier waarop wordt gestuurd en beoordeeld. Cultuur wordt gedeeld en gedragen door mensen en is aangeleerd.

Elementen van cultuur worden treffend weergegeven in het UI-model van Sanders en Neuijen, in volgorde van de lagen van de ui. Hoe dieper de laag ligt, hoe moeilijker deze te veranderen is.

  1. Symbolen
  2. Helden
  3. Rituelen
  4. Waarden en normen

Wat betekent cultuur in een data gedreven organisatie?

Voor de vertaling van wat cultuur voor rol speelt in de beweging naar datagerichtheid is het interessant het UI-model erbij te houden. In onderstaande tabel een voorbeeld van hoe cultuur er uit kan zien bij een organisatie met een hoge data maturiteit:

Symbolen– Op veel plekken in de organisatie wordt de link gemaakt naar het belang en de kracht van data.
– Data komt terug in een visie of missie statement
– Data komt terug in elementen als schermen met real time dashboards of pro-actieve inzichten in nieuwsbrieven of bijeenkomsten.
Helden– Medewerkers met een voortrekkersrol die actief en met veel energie de organisatie uitdagen.
– Medewerkers die de kracht van data uitdragen en anderen daar in mee trekken en enthousiasmeert.
– Medewerkers die vanuit de organisatie structuur ook echt verschil kunnen maken. Dus met voldoende mandaat en invloed.
– Medewerkers die in de spotlight worden gezet voor hun voorbeeld functie rondom data en data toepassing.
Rituelen– Data komt terug op vaste momenten in communicatie.
– Data speelt een vaste rol in de manier waarop de organisatie beslissingen neemt of hoe gemaakte keuzes worden uitgedaagd.
– Data en de manier waarop de organisatie daar mee om gaat is een vast element in de onboarding van nieuwe medewerkers of het trainen van bestaande medewerkers.
Waarden en normen– Geloven in de kracht van datagedreven handelen als manier om te verbeteren en je te onderscheiden als bedrijf in de markt
– Durven van je overtuiging af te stappen als data en inzichten anders aantonen
– Analytisch en kritisch zijn is niet hetzelfde als kritiek hebben
– Inzicht boven ego, wij boven ik, organisatie boven afdelingsbelang…
– Bereid tot verandering en vernieuwing
– Elkaar durven aan te spreken op gedrag, beslissingen zonder onderbouwing worden uitgedaagd
Voorbeelden van cultuur in een data driven organisatie (bron: Cmotions)

3 stappen naar een data gedreven cultuur

  1. Visie: ‘Als mensen echt begrijpen waarom we het willen… gaan ze het zelf willen’ Formuleer een heldere visie op de rol van data. Waarom doen we het? Welke doelen dient het? Maak een roadmap  waarin ook duidelijk wordt wie welke rol vervult. En werk de verschillende cultuur aspecten van het UI-model uit. Het Target to Data model van Cmotions kan hierbij helpen.
  2. Doen en leren: Er is geen betere motivatie dan behaalde successen. Door te starten met kleine multidisciplinaire teams kun je direct gaan leren en verhalen en helden verzamelen. Selecteer die use cases die een herkenbaar doel dienen en op korte termijn uitvoerbaar zijn.
  3. Structurele verankering: Met de volgende acties kan je zorgen voor een structurele verankering en verandering.
    • Verankering van data in structuur, processen en procedures van besluitvorming
    • Data en de toepassing daarvan een plek geven in doelen, kpi’s en beoordeling van medewerkers
    • Data competenties meenemen in de werving en selectie van nieuwe medewerkers
    • Trainen en opleiden van bestaande medewerkers

Dit artikel is geschreven door Peter Reddering van Cmotions.

cmotions

Cmotions helpt organisaties te groeien en te ondernemen door het ontsluiten, analyseren, verrijken en verzilveren van datastromen, waarbij de mensen het verschil maken. 
“Met elkaar creëren we de juiste inzichten om fact-based beslissingen te nemen en een stevig fundament te bouwen. Onze consultants en data interim professionals helpen organisaties
(verder) op weg om ambities te realiseren met de focus op een duurzaam resultaat voor de toekomst. Your data. to create a better future.”

Data Driven Strategie & Organisatie

Wil jij een data gedreven strategie voor jouw organisatie ontwikkelen? Met de post-master opleiding Data Driven Strategie & Organisatie zet je de stap om op basis van data en klantinzichten een klantgerichte marketing strategie te ontwikkelen en deze te implementeren in de organisatie. Je leert over de mogelijkheden van de verschillende databronnen, modellen en technologie.

Delen